Arama

Ensülin Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 23 Ağustos 2011 Gösterim: 2.505 Cevap: 1
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
18 Ağustos 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Ensülin

Pankreasın salgıladığı ve kana verdiği hormon. Protein içerir. Kandaki glikozun bedenin hücrelerine dağılmasını sağlar. Karbonhidrat metabolizması için hayatî önem taşır. Şeker hastalığının tedavisinde kullanılır. At, sığır ve domuz pankreasından elde edilir. Suda ve hafif alkolde erir. Asit ortamda değişikliğe uğramaz. Protein eritici mayalarla parçalanır. Çinkoyla birleştiğinde dayanıklılık kazanır, etkinliği çinko miktarıyla orantılıdır. Kanda şeker oranını azaltır. Derialtına şırınga edilirse kandaki glikoz miktarını hemen düşürür, etkisi çabuk ve geçici olduğundan çeşitli ensülinler uygulanır. Şeker hastalığının yanı sıra zayıflıkta ve bazı ruh hastalıklarında kullanılır.Ensülinin çeşitli bileşimleri vardır.Bunlar,uygulanan ilacın etki hızına ve süresine göre değişiklikler gösterirler.Yakın tarihlerde ilk kez verildiği halde etkisi uzun süreli bir ensülin elde edilmiştir. Dolayısıyla hastalara günde bir ensülin iğnesi yapmak yetmektedir.
Ensülin tedavisi iğneyle (enjeksiyonla) uygulanır. Bazı durumlarda, iştahın açılması, sinir hastalıklarının tedavisi için şok meydana getirmek amacıyla da ensülinden yararlanılmaktadır. Fazla ensülin alınması "şeker koması" na sebep olabilir. Bunun için,ensülin hastayı tedavi eden doktorun belirteceği dozlarla uygulanmalıdır. Fazlası olumsuz ve tehlikeli etkiler yapacak, azı da olumlu bir sonuç vermeyecektir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
23 Ağustos 2011       Mesaj #2
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Ensülin

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kan şekeri düzeyini ayarlayan hormon. Pankreasın beta hücrelerinden salınır. Ensülin salgısıyla pankreas iç salgı özelliği gösterir. Yemek yendikten kısa bir süre sonra kanda glikoz miktarı artar ve ensülin salgılanması başlar. Salınan ensülin vücutta hemen hemen tüm hücrelere glikozun girişini sağlar.

Kan şekeri düzeyinin ayarlanmasında ensülin hormonu glukagon hormonu ile ters olarak çalışır. Ensülin, hücrelere glikoz girişini sağlarken glukagon çıkışını sağlar. Salınmasının bozukluğunda şeker hastalığı (diyabet) gözlenir. Bu kişilerin sağlıklı yaşamaları dışarıdan almak zorunda oldukları ensülin hormonuna bağlıdır. Kendilerine düzenli olarak bu hormonu enjekte etmeleri gerekir.




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
''Boşver''