Arama

Nilüfer (Nymphaea)

Güncelleme: 10 Kasım 2008 Gösterim: 9.267 Cevap: 5
KiTiaRa - avatarı
KiTiaRa
Ziyaretçi
16 Temmuz 2008       Mesaj #1
KiTiaRa - avatarı
Ziyaretçi
Nilüfer, LOTUS
(Weisse Teichrose, Nymphaea alba, Sugülü)
Sponsorlu Bağlantılar
Beyaz Nilüfer:
lotus

Familyası:
Nilüfergllerden, Teichrosengewaechse, Nymphaeaceae
Drugları: Beyaz Nilüfer kökü: Nyphaeae alba rhizoma
Beyaz Nilüfer çiçeği: Nyphaea alba flora
Beyaz Nilüferin kökleri çay ve tentür yapımında nadirende çiçekleri kulanılır.

Botanik: Kuzey Amarika, Avrupa ve Asyanın batı ve orta kısımlarında genelikle yavaş akan ırmak kenarları, göl, göletve bataklıklarda yetişir veya yetiştirilir. Şimdiye kadar gördüğümüz bitkilerden farklı olarak kökleri suyun altındaki toprağa yerleşmiştir, yaprak ve çiçekleri su üzerindedir.

Yaprakları yuvarlak bir tepsi şeklinde sadece sap kısmı hafif dar üçgen şeklinde açıktır. Yaprakların alt kısmı kahverengimsi veya kırmızımsı esmer, üst yüzeyi koyu yeşil, derimsi, su altındaki sapı bazen 2,5 metreyi bulabilir.

Nilüfer (Nymphaea)

Çiçeklerin saplarıda yine aynı şekilde 2,5 metreyi bulabilir ve su üstündeki çiçekleri 2-3 sıra şeklinde yan yana dizilmiş taç yapraklara sahiptir. Taç yaprakalrı oval, beyaz renkli ve göbekte sarı dölenme tozlukları bulunur. Meyveleri şişe şeklinde ve içi tohum doludur.

Yetiştirilmesi: Eskiden Selçuklu ve Osmanlılar zamanında havuzlar, göletler ve şadırvanlarda bu tür bitkiler yetiştirilirdi. Bu kültürü sonra Avrupalaılar aldılar ve maddi durumu orta halli olan Almanların çoğunun bahçesinde bir gölet bulunur ve içinde balıklar ve bu çeşit süsbitkileri yetiştirilir.

Hasat zamanı: Avrupada kuruma altına alınan bitkinin kök ve çiçekleri rastgele sökülmez, koparılmaz. Özel yetiştirilen bitkilerin kökleri sökülerek çıkarılır, yıkanır ve ortadan yarılarak kurutulur.

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Nilüfer yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin uyuyamamaya karşı Çarkifelek-, Kediotkökü-, Oğulotu-, Kadınkökü preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.

b-) Halkarasında sinirsel rhatsızlıklar, uyuyamama ve cinsel arzuları frenleyici olarak kulanılır.

Çay: Beyaz nilüfer köklünden yarım tatlı kaşığı (ince kıyılmış ) demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilir ve demledikten sonra bu dem sabah, öğle ve akşam az az içilir.

Yantesiri:
Tarife uyulmadığında zehirlenmelere neden olur. Zehirli olması nedeniyle dikkatle kulanılmalıdır. Sinirsel rahatsızlıklara karşı kılıçot, oğulot, çarkıfelekotu, uyuyamamaya karşı kediotkökü gibi daha etkilibitkiler varken nilüferi kulanmak bana göre pek uygun değildir.

Sarı Nilüfer, Gelb Teichrose, Nupar luteum:

niluferut6

Yaprakaları hemen hemen aynı, fakat biraz daha eliptik, çiçekleri oldukça farklıdır. Çiçekleri sudanda dışarı çıkan bir sap üzerindedir ve genelikle taç yaprakları altın sarısı renkte küre şeklinde 5 adet olup ortada dölenme tozlukları bulunur. Bu tür üzerinde araştırma yapılmamaıştır. Sarı Nilüfer kökleri: başağrısı, bağırsak üşütmesine karşı ve cinselgücü artırıcı (beyaz nilüferde tam tersi) olarak kulanılır. Tentürüde aynı şekilde hazırlanır.

Yantesiri: Tarife uyulmazsa zehirlenmelere neden olabilir. Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir'i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

1975135 0899564f2ed749b0

RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
4 Ağustos 2008       Mesaj #2
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
Nilüfer

Sponsorlu Bağlantılar

Nilüfergiller familyasindan, Nymphaea ve Numphar cinsinden su bitkilerine verilen genel addir.


Beyaz Nilüfer (Nymphaea alba): Göllerde, durgun sularda yetisen, rizomlu, çok yillik
otsu bir bitki. Yapraklari su üzerinde yüzücü, yuvarlak ve kalp seklinde tabanlidir.
Çiçekler, Temmuz-Agustos aylarinda su yüzeyinde açar, büyük ve beyaz renklidir.


Sari Nilüfer (Nuphar luteum): Beyaz nilüferle birlikte yayilis gösterir. Beyaz nilüferden, çiçeklerin sari renkli ve bes parçali olmasi ile ayirdedilir.


Kullanildigi yerler: Daha çok havuzlarda süs bitkisi olarak yetistirilir. Her iki türün kökleri kabiz edicidir. Beyaz nilüferin çiçekleri, yatistirici ve uyusturucudur.
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
26 Ağustos 2008       Mesaj #3
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
Tür Sayısı

Yaklaşık 50 tane; şunlar dahil:

Nymphaea alba
Nymphaea amazonium
Nymphaea ampla
Nymphaea blanda
Nymphaea caerulea
Nymphaea calliantha
Nymphaea candida
Nymphaea capensis
Nymphaea citrina
Nymphaea colorata
Nymphaea elegans
Nymphaea fennica
Nymphaea flavovirens
Nymphaea gardneriana
Nymphaea gigantea
Nymphaea heudelotii
Nymphaea jamesoniana
Nymphaea lotus
Nymphaeae lutea
Nymphaea mexicana
Nymphaea micrantha
Nymphaea odorata
Nymphaea pubescens
Nymphaea rubra
Nymphaea rudgeana
Nymphaea stellata
Nymphaea stuhlmannii
Nymphaea sulfurea
Nymphaea tetragona
Nymphaea tuberosa
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
28 Ağustos 2008       Mesaj #4
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
Nickime ne çok benziyor nilüferin adı.Suyla ilişkimizden olsa gerek Msn Tongue
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
peaceful - avatarı
peaceful
Ziyaretçi
10 Ekim 2008       Mesaj #5
peaceful - avatarı
Ziyaretçi
pembe nilufer cicegi
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Kasım 2008       Mesaj #6
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Doğada göllerde ve tatlı su biri­kintilerinde yabani olarak yetişen, park ve bahçe havuzlarında ise süs bitkisi olarak yetiştirilen nilüferler gösterişli su bitkileridir. Yaz ortasına doğru açan iri çiçeklerinden ötürü "sugülü" de denen bu bitkilerin birçok türü vardır. Bunların en yaygınlarından biri beyaz nilüfer (Nymphaea alba), öbürü ise sarı nilüferdir (Nuphar luteum). Nilüferlerin su­yun dibindeki çamur katmanına gömülü sürünücü ve uzun köklerinden çok uzun saplı, iri yapraklar çıkar. Hepsi bir araya gelerek suyun yüzeyinde sık bir örtü oluşturan bu kalp biçimli ya da yuvarlak yapraklar 25 cm genişlikte, düz kenarlı ve parlaktır. Suyun tam yüzeyinde açan ya da sudan yukarıya doğru uzanan çiçekleri çok sayıda taçyapraktan oluşmuştur ve tam ortasında erkekorgan demeti bulunur. Meyveleri fındıksı ya da üzümsü tiptedir. Meyvelerin bir bölümü su­yun içinde gelişir ve olgunlaştığında tohumları su akıntılarıyla çevreye yayılır.
Nilüferler dünyanın ılıman ve tropik yöre­lerinde yetişir. Tropik kökenli olanların çoğu pembe, mavi, mor, kırmızı ya da sarı gibi göz alıcı parlak renkli ve genellikle hoş kokulu­dur. İklimin uygun olduğu yerlerde yaygın biçimde süs bitkisi olarak yetiştirilen nilüfer­lerin pek çok melez çeşidi geliştirilmiştir.
Nilüferler gibi nilüfergiller (Nymphaea ceae) familyasında yer alan bir başka su bitkisi ise 60-180 cm çapındaki dev yapraklarıyla dikkat çeker. Amazon ya da kraliçe nilüferi (Victoria amazónica) denen bu bitki adını, yabani olarak yetiştiği Amazon Irmağı'ndan alır. Yukarı doğru kıvrık kenarlarıyla bir tepsiyi andıran dev yapraklarının altı kalın, ağsı damarlarla bezenmiştir. Su üzerinde yü­zen bu tepsi demetinin arasından yaklaşık 30 cm çapında, ortası mor, ama kenarlara doğru beyazlaşan çiçekler açar. Gene nilüferlere çok yakın akraba olan bir grup su bitkisi ise lotus adıyla anılır

MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

9 Eylül 2014 / KisukE UraharA Müzik tr
30 Haziran 2011 / Daisy-BT Müzik tr
20 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Sinema tr
6 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
11 Şubat 2012 / GüNeSss Türkiye Coğrafyası