Arama

Çobanpüskülü (Ilex)

Güncelleme: 2 Temmuz 2011 Gösterim: 4.032 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çobanpüskülü
Ad:  ilex.PNG
Gösterim: 701
Boyut:  84.4 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Avustralya dışında dün­yanın bütün ılıman ve tropik bölgelerinde kendiliğinden yetişen çobanpüsküllerinin çalı, ağaççık ve ağaç boyutlarında 300'den fazla türü vardır. Ilex cinsini oluşturan bu türlerin çoğu herdem yeşil (yaprak dökmeyen) bitki­lerdir; yalnız içlerinden birkaçı sonbaharda yapraklarını döker. Yuvarlak, çekirdekli ve sulu meyveler bazı türlerde kırmızı, bazıların­da siyahtır. Ama dişi ve erkek çiçekler ayrı ayrı bitkilerde bulunduğu için, yalnız dişi çiçekleri taşıyan çobanpüskülleri meyve verir.
Avrupa'nın birçok yerinde, yurdumuzda da özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki ormanlarda yetişen Avrupa çobanpüskülü (Ilex aquifolium) 15 metreye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakla­rı derimsi, parlak koyu yeşil renkte ve dikenli, meyveleri nohut tanesi iriliğinde ve kırmızı olan bu ağaç Hıristiyanlar için Noel'in simgesi sayılır. Yüzyıllardır birçok ülkede meyveli dalları Noel süsü olarak evlere asılır, resimleri de Noel kartlarını süsler. Yalnızca yurdumuza özgü bir başka çobanpüskülü türü (Ilex colchica) de Doğu Karadeniz'den Marmara Bölgesi'ne kadar uzanan kıyı şeridindeki orman içlerinde yetişen 2-3 metre boyunda bir ça­lıdır.
Çobanpüskülü türlerinden çoğunun meyve­leri özellikle kış aylarında kuşlar ve bazı memeliler için değerli bir besin kaynağıdır. Bu yüzden bu bitkiler meyvelerini yiyen ve tohumlarını uzağa taşıyan hayvanlar aracılı­ğıyla çoğalıp yayılır. Bazı türlerin çiçeklerin­den arılar balözü toplar. Güney Amerika'da yetişen bir türün (llex paraguariensis) yaprak­lan kurutulup çay gibi demlenerek, yerba mate denen serinletici ve uyarıcı bir içecek yapılır. Çobanpüsküllerinin çok sert ve beyaz odunu da ince ağaç oyma işlerinde kullanılır.

Ayrıca Bknz


Çobanpüskülü Yetiştiriciliği

MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen asla_asla_deme; 26 Mayıs 2010 13:33
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
16 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Çobanpüskülü (Ilex)

Sponsorlu Bağlantılar
Bilimsel sınıflandırma


Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Aquifoliales
Familya: Aquifoliaceae
Cins: Ilex
Tür:
I. aquifolium

ilexaquifoliupo0
Çobanpüskülü (Ilex)

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Çobanpüskülü

Çoğunluğu herdemyeşil çalı ya da küçük ağaçlar (İlex aquifolium). Bütün dünyaya yayılmış 300 kadar türü vardır. Güney Amerika'da yetişen türlerinin yapraklarından bir çeşit çay elde edilir. Kimi türleri süs bitkisi olarak kullanılır.
Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
2 Temmuz 2011       Mesaj #4
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Çobanpüskülü(Ilex)

cobanpuskulu 150x150

Çobanpüskülügiller Aquifoliaceae ailesindendir. Dekoratif bir ağaçtır. Yaprakları dikenlidir. Yaklaşık 300 türü vardır. Parlak kırmızı meyveleriyle, bahçenizin en süslülerinden biri olacak.
Çobanpüskülü Toprağı : Geçirgen ve nemli toprakları sever. Humusça zengin, kumlu topraklar onun için idealdir. Alkali topraklar genellikle sararmaya sebebbiyet verir.
Çobanpüskülü Bakımı : Her dem yeşil bir çalıdır. Güneşi sever, hafif gölgeyede itiraz etmez. Sıcağa dayanıklıdır. Budamayı, şekil vermek için yapabilirsiniz. Eksi 15 dereceye kadar dayanır. Soğuk bölgelerde toprak donmadan önce toprağın nemli olmasını sağlayın. Böylece kış soğuğunun zararını en aza indirebilirsiniz. Kuvvetli kış rüzgarından ve doğrudan güneşten korunmasını gerekir. Çobanpüskülünün kökleri yüzeyseldir.
Gençken yeşil olan gövde kabuğu, ilerleyen senelerde griye döner. Çit ağacı olarak, dekoratif bir perde oluşturur.
Çobanpüskülü Üretim :
Bitkiüzerinde bulunan meyveleriyle yani tohumla üretilebilir. Ayrıca çelikle de çoğaltmanız mümkündür. En kolay yol, alacağınız fideyi doğrudan bahçenize dikmektir. Meyve üretimi için dişi ve erkek ağaçların yana yana dikilmesi gerekir. Bitki, tozlaşma olmadan meyve verirse meyveler küçük ve kısa ömürlü olur.
Çobanpüskülü Çiçekleri : Nisan – mayıs aylarında küçük, kokulu beyaz çiçekler açar. Çiçeklerin bazıları erkek, bazıları dişidir. Dişi çiçek açan bitkilerde, eylül – ocak aylarında küçük, kırmızı meyveler görülür. Yapraklarının üst yüzü koyu, alt yüzü açık yeşil, derimsi ve parlaktır.

Kaynak

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Vefa sadece boza değildir.

Benzer Konular

16 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
21 Nisan 2009 / asla_asla_deme Botanik