Arama

Salepgiller (Orchidaceae)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 22 Eylül 2008 Gösterim: 3.552 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Salepgiller, (Orchidaceae)

Sponsorlu Bağlantılar


Asparagales takımına ait bir familyadır.
Salepgiller (Orchidaceae) familyası çiçekli bitkilerin ikinci büyük familyasıdır. Dünyada yaklaşık 880 cins ve 22 binden fazla tür ihtiva etmektedir. Geniş yayılışlıdır, çoğunluğu tropiklerde yayılmış, soğuk ılıman ve subarktik bölgelerde daha az yayılmıştır, tropiklerdeki türlerden bazıları epifittir.
Türkiye'de 24 cins ve 60’dan fazla türü bulunmaktadır.


Morfolojik özellikleri

Yumrulu, rizomlu çok yıllık otsu bitkiler, bazen epifit, bazen saprofit ya da parazit halindedirler. Bunların çok küçük olan tohumları ancak belirli mantarlar tarafından aşılandıktan sonra çimlenir.
  • Yapraklar basit, bazen pul şeklinde; alternat, bazen distikus, nadiren opposit veya vertisillat şeklindedir.
  • Çiçek durumu rasem, spika veya panikuladır. Çiçekler hermafrodit, nadiren tek eşeyli ( türler monoik veya dioik ), zigomorf, nadiren aktinomorf simetriye sahiptir.
  • Çiçek örtü yaprakları (periyant) perigon halinde ve 2 dairede, her dairede 3 tepal mevcut, iç dairenin orta yaprağı bazen birkaç loplu belirgin bir dudak şeklini almış ve açılmış çiçekte aşağıya doğru sarkmıştır. Ekseriye bu perigon yaprağı nektaryum ihtiva eder.
  • Androkeum 1 veya 2 stamenden oluşur. Bazıları staminod, ginostegyum var.
  • Ginekeum 3 bileşik karpelli, ovaryum alt durumlu, genellikle parakarp, ovüller çok sayıdadır.
  • Meyve küçük ve bol tohumlu kapsül halindedir.
  • Tohumlarda embriyo çok küçük, farklılaşmamış ve endosperm (besi doku) bulunmaz.

Cinsler

Abdominea; Acampe; Acanthephippium; Aceratorchis; Acianthus; Acineta; Acrorchis; Ada; Aerangis; Aeranthes; Aerides; Aganisia; Agrostophyllum; Amitostigma; Anacamptis; Ancistrochilus; Angraecum; Anguloa; Ansellia; Aorchis; Aplectrum; Arethusa; Armodorum; Ascocenda; Ascocentrum; Ascoglossum; Australorchis; Auxopus; Baptistonia; Barbrodia; Barkeria; Barlia; Bartholina; Beloglottis; Biermannia; Bletilla; Brassavola; Brassia; Bulbophyllum; Calypso; Catasetum; Cattleya; Cirrhopetalum; Cleisostoma; Clowesia; Coelogyne; Coryanthes; Cymbidium; Cyrtopodium; Cypripedium; Dactylorhiza; Dendrobium; Disa; Dracula; Encyclia; Epidendrum; Epipactis; Eria; Eulophia; Gongora; Goodyera; Grammatophyllum; Gymnadenia; Habenaria; Herschelia; Laelia; Lepanthes; Liparis; Ludisia; Lycaste; Masdevallia; Maxillaria; Meliorchis, Mexipedium; Miltonia; Mormodes; Odontoglossum; Oncidium; Ophrys; Orchis; Paphiopedilum; Paraphalaenopsis; Peristeria; Phaius; Phalaenopsis; Pholidota; Phragmipedium; Platanthera; Pleione; Pleurothallis; Promenaea; Pterostylis; Renanthera; Renantherella; Restrepia; Restrepiella; Rhynchostylis; Roezliella; Saccolabium; Sarcochilus; Satyrium; Selenipedium; Serapias; Sophronitis; Spiranthes; Stanhopea; Stelis; Thrixspermum; Trias; Trichocentrum; Trichoglottis; Vanda; Vanilla; Zeuxine; Zygopetalum.




Kaynak:Vikipedi
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
22 Eylül 2008       Mesaj #2
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
260px Orchis italica a

Sponsorlu Bağlantılar
SALEPGİLLER (Orchidaceae) hakkında bilgi, ansiklopedik kaynak. Nedir, kimdir, nerededir, nasıl çalışır, nedenler, ne zaman sorularına cevap arayanlara, salepgiller (orchidaceae) hakkında bilgi.
Alm. Orchidazeen, Knabenkrautgewachse (pl.), Fr. Orchidées. Orchidacées (ph.), İng. Orchidaceae. Ilıman ve sıcak bölgelerde yetişen fakat genellikle tropik bölgelerde çok bulunan, çok yıllık otsu bitkiler. Bir kısmı toprakta yaşar. Bunların toprak altında yumru veya rizomları vardır. Bu tipler, daha çok ılıman bölgelerde bulunur. Bir kısmı ise tropik bölgelerde, ağaçların üzerinde yaşar, yani epifittirler. Bunların gövdeleri yalancı bir soğan şeklinde şişkin olup, sarkık hava kökleri vardır. Bazılarının gövdeleri tırmanıcı, bir kısmı ise klorofilsiz bitkilerdir. Yapraklar tabanda gövdeyi sarcı, üsttekiler ise almaşlıdır. Çiçekler salkım veya başak şeklinde toplanmışlardır. Çiçekleri açtığı zaman, çiçek kendi ekseni üzerinde 180 derece döner ve ovaryum burkulur. Bu özellik bu familya için karakteristiktir. Çiçek örtüsü altı parçalıdır ve parçalar iki halka üzerinde sıralanmışlardır. İç halkadaki orta taç yaprağı dudak şeklini almış olup, genellikle mahmuzludur. Bu familya, 450 cinsi ve 15.000 kadar türü ihtiva eder. Türkiye’de 20 cins ve 60 civarında türü vardır. Kıymetli ve güzel süs bitkileri ihtiva ettikleri gibi, tedavide ve gıda olarak kullanılanları da vardır. Mesela; Salep, vanilya, katleya vs. bu familya bitkileridir.
Son düzenleyen CrasHofCinneT; 23 Eylül 2008 16:52

Benzer Konular

25 Ağustos 2012 / asla_asla_deme Botanik