Arama

Bitkisel Dokular - Meristem Doku

Güncelleme: 17 Ocak 2012 Gösterim: 13.714 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Meristem doku

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Meristem doku (bölünür, sürekli, sürgen, değişken doku) hücrelerinin çekirdekleri büyük, sitoplazmaları fazla, kofulları küçük, çeperleri ince ve metabolizmaları hızlı olan bir bitkisel doku türüdür. Meristem dokuda hücreler arası boşluklar yoktur. Meristem doku hücrelerinin temel özelliği sık sık bölünerek(mitoz bölünmeyle) yeni hücreler meydana getirmesidir. Meydana gelen hücreler farklılaşarak sürekli doku hücrelerine dönüşür.

Türleri

1- Meristemler bulundukları yere göre 3e ayrılırlar

  • Kök, gövde veya bunların yan organlarının uçlarında bulunan ve bu organların boyca büyümesini sağlayan meristem dokuya apikal meristem,
  • Sürekli dokular arasında kalan ve bulunduğu organın uzunlamasına büyümesini sağlayan meristem dokuya interkalar meristem,
  • Çevreye paralel bölünerek organların enine büyümesini sağlayan meristem dokuya ise lateral meristem denir.
2- Meydana gelişlerine göre de ikiye ayrılırlar

  • Primer meristem: Herzaman bölünme yeteneği olan meristem hücreleridir.
  • Sekonder meristem: Uzun zamandır bölünmeyen hücrelerin tekrar bölünme yeteneği kazanarak sürekli bölünen hücerelerden oluşan meristem.
Meristematik doku yüksek yapılı bitkilerde üç tabaka halindedir. 1-Dermatogen 2-Periblem 3-Plerom
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
19 Ekim 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Meristem doku (Bölünür,sürekli,sürgen,değişken doku)
Sponsorlu Bağlantılar

Meristem hücreleri, çekirdekleri büyük hücre arası boşlukları olmayan, genellikle çok küçük ve çok sayıda vakuole malik hücrelerden yapılmıştır. Bu hücrelerin esas özelliği sık sık bölünerek(mitoz bölünmeyle) yeni hücreler meydana getirmesidir. Meydana gelen hücreler farklılaşarak sürekli doku hücreleri halini alır. Meristemler bulundukları yerlere göre isim alırlar. Kök, gövde veya bunların yan organlarının uçlarında bulunan meristem dokuları apiteal meristem adını alır. Kök veya gövdenin uzanmasını sağlarlar. İnterkalar meristemler ise sürekli dokular arasında kalan meristemlerdir. İnterkalar meristemin de görevi organın boyuna büyümesini sağlamaktır. Çevreye paralel bölünmelerle organın enine büyümesini sağlayan meristematik doku ve kambiyumdaki meristem lateral meristemdir. Herhangi bir bitkide meristem bölgesi kesilirse yerine ara meristemler görev alır.Meristemlerin salgıladığı madde olan oksin hormonu karanlık ortamda çalışarak bitkinin uzayıp gelişmesini sağlar.

a)Primer Meristem (birincil)


Bitkinin tüm yaşamı süresince bölünme yeteneğini devam ettiren meristemlerdir. Bunlar kök ve gövde uçları ile yanal organlarının uç kısımlarında bulunmaktadır. Bu meristemin bulunduğu bölgelere "büyüme noktaları" veya "vegetasyon bölgeleri" adı verilmektedir. Kök ve gövde de büyüme noktalarında dıştan içe doğru üç bölge ayırt edilmektedir. Bu bölgeler ise sürekli dokulardan epidermisi oluşturan "dermatogen", korteksi oluşturan "periblem", merkezi silindiri verecek olan "pleurom"dur.

b)Sekonder Meristem (ikincil)


Sürekli doku haline dönüşmüş hücrelerin yeniden bölünme yeteneği kazanması ile sekonder meristemler oluşur. Bunların etkenliği ile de yeni hücre ve dokular meydana gelir. Örneğin ağaç gövdelerini örten mantar kambiyumu bu tip meristemlerden birisidir.


Bitkilerde bulunuş yerlerine göre 3 çeşit meristem gözlenir.
Apikal Meristemler: Bunlar kök ve gövde ile bunların yanal organlarının uç kısımlarında bulunan meristemlerdir. Apikal meristemlerin bulunduğu bölgelere büyüme noktaları adı verilmektedir. İnterkalar Meristemler: Sürekli dokular arasında kalan ve bu dokuların arasında bölünme gösteren hücrelerin oluşturduğu meristemlerdir. Bu meristemler tipik olarak at kuyrukları ve buğdaygillerin yapraklarının çıktığı bölgelerde bulunurlar. NOT: Apikal ve interkalar meristemler bulundukları organın boyca uzamalarını sağlarlar. Lateral Meristemler: bu meristemler yalnızca çevreye paralel bölünme gösterdiklerinden bulundukları organın çapça artışını ( kalınlaşmasını ) sağlamaktadır.

kaynak:

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Ocak 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Bölünür Doku ( Meristem Doku ) :
biyo74
Bitkinin yaşamı boyunca bölünme yeteneğini devam ettiren meristem­lerdir. Bunlar bitkinin kök ve gövde uçlarıyla yanal organlarının (yaprak ve yan sürüngen) uç kısımlarında bulunurlar. Bölünür doku hücreleri küçük, iri nükleouslu, stoplazmalan boldur. Kofulları küçük ve az sayıdadır. Meristem doku hücreleri genellikle sık ve sürekli bölünme gösterdikleri için daima ye­ni yavru hücreler oluştururlar. Bunların gelişip farklılaşmasıyla sürekli doku­lar meydana gelir. Meristem (bölünür) dokular kökenlerine ve bulunuş yerle­rine göre ikiye ayrılırlar.
a) Primer meristem (öncül, birincil)
b) Sekonder meristem (ikincil)

a) Primer meristem

Bitkinin yaşamı boyunca bölünme yeteneğini devam ettiren meristem­lerdir. Bunlar bitkinin kök ve gövde ucunda bulunurlar, bitkinin boyca uza­masını sağlarlar. Bulundukları bölgeye büyüme noktası (büyüme konisi) de­nir. Özellikle uç kısımlarda büyüme noktaları sayesinde bitkide büyüme sı­nırsızdır. Büyüme noktası bitkinin hem büyümesini sağlar hem de doku ve organların temel yapısını oluşturur. Bu büyüme noktaları kökte kaliptra, gövde de ise genç yapraklar tarafından korunur. Kaliptra, kökü toprağın sert kısımlarına karşı korur. Kaliptra zedelendiğinde içteki bölünür doku çoğala­rak kaliptrayı onarır. Kök ve gövdede bölünür doku geliştikçe büyüme noktalarında dıştan içe doğru üç bölge ayırt edilebilmektedir. Bu bölgeler epidermisi oluşturan dermotegen (dermatojen), korteksi oluşturan periblem, merkezi silindiri oluşturacak olan pleuromdur.
17531d1316092504 bitkisel dokular
b) Sekonder meristem

Sekonder meristem bölünmez dokuların yeniden bölünme yeteneği kazanmasıyla oluşur. Böylece kambiyum ve mantar kambiyumu (fellogen) oluşur. Kambiyum kök ve gövdede bulunur. Ilıman bölgelerdeki çok yıllık dikotil bitkilerde ilkbaharda büyük hücreler, sonbaharda küçük hücreler olu­şur. Her yıl tekrarlanan bu yapılar bitkinin yaşının hesaplanmasını sağlar. Bölünür mantar doku bitkide mantarlaşma oluşturarak bitkinin dış etkenler­den korunmasını sağlar.
In science we trust.

Benzer Konular

4 Kasım 2015 / Misafir Botanik
15 Nisan 2011 / ThinkerBeLL Biyoloji
23 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Biyoloji
19 Ekim 2011 / Misafir Botanik