Arama

Zerdeçal (Curcuma longa)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 3 Ağustos 2013 Gösterim: 4.458 Cevap: 1
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
28 Mayıs 2010       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya'dır.
Diğer isimleri zerdeçöp , safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranıdır. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut seklindedir. Yan kökleri ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Piyasada parmak şeklinde (rizom) ve toz şeklinde bulunur. İçinde çok fazla madde bulundurur. Etken maddesi kurkumindir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal (~3 gram), ortalama 30-90 mg kurkumin içerir. 200 mg/gün’lük dozlarda (yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz) zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir. Şimdiye kadar bilinen bir yan etkisi yoktur.


Kullanımı


Zerdeçal, ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda eskiden turnusol kağıdı yerine zerdeçal kağıdı kullanılmaktaydı. Baharat olarak kullanılması için, zerdeçal bitkisinin temizlendikten sonra suda kaynatılıp kurutulmuş, koyu sarı renkli kök saplarının öğütülmesi gerekir. Elde edilen baharat safran yerine de kullanılır. Balık çorbası, pilav, söğüş ve çeşitli sebze yemeklerine çeşni olarak katılır. İspanyolların deniz ürünlerinden yapılan ünlü "paella" adlı yemeğinde ve Hintlilerin "köri" sosunda kullanılır.


Bitkinin çiçeği
450px FleurDeCurcuma1

Zerdeçal kökleri

Turmeric 28Curcuma longa29

Zerdeçal tozu baharat olarak kullanılır.

Curcuma



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen The Unique; 3 Haziran 2010 16:32
tuğba31 - avatarı
tuğba31
VIP Özel Üye-VIP
3 Ağustos 2013       Mesaj #2
tuğba31 - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Zerdeçal

Sponsorlu Bağlantılar
Zerdeçal, zencefilgiller familyasından dikine yükselen, çok yıllık bir bitki türüdür. Yaprak sapları iki bölümden oluşmaktadır.
Birinci kısmı gövdeyi saran kısım ve ikinci kısım gövdeden ayrılan kısımdır , takriben bir metre uzunluğa sahiptir.
Yaprakları 50-80cm uzunluğunda 20-40cm eninde oval şekilde, kenarları dalgalı, ortada ana damar ve ondan paralel olarak uzanan yan damarlar bulunmaktadır.Ayrıca koyu yeşil renklidir.
Çiçek sapı 10-20cm uzunluğunda olup üzerinde altın sarısı veya sarı renkli üçlü taç yapraktan meydana gelmektedir.Ayrıca gerisi koni olup ortada bir döllenme tozluğu bulunur ve sarı renklidir.
Kökleri ana ve yan köklerden oluşmaktadır, ana kök yumru şeklinde, yan kökler parmak kalınlığında, yer elması şeklinde, dışı kahverengi içi sarı veya kırmızımsı renktedir.

Diğer İsimleri : Zerdeçap, Zerdeçöp, Hindsafranı, Kurkuma, Curcuma longa, Turmeric, Curcuma' olarakta bilinmektedir.

Anavatanı Doğu Hindistan'dır. Zerdeçal yurdumuzda yetiştirilmez. Kullanıldığı Yerlerin başında Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde kullanılmaktadır. Yumurtalı yemeklerde de kullanılır. Çorbalara ilave edilir ve safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilir.
Aynı zamanda, Zerdeçal ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır.

Bilinen Bileşimi : Zerdeçalın aktif maddesi curcumidir. Aynı zaman da bitki antienflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir.

Başlıca faydaları ; solunum yolu enfeksiyonlarında (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.

Cici

Benzer Konular

17 Nisan 2010 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
24 Temmuz 2012 / Rower X-Sözlük
13 Temmuz 2015 / Jumong Taslak Konular
5 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri