Arama

Fasulye (Phaseolus vulgaris)

Güncelleme: 8 Temmuz 2011 Gösterim: 3.454 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Fasulye
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


260px Snijboon peulen Phaseolus vulgaris
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
        • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
          • Takım: Fabales
            • Familya: Fabaceae
              • Cins: Phaseolus
                • Tür: P. vulgaris
  • Binominal adı Phaseolus vulgaris
  • L.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.

Morfolojik özellikleri

Boğumlu gövdesinde tüylü ve yeşil renkli bileşik yaprakları bulunur. Yaprakların koltuğundan salkımlar hâlinde çıkan kelebeksi çiçekler beyaz, pembe ya da mor renklidir. Dik çalı biçiminde (yüksekliği 30-75 cm) ve sarılıcı özellikte (yüksekliği 1-2 m) başlıca iki formu vardır. Yassı, yuvarlak, düz ya da kıvrık olabilen meyvelerinin uzunluğu 5-15 cm arasında değişir ve genellikle yeşil renktedir.

Ekolojik özellikleri

Soğuğa duyarlı bir bitki olan fasulye, hemen her tür toprakta yetişir. Fasulyenin bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir. Tohumdan yetiştirilir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Temmuz 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fasulye
Sponsorlu Bağlantılar

Baklagillerden, sebze olarak kullanılan, otsu, sarılgan bir bitki (Phaseolus vulgaris).

Anayurdu Güney Amerika'dır. Ilıman ve tropikal bölgelerde yetiştirilir. Bileşik yapraklıdır. Çiçek yapısı tamdır. Tohumları nişasta ve protein bakımından zengindir. Tohumları kuru, ham olarak koparılan meyveleri de yaş sebze olarak kullanılır. Familyanın diğer bitkileri gibi, köklerinde yaşayan ve havanın serbest azotunu kullanan bakteriler nedeniyle doğada azot toplayıcı olarak rol oynar. Sırık fasulyesi ve bodur fasulye olarak iki gruba ayrılır. Başlıca çeşitleri, çalı fasulyesi, şeker fasulyesi, ayşekadın fasulyesi ve ferasetsiz fasulyedir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

16 Kasım 2007 / kompetankedi Ziraat
9 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
9 Aralık 2009 / _KleopatrA_ Ziraat
22 Şubat 2007 / BARIŞ Hayali Karakterler