Arama

Sirkengiller (Chenopodiaceae)

Güncelleme: 2 Temmuz 2010 Gösterim: 4.373 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Temmuz 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Sirkengiller
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


260px Arthrocnemum perenne01
Arthrocnemum perenne
  • Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
  • Takım: Caryophyllales
  • Familya: ChenopodiaceaeSirkengiller)
  • Burnett
Sirkengiller ya da Kazayağıgiller (Chenopodiaceae), çiçekli bitkilerden bir familyadır. Bu familya çoğu taksonomist tarafından tanınmakla beraber APG II sistemi tarafından tanınmaz. APG, bu bitkileri ıspanakgiller (Amaranthaceae) familyasına yerleştirir.
Bu familyada yaklaşık 1400 tür olduğu kabul edilir. Gıda olarak kullanılan türler arasında Kuinoa, Kañiwa, Sirken, ve kaz ayağı (Chenopodium spp.), kara pazı (Atriplex spp.), ıspanakSpinacia oleracea), ve ticarî olarak en büyük önemi olan, Beta vulgaris 'ten türemiş tarım ürünleri bulunur: şeker pancarı, pancar ve pazı.

Morfolojileri

Yaprakları kulakçıksız ve sarmal dizilişlidir. Çoğu otsu, bazıları odunsu olan bitkilerdir. Bazı türlerinin gövdesi etli (sukkulent) yapıdadır. Çiçekler çok küçük, bazıları tek eşeylidir. Çoğu nitroildir. Familya üyelerinin bir kısmı tuzcul (halofit) ve ruderaldir.

Bu familyadaki bazı önemli cinsler: Atriplex, Beta, Chenopodium, Halogeton, Halosarcia, Salicornia, Salsola, Sarcocornia.

Cinsler

Acroglochin -Agathophora -Agriophyllum - Alexandra - Allenrolfea - Anabasis - Anthochlamys - Aphanisma - Archiatriplex - Arthocnemum - Arthrophytum - Atriplex - Axyris - Baolia - Bassia - Beta - Bienertia - Blitum - Borsczowia - Camphorosma -Ceratocarpus - Kazayağı (Chenopodium) - Climacoptera - Corispermum - Cornulaca - Cremnophyton -Cyathobasis - Cycloloma - Didymanthus - Dissocarpus - Einadia - Enchylaena - Eremophea - Eriochiton - Exomis - Fadenia - Fredolia - Gamanthus - Girgensohnia - Grayia - Hablitzea - Halanthium - Halarchon - Halimione - Halimocnemis - Halocharis - Halocnemum - Halogeton - Halopeplis - Halosarcia - Halostachys - Halothamnus - Haloxylon - Hammada - Heterostachys - Holmbergia - Horaninovia - Iljinia - Kalidium - Kirilowia - Kochia - Krascheninnikovia - Lagenantha - Maireana - Malacocera - Manochlamys - Microcnemum - Microgynoecium - Monolepis - Nanophyton - Neobassia - Nitrophila - Noaea - Nucularia - Ofaiston - Oreobliton - Osteocarpum - Pachycornia - Panderia - Petrosimonia - Physandra - Piptoptera - Polycnemum - Rhagodia - Raphidophyton - Roycea - Salicornia - Salsola - Sarcocornia - Scleroblitum - Sclerochlamys - Sclerolaena - Sclerostegia - Seidlitzia - Sevada - Spinacia - Stelligera - Suaeda - Suckleya - Sympegma - Tecticornia - Tegicornia - Teloxys - Threlkeldia - Traganopsis - Traganum - Zuckia
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.