Arama

Adi Gürgen (Carpinus betulus)

Güncelleme: 18 Ocak 2012 Gösterim: 4.918 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Ekim 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Adi Gürgen
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

670px Carpinus betulus kz1
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
        • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
          • Takım: Fagales
            • Familya: Betulaceae (Huşgiller)
              • Cins: Carpinus
                • Tür: C. betulus
                  • Binominal adı Carpinus betulus, L.

Adi gürgen (Carpinus betulus), huşgiller (Betulaceae) familyasından kerestesi değerli bir orman agacı türü. Ilıman iklimlerde iyi büyüme yapar ve genellikle 600 m yükseltilerde görülür. Çoğunlukla meşe bazı yerlerde kayınla kurduğu meşçerelere rastlamak mümkündür. Dik kayalık yamaçlarda ormanlar oluşturur.

Morfoloji

15-20 m nadiren 30 m'ye ulaşan orta boylu bir ağaçtır. Çoğu kez oluklu ve eğri gövdesi vardır. Kabuk yeşilimsi-gri düzgün olup yaşlandığındada pürüzsüzdür. Tomurcukların uzunluğu kayının aksine 10 mm'nin altındadır ve dala yapışık vaziyettedir.

Almaşık dizilişli yaprakların uzunluğu 4-9 cm'dir. Testere dişli yaprak kenarı ve yaprak yüzeyindeki oluklu damarlar belirgin özellikleridir.

Kedicik adı verilen erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerinde fakat farklı dallarda bulunur. Sonbaharda olgunlaşan fındıksı meyve 7-8 mm uzunluğundadır. Tohumun etrafını kısmen çevreleyen 3-4 cm uzunlukta sivri uçlu 3 yapraksı brahte vardır. Ekilen tohumlar bir sonraki yılın baharına kadar çimlenmez. Tohumları verimlidir.

Genel özellikleri

Bir gölge ağacı olan adi gürgen yumuşak yapılı verimli ve nemli toprakları tercih eder. Yana doğru genişleyen sığ kök sistemine sahiptir. Kesildiğinde yeniden sürgün verme özelliği vardır. Peyzaj çalışmalarında uygun budama yapılarak uzun boylu çit olarak kullanılır.

Odunu ağır ve serttir bu yüzden alet yapımı ve bina inşaatı çalışmalarında kullanılır. Yavaş yanması ve çok ısı yayması dolayısıyla çok uygun bir yakacak odundur.

Dağılımı

Kuzey, doğu, orta ve güneybatı Avrupa'nın yanısıra Batı Asya ve Kafkasya'da da bulunur. Türkiye'de Marmara, Karadeniz ve Trakya'da doğal yayılış yapar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
29 Ekim 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Adi Gürgen (Carpinus betulus)

Sponsorlu Bağlantılar
369ce0

carpinusbetulusgrtgx4


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
18 Ocak 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Carpinus betulus L. Adi Gürgen
mainphp?g2 viewcoreDownloadItem&ampg2 itemId1889&ampg2 serialNumber7

25 m'ye kadar boylanabilen, önceleri piramidal, sonraları dağınık yuvarlak tepeli, kışın yaprağını döken bir orman ağacıdır. Gövde olukludur; açık gri renkli olan gövde kabuğu ince ve düzgündür, çatlamaz. Sürgünlere almaşlı dizilmiş uzunca yumurta biçimindeki yapraklar 3-10 cm uzunluğunda, 3-5 cm genişliğinde ve sivri uçludur. Yaprak kenarı çift sıralı dişlidir. Yan durumlu erkek çiçekler yalancı başak halinde kurullar oluşturur. Dişi çiçekler ise terminal kurul oluşturur ve aşağı sarkar. Nisan-mayıs aylarında çiçek açar. Sonbaharda olgunlaşan meyve yumurta biçiminde üzeri boyuna oluklu, çıkıntılı ufak bir nukstur. Meyve örtüsü üç loplu olup, orta lop diğerlerinden daha uzundur.

mainphp?g2 viewcoreDownloadItem&ampg2 itemId1886&ampg2 serialNumber7
Doğal yayılış alanı Avrupa, Baltık ülkeleri, Kafkasya, Türkiye ve İran'dır. Atatürk Arboretumu içerisinde doğal olarak yetişir. Gölge ağacıdır, önceleri yavaş büyür. Yaprak formu, sonbaharda sarı renk alan yaprakları, sarkık meyveleri güzel görünümü dolayısıyla park ve bahçelerde soliter ya da çit bitkisi olarak kullanılır.
In science we trust.

Benzer Konular

6 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
26 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
10 Mayıs 2011 / TiglonBoYs Tiyatro tr
22 Temmuz 2012 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
3 Mayıs 2015 / mhmmdcngz Spor tr