Arama

Dağ Papayası (Vasconcellea pubescens)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 10 Mart 2013 Gösterim: 1.540 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
10 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Dağ papayası
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Vasconcellea pubescens

Alem: Plantae (Bitkiler)
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots (İki çenekliler)Klad Rosids
Takım: Brassicales
Familya: Caricaceae
Cins: Vasconcellea
Tür: V. pubescens
İkili adı: Vasconcellea pubescens

Dağ papayası (Vasconcellea pubescens), Caricaceae familyasından bitki türüdür.
Şili'de, Kolombiya'da And Dağlarının 1500 ile 3000 metre arasındaki yüksekliklerinde yetişir. Yaklaşık 10 metre kadar boylanabilen her mevsim yeşil ve diğer papaya türleri gibi yaklaşık 8 yıl yaşayabilen bir ağaçtır. Meyvesi 6 ile 5 cm uzunluğunda 3-8 cm genişliğindedir. Meyveler önce yeşil iken olgunlaştıkça sarıya ve portakala döner. Meyveleri carica papaya'ya tad olarak benzer, sebze olarak pişirilebileceği gibi meyve olarak yenebilir aynen carica papaya gibi papain denen sindirici enzim yönünden zengindir.

Dağ Papayası (Vasconcellea pubescens)
Olgunlaşan Dağ papayası meyvesi

Bu türün papayadan (Carica papaya) ayrılan özelliği soğuğa dayanıklılığıdır zira carica papaya türlerinin aksine -6,6 dereceye kadar olan soğuklara ve zor şartlara dayanabildiği gözlenmiştir. Bu sebeple papaya ailesi içinde soğuğa en dayanıklı türlerden biri olarak kabul edilir. Diğer özellikleri ve meyvelerinin yararları carica papaya ile neredeyse aynıdır.
Bunun yanında bu tür ile bir başka papaya türünün doğal yoldan çaprazlanması ile Babako Papaya (ingilizcesi:Babaco papaya) denen yine meyveleri için üretilen Güney Amerika ve Amerika'nın subtropik bahçelerinde yetişen bir başka hibrit papaya türü elde edilmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Aralık 2010 / Misafir Cevaplanmış
6 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Sanat tr
14 Ekim 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
27 Ekim 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
10 Mart 2013 / _EKSELANS_ Botanik