
Şifali Üzüm Ağacı olan Jabuticaba; Brezilya’ya özgü bir üzüm ağacı olan Jabuticaba, gövdesinden verdiği meyveleri ile bir ressamın tablosundan fırlamış gibi görünüyor.Meyveleri gövdesine bağlı olan bu ağaç, sadece iki yılda bir meyve veriyor.Jabuticaba ağaçları sadece Güney Amerika bölgesinde Brezilya, Paraguay ve Arjantin’de yetişir.Sponsorlu Bağlantılar
Ağacın meyvesi olgunlaşmadan önce, gövdesinde çiçek gibi açar ve meyveye dönüşünceye kadar rengi koyulaşır.Bu benzersiz ağacın meyvelerinden reçel, marmelat ve meyve suyu yapılır.
Ayrıca Jabuticaba meyvesi bademcik, astım ve ishal tedavilerinde kullanılır. Her ağaç 2 yılda bir meyva veriyormuş. Blueberry – yabanmersinine benzeyen meyveleri dalından koparılıp yenebildiği gibi kurutularak da tüketilebiliyormuş. Bir meyvenin çapı yaklaşık 4 cm kadar ve içinde de 4 adede kadar büyük tohum içermekteymiş. Çilekten biraz daha büyük olan meyvaları uzun süre saklanabiliyormuş. Meyveleri taze olarak ya da konserve, dondurma, şerbet, komposto ve şarap yapılarak tüketilebiliyor. Sağlık için de faydalı olduğuna inanılan Jabuticaba, bademcik, astım ve ishalde kaynatılarak tedavi amaçlı da kullanılıyor. Kaynatılıp içilmesi astıma, kan tükürmeye, dizanteri gibi rahatsızlıklara iyi gelmekte. Bademciklerinde iltihap olanlar tarafından iltihabı hafifletmek için kullanılıyor ayrıca. Meyvede dzhabotikaby çeşitli antikanser bileşeni bulunmuş. Hergün yeni bir gelişmenin duyurulduğu kanser araştırmalarında bu madde de araştırmaya değer.

