Arama

Anterozoit

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 21 Mart 2016 Gösterim: 1.370 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Mart 2016       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ANTEROZOİT a. (fr. anthârozoi'de; yun. antheros, çiçekli, ve zoon, hayvan dan).
MsXLabs.org & Büyük Larousse

Sponsorlu Bağlantılar

Bot. Bitkilerde erkek gamet. (Günümüzde, hayvanlarda olduğu gibi, SPERMATO- ZOİT terimini kullanma eğilimi yaygınlaşmaktadır.)

—ANSİKL. Bazı ilkel bitki gruplarında (mantarlar ve bazı suyosunları) gametler, oluştukları hücrelerden ayrılmazlar. Hatta, bunlar döllenme sırasında birleşen, görünüşte farklılaşmış çekirdeklerdir. Başka bitki gruplarında anterozoitler başçık denen özel organların içinde oluşur. Başçıklar enlemesine ve boylamasına bölmelerle küçücük odacıklara bölünmüştür; her odacıkta iri bir çekirdek bulunur; her çekirdekten bir anterozoit oluşur. Olgunlaşan başçık su emerek şişer ve açılır; saçılan ana hücrelerden, çok geçmeden, hareketli anterozoitler çıkar. Damarlı çiçeksiz bitkilerde anterozoitler kurdele görünümünde bir çekirdekten oluşur, iki ya da üç burmalı bir helezonu andıran çekirdeğin uçlarından birinde, az ya da çok sayıda titrek tüycük bulunur; bunlar ona hareketlilik sağlar. Öbür uçta kese biçiminde bir sitoplazma artığı bulunur.

Açıktohumlu ve kapalıtohumlu bitkilerdeki çiçektozu borusunun iki üreme çekirdeğini anterozoitlere benzetmek âdet olmuştur. Bu anterozoitlerden biri arkegonun (ya da kapalıtohumlu bitkilerdeki benzerinin [embriyon kesesi]) boynundan içeri girer, oosferle birleşir; bu birleşme (döllenme) sonucunda yumurta oluşur, onun gelişmesiyle de yeni bir birey doğar.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.