
Ziyaretçi
Yağlar vücuda neden daha fazla enerji verirler?
Yağ asitlerinin Oksidasyonu ve Enerji üretimi
Yağlar - Doymuş Yağlar - Doymamış Yağlar
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi
- Sitoplazmada aktive edilen yağ asitleri mitokondride oksitlenebilir.
- Aktivasyon yağ akil-CoA ligaz (akil-CoA sentetaz ya da tiyokinaz) ile katalizlenir.
- Bu reaksiyonun net sonucu 2 mol ATP harcanmasıdır.
Sponsorlu Baglantilar
- Yağ asitlerinin oksidasyonu mitokondria da görülür. Yağ asitlerinin mitokondriye taşınması acyl-carnitine aracılığıyla olur. Ki bu da carnitine acyltransferase I etkisiyle üretilir. Bu enzim mitokondrial membranın dış yüzünde bağlıdır. acyl- carnitine molekülü mitokondri içine transfer eder. Mitokondri içinde ikinci bir enzim carnitine acyltransferase II yağ akil-CoA molekülünün rejenerasyonunu katalizler.
- Yağ asidi oksidasyon olayları beta-oksidasyon olarak adlandırılır. Yağ asidi molekülünün beta karbon pozisyonundan 2C ayrılmasıyla döngü neticelenir.
- Beta oksidasyonun her döngüsü bir mol NADH, bir mol FADH2 ve bir mol acetyl- CoA üretir.
- Acetyl-CoA beta oksidasyonun her döngüsünün son ürünü olup oradan TCA döngüsüne girer. Oluşan NADH, FADH2 redüklenmiş kofaktörler elektron tranpost sisteme taşınarak ATP üretilir.
- Yağ asitlerinin oksidasyonu KH karbonlarının oksidasyonundan karbon başına daha fazla ATP üretir.
- Bir mol oleik asidin oksidasyonunun net sonucu (18-karbonlu doymamış yağ asidi) 146 mol ATP (2 mol yağ asidi aktivasyonu sırasında harcanmıştı), Buna karşın Glikozun karbon atomlarından 114 mol ATP üretilir.
Yağlar - Doymuş Yağlar - Doymamış Yağlar
- Vücudumuz beslenme ile aldığı yağı depolar, (vücudun yağ depolama kapasitesi sınırsızdır) enerjiye gereksinimi olduğu zaman bu depoları kullanır.
- Yağlar A, D, E, K vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin emilimini sağlar,
- Vücut ısısının korunmasını düzenler.
- Organları dış darbelerden korur.
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi
Son düzenleyen Safi; 23 Mayıs 2016 01:45