Arama

İspanya'nın yemek kültürü ve yerleşim özellikleri nasıldır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Mayıs 2018 Gösterim: 74.655 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
4 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
İspanya'nın yemek kültürü ve yerleşim özellikleri nasıldır?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
İspanya

Yerleşim Özellikleri


Sponsorlu Bağlantılar
Toplam sınır uzunluğu 19178 km'dir Andorra ile 637 km, Fransa ile 623 km, Cebelitarık ile 12 km, Portekiz ile 1,214 km, Fas ile (Ceuta şehri) 159 km uzunluğunda sınırı vardır 4964 km uzunluğunda kıyı şeridi vardır

Septe ve Melilla şehirleri Kuzey Afrika'da bulunur ve Fas gibi Akdeniz kıyısındadırlar İspanya'nın yüzölçümü 505988 km karedir İspanya, dağlık bir ülke olup ortalama yüksekliği 600 m olan dağlarıyla yükseklik açısından Avrupa'da İsviçre'den sonra ikinci sırada yer alır

Plato ve yüksek ovaları çevreleyen dağların batı kesimleri hariç yarımadanın beşte ikisinden fazlasını sıradağlar kuşatır Yarımadanın belli başlı nehirleri doğudan batıya doğru bir yol izleyerek Atlantik Okyanusu'na akar Ebro nehri, Akdeniz'e dökülür Denizciliğe elverişli tek nehir olan Guadalquivir ise Sevilla şehrinden geçer

İspanya'nın en kuzeydeki noktası Esteca de Vares, en batıda Toriñana Burnu'dur, bunların ikisi de Galisya Bölgesi'ndedir En güneydeki noktası Tarifa'daki Punta Marroquí, en doğudaki noktası ise Creus Burnu'dur Kuzeyden güneye doğru uzanan en geniş alan 856 km, doğudan batıya uzanan en geniş alan ise 1020 km'dir

İspanya'nın en büyük ve tek gölü 368 hektarlık bir alana yayılan ve 55 metre derinliğinde olan Lago de Sanabria'dır

İspanya Mutfağı


Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır

Tarihte İspanya zengin madenleri ve verimli toprakları nedeniyle çeşitli istilalara uğramıştır Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır

Orta çağdan sonra Osmanlı etkisine giren Akdeniz’de tutunamayan İspanyollar, denizcilikteki üstünlükleri sayesinde Cebelitarık’ı geçerek okyanusa açılmışlar, Amerika kıtasının özellikle orta ve güneyini istila etmişlerdir Bu süreçte, o tarihe kadar Avrupa’da bilinmeyen domates, mısır, patates, kırmızı biber, kabak, çeşitli fasulye türleri, vanilya ve çikolata gibi ürünleri getirerek Avrupa’ya tanıtmışlardır Böylece İspanyolların yeni dünya arayışları hem Avrupa ürün yelpazesini geliştirmiş, hem de İspanyol yemek kültürünün Orta Amerika ülkelerine taşınmasına neden olmuştur

Yemek yeme adetleri:


İspanyol yaşam tarzı içinde oluşan İspanyol yemek kültürü, Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi yansıtacak şekilde, sık aralıklarla ancak azar azar yemeğe dayanmaktadır

İspanyollar sabahın erken saatlerinde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlarlar Daha sonra saat 11 de ikinci bir kahvaltı, saat 13 de tapas denen küçük meze ve kanepeler, saat 2-3 arasında öğle yemeği, akşamüstü çay ve bisküvi daha sonra tekrar tapas ve de geç saatlerde bol sohbetli uzun akşam yemekleri

İspanya’nın Akdeniz iklimi olan yörelerinde narenciye, incir, üzüm ve zeytin bol miktarda yetiştirilir Daha iç kısımlarda buğday, sulak arazilerde pirinç ve de kıyılarda çeşitli deniz ürünleri ve balık vardır Bu ürünler toplumun yemek adetlerini biçimlendirir

İspanya alan olarak büyük bir ülkedir Bu sebeple hazırlanan yemekler o bölgenin ürünlerine göre farklılaşır Ama yemek adetleri genellikle ülkenin her yerinde aynıdır

Kuzey Batıda yer alan Galiçya bölgesinde et ve balıkla yapılan küçük börekler; Asturias bölgesinde fabada adı verilen meşhur fasulye yemekleri,; Basque bölgesinde balık çorbası ve çeşitli balık yemekleri; Katalan yöresinde meyvelerle birlikte hazırlanan balık ve et yemekleri İspanyol mutfağını zenginleştiren farklı lezzet ve renkleri yansıtmaktadır

İspanyol mutfağı dendiğinde aklımıza önce Paella gelmektedir Valensiya yöresinin bu çok meşhur yemeği neredeyse İspanyol mutfağına damgasını vurmuştur Paella; tavuk eti, balıklar ve deniz ürünleri ile pişirilen son derece lezzetli bir pilav yemeğidir Paella, tarih içinde İspanya’yı işgal etmiş olan Romalılar ve Arapların yemek kültürünü birleştiren bir yemek olarak tanımlanır

BAKINIZ
İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi
İspanya'nın belli başlı yemeklerinin adları ve özellikleri nelerdir?
İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?

Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:29
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
4 Aralık 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
İÇME :
  • Şarap : Market raflarında farklı üzümlerden farklı fiyatlarda tabii ki bir sürü çeşit var. ( Beyazlar chardonnay , kırmızılar ise merlot, cabarney sauvignon ve tabii rioja ağırıklı)
  • Rioja : İspanya’nın yöresel siyah üzümleri ‘tempranillo’ düşük aside oranına, orta derecede alkole sahip ve çok koyu renkli. Rengini açmak için tahta içinde yaşlandırılarak renksiz ‘garnacha tinta’ üzümü ile karıştırılıyor. Rioja meyve aromalı ve benim çok sevdiğim bir kırmızı şarap.
  • Cava : Şişede fermante edilen Cava özünde fransız methodları ile üretilen bir köpüklü şarap. Fransızların şampanyası ile catalanların köpüklü şarabı cava arasındaki farkların kaynağı kullanılan üzüm, üzümün yetiştirildiği toprağın cinsi ve tabii iklim. Cavanın şampanyadan en büyük farkı ise en kısa sürede tükeltilme gereği. Şimdi aldım 2 sene sonra içeyim dememelisiniz, bekletmeye gelmiyor.
  • Santgria: İdeal yaz içeceği olarak tüketilen Santgria’nın ana malzemeleri kırmızı(belki roze) şarap, bol buz ve tercihen portakal dilimleri, ananas suyu,likör ve toz şeker. Sürahiye koyup karıştırıyorsunuz, oluyor Santgria. İçimi gerçekten hoş olan Santgria bardakta göründüğü durmuyor, içerken dikkat. ( eklenen şeker alkol etkisini arttırıyor.)

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:38
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
İspanya

Yerleşim Özellikleri


Toplam sınır uzunluğu 19178 km'dir Andorra ile 637 km, Fransa ile 623 km, Cebelitarık ile 12 km, Portekiz ile 1,214 km, Fas ile (Ceuta şehri) 159 km uzunluğunda sınırı vardır 4964 km uzunluğunda kıyı şeridi vardır

Septe ve Melilla şehirleri Kuzey Afrika'da bulunur ve Fas gibi Akdeniz kıyısındadırlar İspanya'nın yüzölçümü 505988 km karedir İspanya, dağlık bir ülke olup ortalama yüksekliği 600 m olan dağlarıyla yükseklik açısından Avrupa'da İsviçre'den sonra ikinci sırada yer alır

Plato ve yüksek ovaları çevreleyen dağların batı kesimleri hariç yarımadanın beşte ikisinden fazlasını sıradağlar kuşatır Yarımadanın belli başlı nehirleri doğudan batıya doğru bir yol izleyerek Atlantik Okyanusu'na akar Ebro nehri, Akdeniz'e dökülür Denizciliğe elverişli tek nehir olan Guadalquivir ise Sevilla şehrinden geçer

İspanya'nın en kuzeydeki noktası Esteca de Vares, en batıda Toriñana Burnu'dur, bunların ikisi de Galisya Bölgesi'ndedir En güneydeki noktası Tarifa'daki Punta Marroquí, en doğudaki noktası ise Creus Burnu'dur Kuzeyden güneye doğru uzanan en geniş alan 856 km, doğudan batıya uzanan en geniş alan ise 1020 km'dir

İspanya'nın en büyük ve tek gölü 368 hektarlık bir alana yayılan ve 55 metre derinliğinde olan Lago de Sanabria'dır

İspanya Mutfağı


Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır

Tarihte İspanya zengin madenleri ve verimli toprakları nedeniyle çeşitli istilalara uğramıştır Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır

Orta çağdan sonra Osmanlı etkisine giren Akdeniz’de tutunamayan İspanyollar, denizcilikteki üstünlükleri sayesinde Cebelitarık’ı geçerek okyanusa açılmışlar, Amerika kıtasının özellikle orta ve güneyini istila etmişlerdir Bu süreçte, o tarihe kadar Avrupa’da bilinmeyen domates, mısır, patates, kırmızı biber, kabak, çeşitli fasulye türleri, vanilya ve çikolata gibi ürünleri getirerek Avrupa’ya tanıtmışlardır Böylece İspanyolların yeni dünya arayışları hem Avrupa ürün yelpazesini geliştirmiş, hem de İspanyol yemek kültürünün Orta Amerika ülkelerine taşınmasına neden olmuştur

Yemek yeme adetleri:


İspanyol yaşam tarzı içinde oluşan İspanyol yemek kültürü, Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi yansıtacak şekilde, sık aralıklarla ancak azar azar yemeğe dayanmaktadır

İspanyollar sabahın erken saatlerinde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlarlar Daha sonra saat 11 de ikinci bir kahvaltı, saat 13 de tapas denen küçük meze ve kanepeler, saat 2-3 arasında öğle yemeği, akşamüstü çay ve bisküvi daha sonra tekrar tapas ve de geç saatlerde bol sohbetli uzun akşam yemekleri

İspanya’nın Akdeniz iklimi olan yörelerinde narenciye, incir, üzüm ve zeytin bol miktarda yetiştirilir Daha iç kısımlarda buğday, sulak arazilerde pirinç ve de kıyılarda çeşitli deniz ürünleri ve balık vardır Bu ürünler toplumun yemek adetlerini biçimlendirir

İspanya alan olarak büyük bir ülkedir Bu sebeple hazırlanan yemekler o bölgenin ürünlerine göre farklılaşır Ama yemek adetleri genellikle ülkenin her yerinde aynıdır

Kuzey Batıda yer alan Galiçya bölgesinde et ve balıkla yapılan küçük börekler; Asturias bölgesinde fabada adı verilen meşhur fasulye yemekleri,; Basque bölgesinde balık çorbası ve çeşitli balık yemekleri; Katalan yöresinde meyvelerle birlikte hazırlanan balık ve et yemekleri İspanyol mutfağını zenginleştiren farklı lezzet ve renkleri yansıtmaktadır

İspanyol mutfağı dendiğinde aklımıza önce Paella gelmektedir Valensiya yöresinin bu çok meşhur yemeği neredeyse İspanyol mutfağına damgasını vurmuştur Paella; tavuk eti, balıklar ve deniz ürünleri ile pişirilen son derece lezzetli bir pilav yemeğidir Paella, tarih içinde İspanya’yı işgal etmiş olan Romalılar ve Arapların yemek kültürünü birleştiren bir yemek olarak tanımlanır

BAKINIZ
İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi
İspanya'nın belli başlı yemeklerinin adları ve özellikleri nelerdir?
İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:39
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İspanya'nın Giyim Kültürü
İspanyollar giyim konusunda çok hassaslar. İnsanın görünüşünü, sosyal başarısının bir göstergesi olarak kabul ediyorlar. Bu yüzden de günlük hayatta iyi tasarımı olan, sade kıyafetleri tercih ediyorlar. İspanya ve giyim kuşam dendiğinde bizim aklımıza ilk gelense İspanyol paça pantolonlar. Tabii bir İspanyol için 'İspanyol paça' sözü pek bir şey ifade etmiyor. Ama nedense biz bu paçalara İspanyol demekte ısrar ediyoruz. 2008 yaz modasında D&G, Prada, Chanel gibi markaların, pantolon koleksiyonlarında İspanyol paça ve yüksek bel pantolonlara yer verdiğini de hemen hatırlatalım. Bir bakıma 70'lerin modası geri dönüyor. Ayrıca bu yaz en çok göze çarpan retro akımlarından biri de 'espadrille' ayakkabılar. İspanya'dan dünyaya yayılan espadrilleri genelde düztaban üzerine renkli kumaşlarla tanıdık. Sıcak havalarda ayakları serin tuttuğu gibi hemen her kıyafeti tamamlayacak bir havası var. Hem şık hem çok rahat hem de birçok mağazada, farklı modellerini bulmak mümkün.
Biraz da flamenko kıyafetlerinden bahsedelim. Bu kıyafetleri İstanbul'da bulmak neredeyse imkânsız. Flamenko dansçıları da kıyafet modellerini İspanya'dan getirtip buradaki terzilere diktiriyorlar. Eğer siz de bu kıyafetlerden edinmek istiyorsanız isimlerini bilmenizde fayda var.
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:38

Benzer Konular

8 Haziran 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
13 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
21 Aralık 2008 / adsız Cevaplanmış
10 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
2 Aralık 2010 / Misafir Cevaplanmış