Arama

Sıcak su tesisatı kurulması ile ilgili yazı var mı?

Bu Konuya Puan Verin:
En İyi Cevap Var Güncelleme: 22 Ekim 2013 Gösterim: 6.479 Cevap: 2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
4 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Sıcak su tesisatı getirme işlemi nedir, nasıl yapılır?
EN İYİ CEVABI Keten Prenses verdi
MERKEZİ SICAK SU VE SİRKÜLASYON TESİSATI

Sponsorlu Baglantilar
Büyük ve yaygın tesislerde sıcak suyun belli bir sürede tüketim miktarının belirlenmesi ve buna bağlı olarak da sıcak su gidiş ve sirkülasyon boru çaplarının belirlenmesi, işletmenin sağlığı bakımından çok önemlidir. Bu tespitler sadece hesaplarla değil çeşitli istatistiksel bilgi ve araştırmalara dayanılarak ve değişik ülke insanlarının yaşam seviyesine de bağlı olarak yapılmıştır.
Çizelge – 1’ de sıcak su tüketim yerleri ve günlük tüketim miktarları ile bunlar yardımıyla saatlik tüketimin hesaplanması gösterilmiştir. Bütün insanlar aynı anda sıcak su kullanmayacak dolayısıyla tüm cihazlar aynı anda çalışmayacaklarından toplam sıcak su tüketim hesabında bir diversite faktörü kullanılacaktır. Bu faktörler için çizelge – 2 düzenlemiştir.

1) Mesken, otel ve hastanelerde su sarfiyatı:


Sıcak su tüketim yeri (yüksek konfor seviyesi)
60C sıcaklıkta günlük tüketim(Mw
1 – Banyolu evler, apartmanlar90...120Lt/kişi
2 – Duşlu evler, apartmanlar50...70Lt/kişi
3 – Yurtlar, yatılı okullar (yemekhane ve çamaşırhaneli)40...60Lt/kişi
4 – Otel mutfağı, misafirhane, yemek salonu vs.40...50Lt/yer
5 – Sanatoryum, tatil yerleri (genel banyo ve duşlu)120...140Lt/yatak
6 – Sanatoryum, tatil yerleri (tüm odalar banyolu)120...140Lt/yatak
7 – Hastane ve sanatoryumlar (kaplıca sulu, çamur banyolu)200...250Lt/yatak
8 – Tüm odalarında banyo ve duş olan oteller80...180Lt/yatak

Daha mütevazi bütçeli yerlerde benzer binalarda bu sarfiyatlar aşağıdaki gibi alınabilir:

Sıcak su tüketim yeri (yüksek konfor seviyesi)
60C sıcaklıkta günlük tüketim(Mw)
1 – Banyolu evler, apartmanlar35...50Lt/kişi
2 – Duşlu evler, apartmanlar20...30Lt/kişi
3 – Yurtlar, yatılı okullar (yemekhane ve çamaşırhaneli)15...25Lt/kişi
4 – Otel mutfağı, misafirhane, yemek salonu vs.15...20Lt/yer
5 – Sanatoryum, tatil yerleri (genel banyo ve duşlu)50...60Lt/yatak
6 – Sanatoryum, tatil yerleri (tüm odalar banyolu)65...75Lt/yatak
7 – Hastane ve sanatoryumlar (kaplıca sulu, çamur banyolu)850...110Lt/yatak
8 – Tüm odalarında banyo ve duş olan oteller35...75Lt/yatak

Bu değerler yardımıyla saatlik sıcak su ve saatlik ısı ihtiyacı:

Q= ( A . N. Mw (t2 – t1)) / 24 kcal / h
A: Kullanımdaki düzensizlik nedeniyle konan faktör ( 1,5 ...4,5 )
N: Kullanıcı kişi sayısı
Mw: Kişi başına düşen günlük su sarfiyatı
I( f i ): A / 24 denirse

Saatlik sıcak su sarfiyatı: Mh= I. N. Mw Lt/h
Saatlik ısı ihtiyacı : Qh= Mh. ( t2 – t1 ) olarak bulunur.

t2: Boylerden çıkan su sıcaklığı ( genelde 60C alınır )
t1: Soğuk su sıcaklığı ( iklimine bağlı olarak değişse de genelde 10C alınır )
Mw: Değerleri yukarıdaki çizelgeden alınabilir.
I ( f i ): Diversite faktörü ( bu değerler aşağıdaki çizelgeden alınabilir. )

Sıcak su tüketim yerlerine ve insan sayısına bağlı olarak diversite faktörleri aşağıdadır:

Meskenlerde I değerleri:
10152030406080100150200300500700800100020000,730,6 40,570,50,450,390,360,330,30,280,270,250,240,230,2 260,215Kişi
I:
Hastanelerde I değerleri
3040506080100150200250300400500800100020000,3250,3 10,2850,2750,250,240,230,20,180,1750,170,160,150,1 50,15Yatak:
I:
Otellerde I değerleri:
3040506080100150200250300400500800100020000,530,51 0,4750,460,4250,410,370,350,330,3250,310,30,290,28 0,28Müşteri:
I:


Örnek:
500 yataklı konforlu bir otelde saatte 60C’ lik su tüketimi ve bunun için gerekli ısı ihtiyacı:

Yukarıdaki değerler yardımıyla I= 0,3, N= 500, Mw= 150 seçilerek:
Mh= I. N. Mw= 0,3. 500. 150= 22500 Lt / h, 60C ve bununla da
Qh=Mh . ( t2 – t1 )= 22500 . ( 60 – 10 )= 1125000 kcal / h bulunur.

Bundan sonra boyler ve kazan seçimine geçilebilir. Saatlik sıcak su tüketimi ve buna ait ısı ihtiyacı yardımıyla aşağıdaki gibi boyler ve kazanın ısıl kapasite hesabına geçilebilir. Önceki örneğin devamı burada gösterilmiştir.

Boyler Seçimi:

Depolu boyler seçimi halinde azami sıcak su tüketim süresi 1,5 saat ve boyler ısıtma süresi de 1,5 saat alınması halinde boyler ısıl kapasitesi:

Qb= Qh / 1,5 kcal / h

Qb=1125000 / 1,5= 750000 kcal / h olmalıdır.
Eşanjör tipi boyler ısıl kapasitesi:
Qb=1125000 kcal / h olmalıdır.
Bu ısıların sağlanması için kazana ulaşacak ısı ise, boru kayıpları nedeniyle % 10 daha fazla olmalıdır:

Qk= 1,1 . Qh / 1, kcal / h

Qk= 1,1 . 750000=825000 kcal / h,
Eşanjör tipi boyler için Qk = 1,1 . 1125000=1237500 kcal / h alınmalıdır.

Kaynak: İÜ TBMYO İklimlendirme Soğutma Programı

Son düzenleyen Efulim; 22 Ekim 2013 19:41 Sebep: Başlık.
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
SICAK SULU ISITMA SİSTEMLERİ Örnek bir (90/70 ° C) sıcak sulu ısıtma sistemi ısıtma merkezi projesi Şekil 1 dedir Bu sıcak su ısıtma sistemi genel olarak sıcak su kazanı, su taşıyıcı borular, ısıtıcı elemanlar, sirkülasyon pompası, genleşme kabı, otomatik kontrol cihazlan ve çeşitli donatım ve ara parçalarından oluşur. Isıtıcı akışkan olarak sıcaklığı 110 ° C değerinin altında bulunan sıcak su kullanılır. Sıcak su sistemlerinin büyük çoğunluğu atmosfere açıkür ve su sıcaklığı 90 ° C değerini aşmaz. Sıcak su kazanında üretilen sıcak su borularla ısıtılacak hacimlere yerleştirilmiş radyatör, konvektör, sıcak hava apareyi gibi ısıtıcı elemanlara taşınır. Burada soğuyarak ısısını oda hacmine bırakan sıcak su, kn^na geri döner. Suyun dolaşımı eski sistemlerde doğal olarak yeni sistemlerde ise daha ekonomik ve konforlu olduğu için sirkülasyon pompalan ile sağlanır. Sirkülasyon pompalan girişe monte edilir. Şekil 2 deki gibi. Sistemde mevcut suyun ısınması sırasında artan hacim, genleşme kabı adı verilen bir depoda toplanır. Modern sistemlerde ise dış havada sıcaklığına göre çalışan Ecomatik panelli sistemler kullanılır. Su sıcaklığı 90/70 ° C yerine 70/55 ° C seçilerek düşük sıcaklık ısıtma konforu sağlanır. Aynca radyatörlerde termostatik vana kullanılır. Sıcak sulu sistemler çeşitli kriterlere göre aşağıdaki sınıflara ayrılır. - — . — a) Dolaşım şekline göre; doğal dolaşım, pompalı dolaşım. b) Uygulama büyüklüğüne göre; kat kaloriferi, merkezi blok ısıtması, bölgesel ısıtma. c) Genleşme kabına göre; açık veya kapalı genleşme kabı. d) Boru tesisatına göre; tek borulu, çift borulu. e) Dağıtım ve toplama biçimine göre; alttan dağıtma ve toplama, üstten dağıtma ve toplama, üstten dağıtma alttan toplama. Doğal dolaşımlı sıcak su sistemlerinde su gravite yardımıyla dolaşır. Karanda ısınan su hafifler ve sistemin üst kısımlarına çıkar. Burada radyatörlede soğuyup ağırlaşarak tekrar geri kazana döner. Dolaşım hızı geliş ve dönüşteki su sıcakhklan arasındaki farka bağlıdır. Basınç farklan küçük olduğu için, büyük boru çaplan gerektirir. Genellikle çift borulu yapılır. Doğal dolaşımlı sistemler bugünkü uygulamada yerini tamamen pompalı sistemlere bırakrruştır. Çift borulu sistemler içinde ise; sürtünme kayıplarının daha dengeli dağıldığı üstten dağıtma alttan toplama sistemi doğal dolaşım için en uygundur. Örnek bir (90/70 ° C) sıcak sulu ısıtma sistemi ısıtma merkezi projesi Şekil 1 dedir Bu sıcak su ısıtma sistemi genel olarak sıcak su kazanı, su taşıyıcı borular, ısıtıcı elemanlar, sirkülasyon pompası, genleşme kabı, otomatik kontrol cihazlan ve çeşitli donatım ve ara parçalarından oluşur. Isıtıcı akışkan olarak sıcaklığı 110 ° C değerinin altında bulunan sıcak su kullanılır. Sıcak su sistemlerinin büyük çoğunluğu atmosfere açıkür ve su sıcaklığı 90 ° C değerini aşmaz. Sıcak su kazanında üretilen sıcak su borularla ısıtılacak hacimlere yerleştirilmiş radyatör, konvektör, sıcak hava apareyi gibi ısıtıcı elemanlara taşınır. Burada soğuyarak ısısını oda hacmine bırakan sıcak su, kn^na geri döner. Suyun dolaşımı eski sistemlerde doğal olarak yeni sistemlerde ise daha ekonomik ve konforlu olduğu için sirkülasyon pompalan ile sağlanır. Sirkülasyon pompalan girişe monte edilir. Şekil 2 deki gibi. Sistemde mevcut suyun ısınması sırasında artan hacim, genleşme kabı adı verilen bir depoda toplanır. Modern sistemlerde ise dış havada sıcaklığına göre çalışan Ecomatik panelli sistemler kullanılır. Su sıcaklığı 90/70 ° C yerine 70/55 ° C seçilerek düşük sıcaklık ısıtma konforu sağlanır. Aynca radyatörlerde termostatik vana kullanılır. Sıcak sulu sistemler çeşitli kriterlere göre aşağıdaki sınıflara ayrılır. - — . — a) Dolaşım şekline göre; doğal dolaşım, pompalı dolaşım. b) Uygulama büyüklüğüne göre; kat kaloriferi, merkezi blok ısıtması, bölgesel ısıtma. c) Genleşme kabına göre; açık veya kapalı genleşme kabı. d) Boru tesisatına göre; tek borulu, çift borulu. e) Dağıtım ve toplama biçimine göre; alttan dağıtma ve toplama, üstten dağıtma ve toplama şeklindedir
Sponsorlu Bağlantılar
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
MERKEZİ SICAK SU VE SİRKÜLASYON TESİSATI

Büyük ve yaygın tesislerde sıcak suyun belli bir sürede tüketim miktarının belirlenmesi ve buna bağlı olarak da sıcak su gidiş ve sirkülasyon boru çaplarının belirlenmesi, işletmenin sağlığı bakımından çok önemlidir. Bu tespitler sadece hesaplarla değil çeşitli istatistiksel bilgi ve araştırmalara dayanılarak ve değişik ülke insanlarının yaşam seviyesine de bağlı olarak yapılmıştır.
Çizelge – 1’ de sıcak su tüketim yerleri ve günlük tüketim miktarları ile bunlar yardımıyla saatlik tüketimin hesaplanması gösterilmiştir. Bütün insanlar aynı anda sıcak su kullanmayacak dolayısıyla tüm cihazlar aynı anda çalışmayacaklarından toplam sıcak su tüketim hesabında bir diversite faktörü kullanılacaktır. Bu faktörler için çizelge – 2 düzenlemiştir.

1) Mesken, otel ve hastanelerde su sarfiyatı:


Sıcak su tüketim yeri (yüksek konfor seviyesi)
60C sıcaklıkta günlük tüketim(Mw
1 – Banyolu evler, apartmanlar90...120Lt/kişi
2 – Duşlu evler, apartmanlar50...70Lt/kişi
3 – Yurtlar, yatılı okullar (yemekhane ve çamaşırhaneli)40...60Lt/kişi
4 – Otel mutfağı, misafirhane, yemek salonu vs.40...50Lt/yer
5 – Sanatoryum, tatil yerleri (genel banyo ve duşlu)120...140Lt/yatak
6 – Sanatoryum, tatil yerleri (tüm odalar banyolu)120...140Lt/yatak
7 – Hastane ve sanatoryumlar (kaplıca sulu, çamur banyolu)200...250Lt/yatak
8 – Tüm odalarında banyo ve duş olan oteller80...180Lt/yatak

Daha mütevazi bütçeli yerlerde benzer binalarda bu sarfiyatlar aşağıdaki gibi alınabilir:

Sıcak su tüketim yeri (yüksek konfor seviyesi)
60C sıcaklıkta günlük tüketim(Mw)
1 – Banyolu evler, apartmanlar35...50Lt/kişi
2 – Duşlu evler, apartmanlar20...30Lt/kişi
3 – Yurtlar, yatılı okullar (yemekhane ve çamaşırhaneli)15...25Lt/kişi
4 – Otel mutfağı, misafirhane, yemek salonu vs.15...20Lt/yer
5 – Sanatoryum, tatil yerleri (genel banyo ve duşlu)50...60Lt/yatak
6 – Sanatoryum, tatil yerleri (tüm odalar banyolu)65...75Lt/yatak
7 – Hastane ve sanatoryumlar (kaplıca sulu, çamur banyolu)850...110Lt/yatak
8 – Tüm odalarında banyo ve duş olan oteller35...75Lt/yatak

Bu değerler yardımıyla saatlik sıcak su ve saatlik ısı ihtiyacı:

Q= ( A . N. Mw (t2 – t1)) / 24 kcal / h
A: Kullanımdaki düzensizlik nedeniyle konan faktör ( 1,5 ...4,5 )
N: Kullanıcı kişi sayısı
Mw: Kişi başına düşen günlük su sarfiyatı
I( f i ): A / 24 denirse

Saatlik sıcak su sarfiyatı: Mh= I. N. Mw Lt/h
Saatlik ısı ihtiyacı : Qh= Mh. ( t2 – t1 ) olarak bulunur.

t2: Boylerden çıkan su sıcaklığı ( genelde 60C alınır )
t1: Soğuk su sıcaklığı ( iklimine bağlı olarak değişse de genelde 10C alınır )
Mw: Değerleri yukarıdaki çizelgeden alınabilir.
I ( f i ): Diversite faktörü ( bu değerler aşağıdaki çizelgeden alınabilir. )

Sıcak su tüketim yerlerine ve insan sayısına bağlı olarak diversite faktörleri aşağıdadır:

Meskenlerde I değerleri:
10152030406080100150200300500700800100020000,730,6 40,570,50,450,390,360,330,30,280,270,250,240,230,2 260,215Kişi
I:
Hastanelerde I değerleri
3040506080100150200250300400500800100020000,3250,3 10,2850,2750,250,240,230,20,180,1750,170,160,150,1 50,15Yatak:
I:
Otellerde I değerleri:
3040506080100150200250300400500800100020000,530,51 0,4750,460,4250,410,370,350,330,3250,310,30,290,28 0,28Müşteri:
I:


Örnek:
500 yataklı konforlu bir otelde saatte 60C’ lik su tüketimi ve bunun için gerekli ısı ihtiyacı:

Yukarıdaki değerler yardımıyla I= 0,3, N= 500, Mw= 150 seçilerek:
Mh= I. N. Mw= 0,3. 500. 150= 22500 Lt / h, 60C ve bununla da
Qh=Mh . ( t2 – t1 )= 22500 . ( 60 – 10 )= 1125000 kcal / h bulunur.

Bundan sonra boyler ve kazan seçimine geçilebilir. Saatlik sıcak su tüketimi ve buna ait ısı ihtiyacı yardımıyla aşağıdaki gibi boyler ve kazanın ısıl kapasite hesabına geçilebilir. Önceki örneğin devamı burada gösterilmiştir.

Boyler Seçimi:

Depolu boyler seçimi halinde azami sıcak su tüketim süresi 1,5 saat ve boyler ısıtma süresi de 1,5 saat alınması halinde boyler ısıl kapasitesi:

Qb= Qh / 1,5 kcal / h

Qb=1125000 / 1,5= 750000 kcal / h olmalıdır.
Eşanjör tipi boyler ısıl kapasitesi:
Qb=1125000 kcal / h olmalıdır.
Bu ısıların sağlanması için kazana ulaşacak ısı ise, boru kayıpları nedeniyle % 10 daha fazla olmalıdır:

Qk= 1,1 . Qh / 1, kcal / h

Qk= 1,1 . 750000=825000 kcal / h,
Eşanjör tipi boyler için Qk = 1,1 . 1125000=1237500 kcal / h alınmalıdır.

Kaynak: İÜ TBMYO İklimlendirme Soğutma Programı
Son düzenleyen Efulim; 22 Ekim 2013 19:44 Sebep: Msj düzeni.
Quo vadis?

Benzer Konular

19 Mart 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
9 Aralık 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
27 Şubat 2012 / darq_lowe Cevaplanmış
31 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap