Ziyaretçi
Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen ürünler neler?
Tarım
Bulundugu coğrafi konum nedeniyle deniz iklimine sahip olan Akdeniz bölgesi topragının tarıma elverisli olmasıyla bu bölgenin geçim kaynagı tarımdır. Gelisen tarım sektörü ve teknolojinin bizlere verdigi imkanlar dahilinde kıs aylarında sera içerisinde taze sebze yetistirmek mümkündür.
Sponsorlu Bağlantılar
Akdeniz bölgesinde Sanayi tarıma oranla daha kısıtlıdır ve daha çok Adana - Mersin arasında ve İskenderun'da yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca bölgede yazın sıcaklığın yüksek olması ve denize kıyısı olduğundan turizm de gelir kaynağı olarak önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Antalya'ya dünyanın birçok yerinden turistler akın eder. Tarım yüksek teknolojiden dolayı yüksek verim alınarak gerçekleştirilir. Burada yaşayan çiftçiler hem varlıklı hem de teknolojinin en son tarım aletlerini kullanmaktadır. Ayrıca yabancı ülkelere de ihracat yapılan tarım ürünlerimiz bu bölgede yetiştirilmektedir.
Akdeniz bölgesinin kıyı kesimi ile iç bölgelerinde farklı tarımsal ürünler yetiştirilir. Çünkü iç kesimleri ile kıyı kesimleri arasında iklim farklılıkları bulunur. Kıyı kesiminin başlıca tarım ürünleri pamuk, üzüm, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin, incir ve susamdır. Bu kesimde özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğun olarak turfanda sebzecilik ve seracılık yapılmaktadır. Son 10 yıl içinde bu bölgede önemli artış göstermiştir.
Tarım Ürünleri
Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzüm kıyı kesimlerinde yetişir. Antalya’da gelişmiş olan seracılık ve turfanda sebzeciliktir. Göller yöresi ve Teke’nin iç kesimlerinde iklim nedeni ile tarım farklılaşır. Burada daha çok tahıl ürünleri yetişir. Pamuk üretiminin %41’i, turunçgillerin %90’ı, muz üretiminin %100’ü, yer fıstığı üretiminin %90’ı, soya üretiminin %91’i, susamın %80’ni, gülün %100’ünü, anasonun %65’ini, karpuz üretiminin %29’u, sebzenin %26’sını, domatesin %22’si, üzümün %18’i, zeytinin %16’sı Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Pamuk; Bölgenin hemen her tarafında buğday yetişir. Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir. Pirinç; Hatay’da Amik ovasında, Kahramanmaraş çevresinde ve Silifke civarında yetişir. Pamuk; Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık %35’i bölgeden karşılanır. Tütün; Göller yöresinde ve Hatay çevresinde yetişir. Gül; özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılmaktadır. Turunçgiller; Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin ve Dörtyol da yetişir. Muz; Alanya ve Anamur çevresinde yetişir. Türkiye’de yetişen muzun tamamı bu bölgeden karşılanır. Haşhaş ve şekerpancarı; Göller yöresinde yetişir. Zeytin ve Üzüm; Kıyı şeridinin tamamında yetişir. Bölge ayrıca soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde 1. sıradadır.
DEVAMI >>>> Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Son düzenleyen Baturalp; 24 Kasım 2016 14:04