Ziyaretçi
Gül nedir? Çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
Gül Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
MsXLabs.org
Çiçekler arasında gülün yeri bambaşkadır. Sarı, kırmızı, beyaz, pembe, mavi gibi renkleri olan güller kokuları, zarafetleri ve güzellikleriyle diğer birçok çiçek arasından dikkat çekmeyi başarmıştır. Her renginin farklı bir anlam içerdiği güllerin aşk ve dostlukta da özel bir yeri vardır. Yazımızın devamında gül çiçeği ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Gül, yıllardır evlerin başköşelerinde, bahçelerin en güzel yerlerinde yetiştirilmiş, güzel görünümlü ve genellikle hoş kokulu çiçek türlerindendir. Gülün anavatanı Anadolu, İran ve Çin topraklarıdır ama bu yerler dışında birçok alanda da yetiştirilmektedir. Park ve bahçe süslemelerinde, odaların, balkon ve terasların süslemelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kesme çiçekçilik alanında en çok talep gören çiçek türüdür. Ülkemizde gül denince akla ilk gelen Isparta’dır. Ülkenin gül yetiştiriciliğinin büyük oranı buradan sağlanır ve dış ticarette de bu güller kullanılmaktadır. Burada yetiştirilen güller yine Isparta’da işlenerek; krem, losyon, parfüm, sabun halinde kullanılabilmektedir. Özel günlerde en güzel hediyelerin ve sürprizlerin başında gelmektedir. Tek bir gül duygusal anlamda birçok mana içermektedir.
Gül, içeriğindeki sağlıklı maddeler dolayısıyla vücut için çok faydalıdır. Çay olarak tüketilme seçeneği bunlardan biridir. Günde 3 fincana kadar tüketilebilmesi mümkündür. Alerji ihtimallerine karşı gözlem yapılmalı ve tedbirli olunmalıdır.
Gül Nedir?
Gülgiller familyasından, güzel görünümlü bir bitkidir. Birçok gülün anayurdu Asya’dır. Ancak bu şekilde gösterişli bir bitki olmasından dolayı hemen hemen tüm dünyada yetiştirilir. Ülkemizde 25 civarında gül çeşidi vardır. Genellikle kış aylarında yapraklarını döken, uzun yıllar yaşayan ağaççık tipindeki bitkilerin adına gül denir. Beyaz, pembe, kırmızı, sarı ve turuncu çiçekleri bulunmaktadır ama süs bitkisi olarak yetiştiriciliğinde birçok rengi bulunabilir. Güneşli, yarı gölgeli ama kesinlikle rüzgâr almayan yerlerde yetiştirilmelidir. Killi toprakları seven gül, tohumlarıyla ve çelik yöntemiyle çoğaltılabilir.
Türkiye’de Gül Yetiştiriciliği
Ülkemizde Isparta gül yetiştiriciliği bakımından önemli bir bölgedir. Türkiye’deki gül yetiştiriciliğinin büyük kısmı burada yapılmaktadır. Tarım alanında önemli bir dış ticaret ürünüdür. Burada yetişen güllerden, şurup, sirke, reçel yapılmaktadır. Damıtma yoluyla elde edilen gül yağı, parfümlerde, sabunlarda ve kremlerde kullanılmaktadır.
Gülün Özellikleri
Gül bitkisi çay olarak tüketilebilmektedir. Isparta’da yetişen gülün faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Gül çayını hazırlarken doğru adımları uygulamak faydalarının kaybolmasını engeller. Bir kaba kurutulmuş ya da muhafaza edilmiş taç yapraklarından 3 tatlı kaşığı konulur. Üzerine de bir bardak kaynar su ilave edilir ve 15 dakika kadar demlemeye bırakılır. Böylece çay hazırlanmış olur. Hazırlanan çaydan gün içinde üç defa birer bardak içilebilir. Bunun dışında göz banyolarında ve yaralara pansuman yapmak için kullanılabilir.
Gülden çay dışında başka birçok ürün yapılmaktadır. Bunlar; gül reçeli, gül konservesi, gül yağı, gül kremi, gül likörü, gül şarabı, gül lokumu ve gül sabunudur. Bazı parfümlerde de koku verme amacıyla esans olarak gül yağı kullanılabilir.
Gül Çeşitleri Nelerdir?
Güllerin sınıflandırması çiçeklerin ve gövdelerinin biçimlerine göre yapılmaktadır.
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
Çiçekler arasında gülün yeri bambaşkadır. Sarı, kırmızı, beyaz, pembe, mavi gibi renkleri olan güller kokuları, zarafetleri ve güzellikleriyle diğer birçok çiçek arasından dikkat çekmeyi başarmıştır. Her renginin farklı bir anlam içerdiği güllerin aşk ve dostlukta da özel bir yeri vardır. Yazımızın devamında gül çiçeği ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Gül, yıllardır evlerin başköşelerinde, bahçelerin en güzel yerlerinde yetiştirilmiş, güzel görünümlü ve genellikle hoş kokulu çiçek türlerindendir. Gülün anavatanı Anadolu, İran ve Çin topraklarıdır ama bu yerler dışında birçok alanda da yetiştirilmektedir. Park ve bahçe süslemelerinde, odaların, balkon ve terasların süslemelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kesme çiçekçilik alanında en çok talep gören çiçek türüdür. Ülkemizde gül denince akla ilk gelen Isparta’dır. Ülkenin gül yetiştiriciliğinin büyük oranı buradan sağlanır ve dış ticarette de bu güller kullanılmaktadır. Burada yetiştirilen güller yine Isparta’da işlenerek; krem, losyon, parfüm, sabun halinde kullanılabilmektedir. Özel günlerde en güzel hediyelerin ve sürprizlerin başında gelmektedir. Tek bir gül duygusal anlamda birçok mana içermektedir.
Gül, içeriğindeki sağlıklı maddeler dolayısıyla vücut için çok faydalıdır. Çay olarak tüketilme seçeneği bunlardan biridir. Günde 3 fincana kadar tüketilebilmesi mümkündür. Alerji ihtimallerine karşı gözlem yapılmalı ve tedbirli olunmalıdır.
Gül Nedir?
Gülgiller familyasından, güzel görünümlü bir bitkidir. Birçok gülün anayurdu Asya’dır. Ancak bu şekilde gösterişli bir bitki olmasından dolayı hemen hemen tüm dünyada yetiştirilir. Ülkemizde 25 civarında gül çeşidi vardır. Genellikle kış aylarında yapraklarını döken, uzun yıllar yaşayan ağaççık tipindeki bitkilerin adına gül denir. Beyaz, pembe, kırmızı, sarı ve turuncu çiçekleri bulunmaktadır ama süs bitkisi olarak yetiştiriciliğinde birçok rengi bulunabilir. Güneşli, yarı gölgeli ama kesinlikle rüzgâr almayan yerlerde yetiştirilmelidir. Killi toprakları seven gül, tohumlarıyla ve çelik yöntemiyle çoğaltılabilir.
Türkiye’de Gül Yetiştiriciliği
Ülkemizde Isparta gül yetiştiriciliği bakımından önemli bir bölgedir. Türkiye’deki gül yetiştiriciliğinin büyük kısmı burada yapılmaktadır. Tarım alanında önemli bir dış ticaret ürünüdür. Burada yetişen güllerden, şurup, sirke, reçel yapılmaktadır. Damıtma yoluyla elde edilen gül yağı, parfümlerde, sabunlarda ve kremlerde kullanılmaktadır.
Gülün Özellikleri
- Kokulu güllerin çiçeklerinin taç yapraklarında uçucu yağlar, tanen, galik asit, anthosyanin ve bazı diğer maddeler bulunmaktadır. Bu yağ genellikle kozmetik ürünlerin yapımında kullanılır.
- Genel olarak gül bitkisinin bileşiminde; geraniol, rodino, citronel, pektin ve nikotinamid gibi maddeler bulunmaktadır.
- Gül bitkisi ile yapılan su ya da şuruplar, bademcik rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
- Yine su ya da şurupla gözlere banyo yapılırsa; gözde kanlanmayı önler ve göz nezlesini tedavi edicidir.
Gül bitkisi çay olarak tüketilebilmektedir. Isparta’da yetişen gülün faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Gül çayını hazırlarken doğru adımları uygulamak faydalarının kaybolmasını engeller. Bir kaba kurutulmuş ya da muhafaza edilmiş taç yapraklarından 3 tatlı kaşığı konulur. Üzerine de bir bardak kaynar su ilave edilir ve 15 dakika kadar demlemeye bırakılır. Böylece çay hazırlanmış olur. Hazırlanan çaydan gün içinde üç defa birer bardak içilebilir. Bunun dışında göz banyolarında ve yaralara pansuman yapmak için kullanılabilir.
Gülden çay dışında başka birçok ürün yapılmaktadır. Bunlar; gül reçeli, gül konservesi, gül yağı, gül kremi, gül likörü, gül şarabı, gül lokumu ve gül sabunudur. Bazı parfümlerde de koku verme amacıyla esans olarak gül yağı kullanılabilir.
Gül Çeşitleri Nelerdir?
Güllerin sınıflandırması çiçeklerin ve gövdelerinin biçimlerine göre yapılmaktadır.
- Çiçekleri bakımından güller; yalınkat güller, yarım katmerli güller ve katmerli güllerdir.
- Boyları açısından güller; bodur güller, sarılıcı-sarmaşık güller, yüksek boylu güllerdir.
- Çiçek açma zamanına göre sınıflandırılan güller; yılda bir çiçek açan güller, yediveren güller, yılda birden çok çiçek açan güllerdir.
- Katmer çiçekleri bakımından güller; küçük katmerli güller, normal katmerli güller ve büyük katmerli güllerdir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 20 Kasım 2015 10:07
Sebep: iç başlık