Ziyaretçi
Evde beslediğim civciv neden hastalanmış olabilir?
Pullorum ( Civcivlerin Beyaz İshali ) :
Salmonella Pullorum tarafından meydana getirilen bir hastalıktır.
Sponsorlu Bağlantılar
Civcivlerde, tüylerde kabarma, kanatlarda düşme, ishal, verimde düşme görülür. Hastalık tavuklarda halsizlik, ishal ve verimde düşme ile kendini gösterir.
- Tedavide Sülfanamid, nitrofuran ve antibiyotikler uygulanabilir. Tedavinin başarısı kümesteki portörlerin kısa zamanda meydana çıkarılıp ayıklanmasına ve iyi bir kümes hijyenine bağlıdır.
- Damızlık sürülerde tedavi uygulanması sakıncalıdır. Çünkü hayvanlar tedavi edilseler bile serolojik olarak pozitif olacaklarından taşıyıcı olarak kalırlar.
- Son yıllarda aşı ile korunmada iyi bir immunite sağlandığı görülmüştür.
Tavuk Tifosu :
Yumurta yolu ile de bulaşabilen septisemik tarzda seyreden salgın enfeksiyöz tarzda bir hastalıktır. Etkeni Salmonella Gallinarum’dur.
Hastalık perakut olarak seyrediyor ise semptom görülmez, hayvanlar aniden hastalanır ve ikinci günün sonunda ölürler. Akut olaylarda ise ibik ve sakallar koyu renktedir. Hayvanlar dermansız ve çevreleri ile ilgisizdirler. Yeşil-Sarı renkli bir ishal, ısıda ve solunumda artış vardır, iştah azalmıştır. Kronik vakalarda ise düşkünlük iştahsızlık, yüksek ateş, yeşil ishal ve ibiklerde solma görülür.
Tedavide Sülfanamid, nitrofuran ve antibiyotikler uygulanabilir. Tedavinin başarısı kümesdeki portörlerin kısa zamanda meydana çıkarılıp ayıklanmasına ve iyi bir kümes hijyenine bağlıdır.
Damızlık sürülerde tedavi uygulanması sakıncalıdır. Çünkü hayvanlar tedavi edilseler bile serolojik olarak pozitif olacaklarından taşıyıcı olarak kalırlar.
Son yıllarda aşı ile korunmada iyi bir immunite sağlandığı görülmüştür.
Newcastle :
Çok bulaşıcı ve öldürücü viral bir hastalıktır. Etkeni Paramyxo grubunda yer alan bir virüstür.
Civcivler soluyarak nefes almaya çalışır. Öksürük, hırıltı, hareketlerde düzensizlik, titreme ve felçler ve koma hali görülür. Gelişmiş hayvanlarda solunum semptomları görülmeyebilir. ( Öksürük, tıksırma gibi ), daha ziyade sinirsel arazlar ( felç, tikler, tortikollis ) ve yumurta veriminde büyük düşüş görülür. Kabuksuz ve kalitesiz yumurtaların sayısı artar.
Hastalığın tedavisi yoktur. Koruyucu olarak aşılama yapılmalıdır.
Tavuk Vebası :
Çok öldürücü viral bir hastalıktır. Etkeni Enfluenza virüsüdür. Yüksek ateş, ibik ve sakallarda morarma, kulak ve yüzde ödem vardır. Tüyler kabarır, şiddetli ishal görülür, yumurta verimi kesilir.
Tedavisi yoktur. Hastalıktan korunma esastır. Kümesler yabani kuş ve kemiricileri girişi engellenmeli, bakıcıların dışında kümeslere kimsenin girmesine izin verilmemeli, kümes girişine dezenfektanlı küvet konulmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 21 Mayıs 2016 19:29