Ziyaretçi
Disleksi problemi için hangi doktora gitmek gerekir?
Anne babaların korkulu rüyası: Disleksi
Disleksi çok sık rastlanan ve tanısı oldukça zor olan bir öğrenme bozukluğudur. Yeterince bilgi sahibi olunmadığında oldukça ürkütücü olabilen bu konuda merak ettiklerinizi yazımızda bulacaksınız.
Sponsorlu Bağlantılar
DİSLEKSİK ÇOCUKLARIN EĞİTİM VE TEDAVİSİ
Öğrenme güçlüğünün ilaçla tedavisi mümkün değildir. Öğrenme güçlüğüne yönelik eğitim programlarının uygulanmasında davranışçı tekniklerden yararlanılır. Öğrenme bozukluğu olan çocuklara bir yandan eğitsel terapi yapılırken, diğer yandan aile içi uyum sorunlarının tedavisinde diğer terapi tekniklerinden de yararlanılır. Tüm bunlar oldukça geniş bir problem alanı oluşturur. Araştırmalar öğrenme güçlüğüne sahip çocukların çeşitlilik gösterdiğini öne sürer. Bu yüzden birçok uzman, bu çocukların her birinin farklı bir biçimde tedavi edilmesi görüsünü savunur. Disleksinin tedavisi okulda verilen eğitimden farklıdır. Çocuk normal okul eğitiminin yanı sıra özel bireysel veya grup eğitimlerine alınır. Özgül öğrenme güçlüğünün eğitimle tedavisi, zihinsel özürlülere verilen özel eğitimden farklı bir uygulamadır. Bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından verilmelidir. Bu uygulamalar içinde çocuğun gelişimini engelleyen psikolojik sürecin ya da süreçlerin belirlenmesi ve düzeltilmesi gerekir. Süreç öğretimi, görsel, işitsel, dokunma ve kinestetik algının geliştirilmesini, bu algılara ait ayrımlastırma, dikkat ve bellek, ardışıklık yeteneklerinin artırılmasını ve motor koordinasyon becerilerinin geliştirilmesini içerir. Fonetik farkındalığın arttırılması, dinleme, konuşma, okuma, yazma (dil) becerilerinin geliştirilmesi, kavram ve düşünme süreçlerinin gelişiminin desteklenmesi de bu süreç eğitimi içinde yer alır. Bu çalışmalar, akademik becerilerin eğitimi ile birlikte verilir. En önemlisi öğrenme bozukluğu tanısı konmuş çocuklara yaşadıkları sorunlar doğrultusunda hazırlanması gereken eğitim programlarıdır. Özel eğitim, her bir dislektik çocuk için ayrı ayrı, çocuğun tanı ve değerlendirmelerinden elde edilen bilgiler kullanılarak bilişsel becerilerinin tam bir profili çıkarıldıktan, eksiklikleri ve kuvvetli yanları tanındıktan sonra, o çocuğa özgü bir programla planlanabilir.
DİSLEKSİNİN EN SIK KARŞILAN BELİRTİLERİ
Sağ-sol, üst-alt, önce-sonra kavramlarını karıştırabilirler.
Genellikle solaklık görülür.
Benzer biçimdeki harfleri (b/d ya da p/b gibi) ve birbirine benzeyen sesleri (b/m, f/v gibi) birbirinden ayırmakta güçlük çeker ve bunları birbiri yerine kullanabilirler.
Kelimenin içindeki bazı harfleri ve heceleri atlayabilir, sıralarını
değiştirebilirler ve okurken satır atlayabilirler.
"Ayna görüntüsü" denilen şekilde yazabilirler; yani hem harfler hem de kelimenin bütünü 180 derece tersine çevrilerek sağdan sola doğru yazılabilir, bu yazı aynaya tutulduğunda bildiğimiz yazı gibi görünür.
Okudukları şeyi anlatmakta güçlük çekebilirler.
Dikkatleri kısa sürelidir ve kolayca dağılır.
Sosyal gelişimleri zayıftır; arkadaşlarıyla iyi geçinemezler.
Uzaklık derinlik algıları bozuktur. Şekil-zemin ayırt etmede güçlük çekerler.
Görsel ve işitsel algılama ve motor becerilerinde gerilik görülebilir.
Kısa süreli hafızaları (görsel ya da işitsel) zayıftır.
Kimi zaman matematiği yalnızca zihinden yapabilirler, ama yazamazlar.
Gördüklerini hatırlayamazlar ya da zihinlerinde canlandıramazlar.
Dün, bugün ve yarını karıştırabilirler ve içinde bulundukları yılı, günü ve mevsimi ayırt edemezler.
Yukarıda belirtildiği gibi, dislektik çocuklar bu özelliklerin tümünü göstermezler; disleksinin tipine göre bu belirtilerin bir bölümünü sergilerler.
Akademi Disleksi
EGEDİSMER, disleksi, disleksi izmir, ege disleksi merkezi, disleksi tedavisi izmir,
Son düzenleyen Safi; 24 Ekim 2016 23:30