Arama

Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 12 Mart 2019 Gösterim: 52.687 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ocak 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
EN İYİ CEVABI _KleopatrA_ verdi

Karadeniz Bölgesindeki Ekonomik Faliyetler


TARIM ve HAYVANCILIK :
Sponsorlu Bağlantılar
Karadeniz Bölgesinde hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir. Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve nemli iklim nedeniyle büyükbaş hayvancılık yapılır.

Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz balık potansiyeli bakımından zengindir.
Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır.

Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür. Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur.Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların

kenarlarında yaygındır. Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir. Özellikle Rize-Anzer yöresinin balları çok ünlüdür.

Gür otlaklar ve nemli iklimi büyükbaş hayvancılığı yaygınlaştırmıştır. Batı ve Orta Karadeniz iç kesimlerinde tiftik keçisi yetiştirilir. Balıkçılık önemli geçim kaynağıdır. Bolu Yöre’sinde arıcılık ve kümes hayvancılığı yaygındır.

Mera Hayvancılığı: Doğal otlaklarda yapılan hayvancılıktır. Et ve süt verimi ahır hayvancılğına göre düşüktür. Yağışın fazla olduğu yıllarda otlakların gürleşmesine bağlı olarak et ve süt üretimi artar.

Küçükbaş Hayvancılık: Karadeniz bölgesinde koyun ve keçi besiciliği yapılmaktadır.

Büyükbaş Hayvancılık: Doğu Karadeniz Bölümünde Sığır yetiştiriciliği, genelinde ise Manda yetiştiriciliği yapılır.

Ayrıca Karadenizde aşağıdaki hayvan türleride bulunmaktadır.
Çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, vaşak, karaca, boz ayı, urkeklik, dağ horozu (huş tavuğu), toy, Kafkas engereği, Çoruh engereği, kurt, yaban kedisi, kara akbaba, kızıl akbaba, telli turna, bıldırcın kılavuzu, küçük kerkenez, kınalı keklik, tahtalı.


Çay : Bol nem ılık ve yağışlı ortam ile gölgeleri iklim özelliklerine sahip yerlerde uygun yetişme imkanlar bulunmaktadır. Kışlar ılık geçmelidir, bu aylarda görülebilecek don olayları bitkiye zarar verir . Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur. Bugün Rize başta olmak üzere Ordu’dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır. Yurdumuzda çay tarımı Cumhuriyetin ilanından sonra başlamıştır (1924). Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir.

MADENLER ve SANAYİ :
Karadeniz Bölgesinde çıkarılan maden çeşidi azdır. Batı Karadeniz Bölümünde Zonguldak ve çevresinde taşkömürü yatakları,Kastamonu(Küre)bakır yatakları,Orta Karadeniz'de Havza,Çeltek ve Merzifon çevresinde linyit,Doğu Karadeniz bölümüne ise Artvin(Murgul)bakır,ve Giresun(Espiye)'da bakır çıkarılır.

Bölgedeki sanayi tesisleri ise : Safranbolu : ağaç işleri,kereste fabrikası Çaycuma : kağıt fabrikası Taşköprü : Kağıt fabrikası Samsun:sigara fabrikaları,tarım aletleri fabrikası, Murgul: bakır işleme atölyeleri Turhal: şeker fabrikası Giresun(Aksu) : kağıt fabrikası,fındık ve çay işleme tesisleri, Rize: çay fabrikaları

BAKINIZ Karadeniz Bölgesi - Genel Bilgi
Son düzenleyen Safi; 12 Mart 2019 11:27
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
18 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Karadeniz Bölgesindeki Ekonomik Faliyetler


TARIM ve HAYVANCILIK :
Sponsorlu Bağlantılar
Karadeniz Bölgesinde hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir. Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve nemli iklim nedeniyle büyükbaş hayvancılık yapılır.

Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz balık potansiyeli bakımından zengindir.
Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır.

Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür. Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur.Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların

kenarlarında yaygındır. Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir. Özellikle Rize-Anzer yöresinin balları çok ünlüdür.

Gür otlaklar ve nemli iklimi büyükbaş hayvancılığı yaygınlaştırmıştır. Batı ve Orta Karadeniz iç kesimlerinde tiftik keçisi yetiştirilir. Balıkçılık önemli geçim kaynağıdır. Bolu Yöre’sinde arıcılık ve kümes hayvancılığı yaygındır.

Mera Hayvancılığı: Doğal otlaklarda yapılan hayvancılıktır. Et ve süt verimi ahır hayvancılğına göre düşüktür. Yağışın fazla olduğu yıllarda otlakların gürleşmesine bağlı olarak et ve süt üretimi artar.

Küçükbaş Hayvancılık: Karadeniz bölgesinde koyun ve keçi besiciliği yapılmaktadır.

Büyükbaş Hayvancılık: Doğu Karadeniz Bölümünde Sığır yetiştiriciliği, genelinde ise Manda yetiştiriciliği yapılır.

Ayrıca Karadenizde aşağıdaki hayvan türleride bulunmaktadır.
Çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, vaşak, karaca, boz ayı, urkeklik, dağ horozu (huş tavuğu), toy, Kafkas engereği, Çoruh engereği, kurt, yaban kedisi, kara akbaba, kızıl akbaba, telli turna, bıldırcın kılavuzu, küçük kerkenez, kınalı keklik, tahtalı.


Çay : Bol nem ılık ve yağışlı ortam ile gölgeleri iklim özelliklerine sahip yerlerde uygun yetişme imkanlar bulunmaktadır. Kışlar ılık geçmelidir, bu aylarda görülebilecek don olayları bitkiye zarar verir . Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur. Bugün Rize başta olmak üzere Ordu’dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır. Yurdumuzda çay tarımı Cumhuriyetin ilanından sonra başlamıştır (1924). Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir.

MADENLER ve SANAYİ :
Karadeniz Bölgesinde çıkarılan maden çeşidi azdır. Batı Karadeniz Bölümünde Zonguldak ve çevresinde taşkömürü yatakları,Kastamonu(Küre)bakır yatakları,Orta Karadeniz'de Havza,Çeltek ve Merzifon çevresinde linyit,Doğu Karadeniz bölümüne ise Artvin(Murgul)bakır,ve Giresun(Espiye)'da bakır çıkarılır.

Bölgedeki sanayi tesisleri ise : Safranbolu : ağaç işleri,kereste fabrikası Çaycuma : kağıt fabrikası Taşköprü : Kağıt fabrikası Samsun:sigara fabrikaları,tarım aletleri fabrikası, Murgul: bakır işleme atölyeleri Turhal: şeker fabrikası Giresun(Aksu) : kağıt fabrikası,fındık ve çay işleme tesisleri, Rize: çay fabrikaları

BAKINIZ Karadeniz Bölgesi - Genel Bilgi
Son düzenleyen Safi; 12 Mart 2019 11:36
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Nisan 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ticaret ve turizm: Karadeniz Bölgesi'nde üretilen tütün ve fındık ihracat ürünlerimizdendir . Çay ülke içindeki ihtiyacı karşılarken , mısırın bü­yük bölümü bölge içerisinde tüketilir .

Karadeniz Bölgesi'nde her mevsimin yağışlı olması nedeniyle Turizm fazla gelişmemiştir . Oysa bölge Dağcılık , rafting , Kayak gibi sporların yapıla­bileceği doğal mekanlara , çeşitli dönemlere ait tarihî eserlere sahiptir .

Benzer Konular

19 Ocak 2014 / açewlya Soru-Cevap
17 Mart 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
24 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
7 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış