Arama

Zaman mı bizi yönetir, biz mi zamanı yönetiriz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 23 Mart 2018 Gösterim: 32.318 Cevap: 15
HIMdilara - avatarı
HIMdilara
Ziyaretçi
9 Mayıs 2010       Mesaj #1
HIMdilara - avatarı
Ziyaretçi
Zaman mı bizi yönetir, biz mi zamanı yönetiriz?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
zaman bizi yönetir çünkü biz zamanı yönetseydik zamanı ileri yada geri ala bilirdik ama neden se zamanı geri ye yada ileri alamıyoruz
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 20 Ocak 2018 19:59
LaDy - avatarı
LaDy
Ziyaretçi
9 Mayıs 2010       Mesaj #2
LaDy - avatarı
Ziyaretçi
ZAMAN NASIL YÖNETİLİR

Sponsorlu Bağlantılar
Günümüz çağdaş insanının çok fazla bağlandığını gördüğümüz, zaman nedir? Zaman hayattır ve zamanı boşa geçirmek, hayatı boşa geçirmek anlamını taşımaktadır. Addıngton, zamanın insanların sonsuzluk ölçüsü olduğunu ve şimdiye kadar zamanla ilgili doğal kabul edilen her şeyin, insan düşüncesinin ürünü ve göreceli olduğunu belirtir. Zaman ile uzay birbirine yakından bağlantılıdırlar. Zamanı anlamak için zamanın uzaya bağlı olduğunu anlamak gerekiyor. Uzay ölçüdür. Zaman uzay sayesinde ölçülebilmektedir. Zaman bir nesnenin uzaydaki bir noktadan başka bir noktaya geçtiği aralıktır. Zaman ve uzay kavramaları birbiri için gereklidir ve biri diğerinin göreceli değerine bağlıdır.

Zaman, insan için yaradılışından bu yana büyük önem taşımıştır. İnsanın gelişmesinde ve hangi alanda olursa olsun mesleki başarısında zaman anlayışının payı büyüktür. İş hayatını, sosyal ilişkilerini, eğlence ve dinlenme alışkanlıklarını bu anlayış içerisinde tanzim eden toplumlar diğerlerine nazaran daha fazla gelişmişlerdir. Yani gelişmiş ülkelerin zaman kullanımı konusunda bilinçlenmiş ülkeler olduğunu söylemek mümkündür. Bu gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerin arasındaki en önemli farklardan birisini ortaya koymaktadır. Descartes’de toplumların ileri veya geri zekalı diye ayrılmayacağını ülkelerin gelişme ve zenginlik farkları yalnızca zamanı iyi kullanarak planlı ve programlı bir şekilde çalışmalarından ve dinlenmelerinden kaynaklandığını ileri sürmektedir.

İş sahipleri, iş adamları, doktorlar, mühendisler ve öğretmenler zamanı daha iyi yönetmenin gerekli olduğunun bilincine varmış olan pek çok meslek sahibinden bir kaçıdırlar. Zaman üzerinde tam bir denetim vaad eden bazı sistemlere karşı anlayışla karşılanabilecek bir şüphe duyulmaktadır.

Zamanın gelip geçici olduğu duygusu tamamen insanlara özgüdür. Bildiğimiz kadarı ile hayvanlar bu duyguya sahip değillerdir. Zaman uçar gider ( Tempus fugit) deyimi evrenseldir. Eğer başka birinden daha hızlı gidiyorsanız zaman sizin için daha yavaş geçecektir. Eğer dünyanın çevresinde saatte beş yüz m
il hızla uçarsanız ve yanınızda bir otomatik saat varsa saatin çalışmaya başladığı aynı noktada yer yüzünde bulunan saatin eşi, yaklaşık bir saniyenin bir milyonda biri daha geri kalmış olacaktır.
Einstein’ in bulduğu “ izafiyet ” zaman ve mekan arasındaki bağlantı hakkında düşünmemize neden olmuştur. Çok büyük “hız” söz konusu olduğunda zaman yavaşlar. Yine de Einstein’in bu buluşu zamanı tam olarak anlamamıza özellikle günlük yaşamımızda bunu uygulamamıza pek yardımcı olmamıştır. Aslında Einstein “ zaman” gizemine katkıda bulunmuştur. Zaman kavramına en çok yaklaşabildiğimiz, en iyi kavrayabildiğimiz an zamanı bir boyut olarak görebildiğimiz andır.

Değişmenin yer aldığı bir boyuttur zaman. Değişmenin hızı ve oranı son derece çeşitli ölçülerde oluşur. Dağların oluşumu milyonlarca yıl sürerken insanlar yarım yüzyıldan biraz daha uzun bir süre içinde doğuyor, büyüyor ve ölüyorlar. Bizlerde insan olduğumuzdan zamanı ve değişimi kendi yaşam sürecimiz ölçüleri ile değerlendirmeyi tercih ederiz.

Günlük yaşamda hemen herkesin sıkça kullandığı kavramlardan birisi zamandır. Gerek örgüt yaşamında, gerekse özel yaşamda zaman darlığından ve yetmezliğinden yakınmayan kimse de yok gibidir. Gerçekten de yokluğundan üzerinde en çok anlaşma sağlanan konuların başında zaman gelmektedir. “Hiç zamanım yok”, “ Çok yoğunum”, “İşten başımı kaldıramıyorum”, “Zaman bana yetmiyor” gibi deyişlerin gerisinde hep zamansızlık vurgulaması vardır.

Kavramsal olarak alındığında, zaman, içinde belli bir eylemin geçtiği süredir. Eylem yoksa zaman da yok demektir. Bir an için evrende hareket eden her şey durdurulabilse, zaman da durmuş olacak; böylesi statik bir ortamda zamanın varlığı söz konusu olmayacaktır. Tyler’in yaşamdaki “ en katı ve acımasız element”, Drucker’in da “en eşsiz ve en kıt kaynak”, Mackenzic’e göre “son derece nazik”, Lakien’e göre “zaman yaşamdır” olarak tanımlandığı zaman gerçekte yaşamın kendisidir. Geri döndürülmesi ve yerinin doldurulması olanaksızdır. O, herkesin yaşamında eşit biçimde sahip olabildiği tek kaynak olma gibi bir özelliğe de sahiptir.

Böylesine değerli bir kaynak olan zamanın etkili ve üretken olarak kullanılabilmesi son yıllarda “ zaman yönetimi” adlı yeni bir konunun ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Alıntıdır

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mayıs 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
zaman bizi yönetir çünkü biz zamanı yönetseydik zamanı ileri yada geri ala bilirdik ama neden se zamanı geri ye yada ileri alamıyoruz
SAGOesma - avatarı
SAGOesma
Ziyaretçi
23 Mayıs 2010       Mesaj #4
SAGOesma - avatarı
Ziyaretçi
sana göre cvplar ama alıntıı Msn Happy))
Biz naparsak yapalım zaman bir şekilde ilerlicektir tabi. Ama zamanımızı değelendirmek yada boşa harcamak bizim elmizde.
Zaman şelale gibi durmadan akar ama istediğin zaman yönlendirebildiğin bir şelale.
zamanı yönetebilmek birazda bizim elimizde...
Planlı ve progamlı olursak zamanı en güzel şekliyle değerlendirmiş oluruz...
Zamanın her dakikasını dolu dolu yaşıyorsak biz zamanı yönetiyoruz (:
İnsanın olmadığı bir ada , bir yer düşünün ... Zamanın orda bir önemi ve işlevi varmıdır...Msn Happy

Bedensiz ruhlar aleminde zaman ne işe yarar ki...

Dolayısıyle insanın olduğu yerde zamanın önemi vardır ve zaman insan için önemli olup , zamanıda insan yönetir
biz zamanı istedigimiz gib yaşıyarak yönetiyoruz

Aynen katılıyorum...

İsteyen istediği gibi değerlendirir ve yönetir...:

Kimisi su gibi harcar.

Kimisi her anını değerlendirir ve zaman az bile gelir...:
Zaman bizi yönetseydi , asla kişiye göre olmaz , zamanın kölesi olurduk.

zaman insanı yönetmeye başlarsa insanın sonudur..

insan zamanı yönetmelidir.Doğrusu budur.

Zaman kişinin yolculuk yaptıgı bir tüneldir,tercihlerini kendin belirlersin.seni zorla bi yere gönderecek hali yok.Teslim olur da kendini bırakırsan o başka tabi.
İnsan zamanı yönetebilir, yönetir.
Zamanı dilimlere , saatlere , günlere , aylara ve yıllara böler.

Uyuduğu, uyandığı, işe gittiği, yemek yediği, proje hazırladığı dilimler kendi yönetimindedir.

Zaman yönetilir. Ancak zamana hakim olmak , onu dizginlemek mümkün görünmüyor.
Son düzenleyen Daisy-BT; 23 Mayıs 2010 14:35 Sebep: Mesajın devamı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Nisan 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bnce zaman bizi yönetir..tmm zmnı kullanmak bizm elimizde ama bi işi yapacakken bile ona belli bi zmn ayırıorz dier işlere vkt kalsın die..çnkü 1 günn 24 saat olduqunu biliorz..ona qöre 1 qün içerisnde yapacaklarımızı zmna qöre ayarlıoruz yani zmnı kullanırken bile zmna uyuoruz..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Nisan 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
zaman bizi yönetir.. çünkü canlılar belli ewrelerde farklı özelik ler gösterir yeni doğmuş bi bebiğin ilk halini zihninizde bir hayal edin hiçbir ihtiyacını gideremeyen henüz organları bile tam olarak gelişmemiş bir benin zaman geçtikçe yürümesi konuşması fizisel büyüme ve gelişmesini taamamlaması zamanın insanı yönetigini en büyük delilidir bence .. illa zamanı biz yönetiriz diyen arkadaşlar peki neden bir türlü ölümü aşamıyoruz?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ocak 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bence de şanslıymışsın...
ayrıca aksini düşündüğün bir konuyu savunmak da berbat bir durumdur...
birkaç örnekle işi kolaya bağlayabilirsin...
bir insan düşün
hayalleri olan bir insan
üniverstede okuyor, bitiriyor ve çok güzel bi mesleği var (mimarlık olsun mesela)
sonra bu adam hayal kuruyor
bir gün en güzel evi çizicem ve içinde ben yaşıcam diyor
adam parasını biriktiriyor, çalışıyor çabalıyor ama zaman hızla akıp geçiyor...
ne hayal ettiği ev kalıyor, ne de gençliği...
ya da şöyle bir örnek verebilirsin...
ben hep küçükken akülü arabamın olmasını isterdim
4 tekerli falan şöyle aküyle çalışan...
ama nedense olmadı zamanında... ya da alınmadı bazı sebepler yüzünden
zaman geçti... şartlar değişti, zaman beni yönetti
ve şimdi ben o arabayı istediğim zaman alabilirim
ama ona binemedikten sonra... hiçbir işe yaramadı... bu yüzden zaman bizi yönetmektedir...
hayat koşulları isteklerimiz ihtiyaçlarımız doğrultusunda zaman hep ilerlemekte...
biraz düşünürsen benim 1 dk içinde düşünüp yazdığımı bu örneklerden çok fazla üretebilirsin...
kolay gelsin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Nisan 2013       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Forumlarda gezdiğimde zaman bizi yönetir diyenlerin çoğu doğacağımız zamanı ya da öleceğimiz zamanı bizim belirleyemeyeceğimizi söylüyordu. Başka bir forumda gezerken ise çok güzel bir söz buldu;
"Güneşin doğacağını biz belirleyemesekte batıncaya kadar yapacaklarımızı biz belirleriz. Bu söz her şeyi ifade ediyor. Ayrıca zamanı bizim yönettiğimizi savunan arkadaşlar şunu da söyleyebilir.
"Eskide atalarımız bir testi su için çok zaman harcardı. Fakat şimdi musluğu açsak su şıkır şıkır akıyor. Başka bir örnek vermek gerekirse eskiden bir yerden bir yere gitmek günler, haftalar alırdı. Fakat şimdi otomobil, gemi, uçak gibi araçlar sayesinde bir kaç saate varıyoruz. Belki de ileride bu dakikalara inecektir. Bu da bize insanoğlunun aklını kullanarak zamana hükmettiğini ispatlar"

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
flex servis - avatarı
flex servis
Ziyaretçi
17 Mart 2015       Mesaj #9
flex servis - avatarı
Ziyaretçi
Bunların hepsi zamanı doğru kullanmaktan geçer.zaman elle tutulan bişey değildir ki onu yönetelim.saat diye adlandıran biziz demiş bir arkadaşımız ama saat neden kullanırız zamanı yönetmek için mi hayır zamanı doğru kullanmak için çünkü biz yaşadığımız sürece zaman zaten bizi yönetiyor bizde esiri olmamak için ne zaman ne yapcağımızı bilmeyiz.zamanı yönetseydik keşkelerimiz olmazdı zamanı geri alıp hatalarımızı düzeltebilirdik ama malesef insanoğlunun öyle bir yetisi yoktur.saat zamanı yönetmek olsaydı hepimiz bu çağa hakim olurduk

Son düzenleyen perlina; 5 Kasım 2016 20:11
ada dantel - avatarı
ada dantel
Ziyaretçi
17 Mart 2015       Mesaj #10
ada dantel - avatarı
Ziyaretçi
Zaman mı bizi yönetir biz mi zamanı yönetiriz?sorusuna üniversite hocam 2 ders saati boyunca işledi.Eskiden olsa zaman bizi yönetir diyebilirdim ama hocamın dediklerinden sonra bu dersin bana kattıklarından sonra iletişim benim için bambaşka bir süreç şimdi aman iletişime nerden geldin demeyin hemen açıklıyayım:Bu dönem ki dersimin birinin adı iletişimdi biz tabi iletişim diye duyunca ilk bunun dersimi olurmuş iyice şaşırdılar bunlar falan dedik.Ama bana öyle şeyler kattı ki iletişimin hayatımızın her parçasında farkederek yada farketmeyerek yaşadığımızı anladım.Bana bazen anlatmak istediğimizin karşıdakinin filtresinden kendi algıladığı gibi ona iletilidiğini söyledi işte o gün iletişim dersine duyduğum sevgi arttı.Zaman mı bizi yönetir biz mi zamanı yönetiriz?sorusuda dersin içinde anlatılan bir konu başlığıydı.Yere göre davranışlarımıza göre değişir bu kavram.Mesela bir örnekle açıklıyayım;Bir iş mülakatına girdiniz eğer zamanlamanızı güzel ayarlayıp karşıdakini tatmin edicek cevaplar verirseniz zamanı siz yönetirsiniz.Ama mülakat süresini boş konuşmalara,haraketlere harcarsanız zaman sizi yönetir.Zamanın bizi yönetmeside kötü değil bizim zamanı yönetmemizde kendi lehimize çevirdiğimiz sürece ikiside bizi iyi yerlere getirecektir.Önemli olan nasıl değerlendirdiğimiz.Bazen zamanı tutmak isteriz durdurmak isteriz.Üzüldüğümüzde,sevdiklerimiz gittiğinde..Ama zaman durmaz en durmasını istediğiniz anda sanki daha hızlı işlemeye başlar.Üzgün müsün sevdiğin mi yatıyor orda sırt üstü umursamaz.Yoluna devam eder sen de et dercesine.Sen hiç mi üzülmedin zaman hiç mi yüreğin yanmadı yanmaz akıp gider o.
Son düzenleyen perlina; 5 Kasım 2016 20:11

Benzer Konular

3 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
20 Mart 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
19 Haziran 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
22 Şubat 2011 / Misafir Cevaplanmış