Ziyaretçi
Bitkiler gündüz fotosentez yaparken nasıl bir mekanizma değiştiriyor ki geceleri solunum yapıyorlar?
Fotosentez:
Bitkilerde ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesidir.
Sponsorlu Baglantilar
Havadaki karbondioksit güneş enerjisi kullanılarak, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür. Karbon kullanıldıktan sonra ortaya çıkan oksijen ise havaya bırakılır. Bitki daha sonra besine ihtiyaç duyduğunda bu karbonhidratlarda depoladığı enerjiyi kullanır. Bu bitkilerle beslenen canlılar da bitkide bulunan karbonhidratlardan enerji ihtiyaçlarını karşılarlar.
Yalnızca bitkiler için değil, aynı zamanda dünyadaki tüm canlılar için yaşam sürebilmenin ve besin ğretebilmenin ilk adımı olan fotosentez, yeşil bitkilerin yapraklarında olan kimyasal bir değişim olabilmesi için; klorofil, karbondioksit (havadan), su (topraktan), ve güneşten gelen ışığının enerjisine gereksinimi varır. bunlardan biri bile eksik olrsa fotosentez gerçekleşmez.
gerçekleştiğnde ise besin olarak glikoz, atık olarak oksijen ortaya çıkar.
Fotosentez sırasında sudaki elekronlar ışık enerjisinin yardımıyla eneri açısından fakir olan co2 mokülüne aktarılır ve enerji bakımınan zengim şeker (glikoz) molekülü oluşur.
bitki gün boyunca hem ssoluyup hem fotosentez yaparken iki yönlü bir oksijen ve karbondioksit akışı gerçekleşir.
Bitki gece boyunca soluk alıp verir ama fotosentez yapmaz. oksijeni alır ama dışarı vermez, karondioksidi ise dışarı verir, içeri almaz.
Neyseki bitkiler solunum sırasında ürettiklerinden çok daha fazla karbondioksiti fotosentezde kullanıyorlar ve fotosentez yaparken soluma sırasında kullandıklarından çok daha fazla oksijen üretiyorlar. böyle olmasaydı, bizim ve tüm hayvanların soluması için atmosferde yeterince oksijen bulunamazdı.
Fotosentez olayının meydana gelebilmesi için gerekli olan maddeler, ışık, klorofil, karbondioksit, canlı organizmadır.
DEVAMI >>>> Fotosentez
Son düzenleyen perlina; 4 Mart 2017 17:43