Arama

Memeli hayvanlar nasıl çoğalırlar?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 20 Şubat 2017 Gösterim: 14.694 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Memeli hayvanlar nasıl ürer?
EN İYİ CEVABI _AERYU_ verdi
Bildiğimiz üzere oldukça fazla memeli hayvan bulunmaktadır. Bir çok hayvan farklı şekillerde üremektedir. Fakat memeli hayvanlar, insanlar ve kimi deniz canlıları gibi doğurarak çoğalmakta veya üremektedir. Bu durumda memeli hayvanlar insanlar ve deniz canlıları gibi doğurarak çoğalması veya üremesi sonucunda bu canlılar sınıfına girmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen perlina; 20 Şubat 2017 21:54
JéLLyßon - avatarı
JéLLyßon
Ziyaretçi
20 Ekim 2011       Mesaj #2
JéLLyßon - avatarı
Ziyaretçi
Memeli hayvanlar, insanlar ve kimi deniz canlıları doğurarak çoğalan yada üreyen canlılar sınıfına girerler Doğurarak çoğalan hayvan türleri şöyledir:
Kedi türleri (Aslan, Kaplan, Gelincik, Çıta vb)
Sponsorlu Bağlantılar
Ayı türleri (Boz Ayı, Kutup ayısı)
Maymun türleri (Şempanze, Goril, vb)
Balinalar, yunuslar, köpek balıkları
Panda
İnek
Koyun
Keçi
Zebra
Fil
Kanguru
Zürafa
Tilki
Kurt
Fok balığı
Geyik
At

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Nisan 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
memelı hayvanlar nasıl çoğalır
asises - avatarı
asises
Ziyaretçi
8 Ekim 2012       Mesaj #4
asises - avatarı
Ziyaretçi
Hayvanlar Nasıl Çoğalır Canlıların ortak özelliklerinden biri de çoğalmadır. Belirli büyüklüğe ve olgunluğa erişen tüm canlılar, nesillerinin devamı için kendilerine benzer canlılar oluştururlar. Bu olaya çoğalma denir.
Canlılarda eşeysiz ve eşeyli olmak üzere iki çeşit çoğalma görülür.
1.Hayvanlar Nasıl Çoğalır Eşeysiz Çoğalma
Hayvanlar Nasıl Çoğalır Eşeysiz Çoğalma Basit bir çoğalma şeklidir. İlkel canlılarda görülür eşeysiz çoğalma yumurta yada sperm olmaksı- zın yani gametlere gereksinim duyulmadan gerçekleştirilen çoğalma şeklidir. İkiye bölünerek çoğalma, çok parçaya bölünerek çoğalma, tomurcuklanma ve sporlanma gibi çeşitleri vardır.
Hayvanlar Nasıl Çoğalır Bölünme ile çoğalma : Bakteri alg, bir hücrelilerden terliksi hayvan, amip ve kamcılı hayvan gibi canlı- larda görülen çoğalma şeklidir. Hücrenin ikiye bölünmesi ile gerçekleşir. Bölünmenin temelini mitoz bölünme oluşturur. Tomurcuklanma ile çoğalma : Bira mayası, bazı bir hücreli canlılar, süngerler ve sölenterlerde (tatlı su hidrası, mercan) görülen çoğalma şeklidir. Ana canlı vücudunun herhangi bir yerinde zamanla bir çıkıntı oluşur. Bu çıkıntının büyüyüp geli- şerek yeni bir canlı oluşturmasına tomurcuklanma denir.
Sporla çoğalma : Algler, kara yosunları sporla çoğalan çok hücreli organizmalardır. Sıkma etkeni olan plazmodyumun yaşam döngüsünde sporla çoğalma görülür. Sporlar uygun koşullarda açılarak gelişir ve yeni canlılar oluşturur. Bu şekildeki çoğalmaya sporla çoğalma denir. Bu eşeysiz çoğalma şekillerinden başka yumru ve çelikleme şeklinde de çoğalmalar vardır. Pata- tes,yer elması gibi bitkiler yumruları ile çoğalır. Ayrıca bazı basit yapılı canlılarda yenilenme (rejeneras- yon) şeklinde çoğalma görülebilir.Planarya adı verilen, tatlı sularda yaşayan yassı solucanlar enine ve boyuna parçalara kesilirlerse her bir parça gelişerek yeni bir planarya oluşur. Deniz yıldızı kopan kollarını yenileyebilir. Merkezi disk- ten parça almak kaydıyla kopan her kol bir deniz yıldızına dönüşebilir.
2.Hayvanlar Nasıl Çoğalır Eşeyli çoğalma
Süngerler, solucanlar, böcekler, balıklar, sürüngenler, memeliler eşeyli çoğalan hayvanlara örnek- tir. İnsanlar da eşeyli çoğalır. Çiçekli bitkiler ve kara yosunu, eğrelti otu gibi çiçeksiz bitkilerde eşeyli ço- ğalan bitkilerdir. Eşeyli çoğalma ile çoğalan canlının iki atası bulunur. İki ataya ait bu farklı eşey hücrele- rinin birleşmesiyle oluşan çoğalma şekline eşeyli çoğalma denir. Farklı iki ataya ait kalıtsal özellikler, eşeyli çoğalma ile oluşan bireyde ortaya çıkar. Böylece canlı çeşitliliği artar. Daha güçlü bireyler oluşur.
Hayvanlar Nasıl Çoğalır Büyüme ve Üreme
Bütün canlılar büyür, yani yaşama ilk başladı­ğı andakinden daha büyük boyutlara ulaşır. Büyümenin yolu, canlının dışarıdan bazı mad­deleri alıp, bunları kendi dokularının bir parçası haline getirmesidir. Hayvanlar büyümelerini sağlayan besin maddelerini yedikleri öbür hayvanların ya da bitkilerin dokuların­dan karşılarlar.
Bitkiler ise havadan karbon dioksit, topraktan su ve çeşitli mineralleri alıp fotosentez denen bir süreçle kendi dokularını oluşturabilirler.
Bazı canlılarda, örneğin memelilerde genç­lik döneminin belirli bir aşamasında büyüme durur. Ama saç, tırnak gibi bazı dokuların büyümesi ve bir kazada zarar gören vücut bölümlerinin kendi kendini onararak yenile­me yeteneği yaşam boyu sürer. Örneğin derideki bir yara kapanır, kırılan kemikler yeniden birbirine kaynar.
Buna karşılık yen­geç ve istiridye gibi bazı hayvanlar yaşadıkları sürece yavaş yavaş büyürler; bitkilerde ise büyüme hiçbir zaman durmaz. Birçok bitki de kışın yalnızca kökünü toprakta bırakarak ölür; ama baharda yeni gövde ve yapraklarla donanır.
Canlıları cansızlardan ayıran en önemli özelliklerden biri de üremedir. Her canlı kendisine benzeyen yeni ve ayrı bireylerin dünyaya gelmesini sağlayabilir. Oysa cansız varlıklar hiçbir zaman üreyemez ve hiçbir canlı cansız bir varlıktan türeyemez.Birçok bitki, toprağa düştüğü zaman koşul­lar elverişliyse yeni bir bitki halinde gelişebi­len tohumlarla ürer. Mantar gibi bazı canlılar ise spor denen üreme hücreleriyle çoğalır. Hayvanların çoğu bir yumurtadan gelişir ve ana babasına benzeyerek büyür.
Bakteriler ve öbür tekhücreli canlılarda üreme olayı çok daha basittir. Bunların çoğu belli bir boyuta erişinceye kadar büyüdükten sonra ikiye bö­lünür; yeni hücreler de yeterince büyüyünce yeniden bölünür. Tekhücrelilerin çok az bir bölümü ile çokhücrelilerden bazı hayvanlar, özellikle mercanlar, denizanaları ve hidralar tomurcuklanmayla ürer. Bu hayvanlarda vü­cudun bir yerinden, tıpkı bir bitkinin tomur­cuk vermesi gibi bir hücre yumrusu büyür ve bu tomurcuktan yeni bir birey gelişir.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
1 Nisan 2015       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Bildiğimiz üzere oldukça fazla memeli hayvan bulunmaktadır. Bir çok hayvan farklı şekillerde üremektedir. Fakat memeli hayvanlar, insanlar ve kimi deniz canlıları gibi doğurarak çoğalmakta veya üremektedir. Bu durumda memeli hayvanlar insanlar ve deniz canlıları gibi doğurarak çoğalması veya üremesi sonucunda bu canlılar sınıfına girmektedir.

Benzer Konular

6 Temmuz 2011 / misafir Soru-Cevap
9 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
13 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
16 Mart 2015 / avrilmon Cevaplanmış