Arama

Yapılarına göre cümleler nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Ekim 2016 Gösterim: 9.146 Cevap: 1
bilgin40 - avatarı
bilgin40
Ziyaretçi
15 Aralık 2011       Mesaj #1
bilgin40 - avatarı
Ziyaretçi
Yapısına göre cümleler nelerdir?
EN İYİ CEVABI Safi verdi

Yapısına Göre Cümleler

1. Basit Cümle
Sponsorlu Bağlantılar
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir.
  • Mor ve Ötesi grubunu çok severim.
  • Marketten bir koli yumurta aldım.
  • Hayat çok güzel.
Basit cümlelerde noktalama işaretleri ve bağlaçlar bulunabilir. Ancak bunlar bağlı cümle, sıralı cümle, bileşik cümle gibi daha karmaşık cümle yapılarını oluşturmamalıdır:
  • Sokağın sonundaki ayakkabı tamircisi, bu kasabadaki en eski ve köklü zanaatkârlardan birisidir. (basit cümle)
2. Birleşik Cümle
Birleşik cümle veya bileşik cümle, bir ana (temel) cümle ile onun anlamını tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümleden (yan cümlecik) meydana gelen cümledir.[1] Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur. Aşağıdaki örneklerde yardımcı cümleler eğik çizgi (/) ile ayrılmıştır ve bazı noktalama işaretleri anlatım kolaylığı açısından kullanılmamıştır:
  • Gittin / sanıyordum.
  • Otobüs zamanında gelmezse / geç kalacağız.
Ana cümlenin yükleminin bildirdiği yargıya temel yargı denir. Örneğin yukarıdaki örneklerde "sanıyordum" ve "geç kalacağız" yüklemleri temel yargıları bildirmektedir.

Çeşitleri

a. Şartlı

Şartlı bileşik cümlelerdeki yardımcı cümleler dilek-şart eki "-se" ile oluşturulur:
  • Yarın hava güzel olursa / gezmeye gideceğiz.
  • Dikkatle dinlersen / hemen anlarsın.
Artık demir almak günü gelmişse zamandan

DEVAMI
Yapısına (Yapılarına) Göre Cümleler
Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2016 22:27
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Yapısına Göre Cümleler

1. Basit Cümle
Sponsorlu Bağlantılar
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir.
  • Mor ve Ötesi grubunu çok severim.
  • Marketten bir koli yumurta aldım.
  • Hayat çok güzel.
Basit cümlelerde noktalama işaretleri ve bağlaçlar bulunabilir. Ancak bunlar bağlı cümle, sıralı cümle, bileşik cümle gibi daha karmaşık cümle yapılarını oluşturmamalıdır:
  • Sokağın sonundaki ayakkabı tamircisi, bu kasabadaki en eski ve köklü zanaatkârlardan birisidir. (basit cümle)
2. Birleşik Cümle
Birleşik cümle veya bileşik cümle, bir ana (temel) cümle ile onun anlamını tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümleden (yan cümlecik) meydana gelen cümledir.[1] Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur. Aşağıdaki örneklerde yardımcı cümleler eğik çizgi (/) ile ayrılmıştır ve bazı noktalama işaretleri anlatım kolaylığı açısından kullanılmamıştır:
  • Gittin / sanıyordum.
  • Otobüs zamanında gelmezse / geç kalacağız.
Ana cümlenin yükleminin bildirdiği yargıya temel yargı denir. Örneğin yukarıdaki örneklerde "sanıyordum" ve "geç kalacağız" yüklemleri temel yargıları bildirmektedir.

Çeşitleri

a. Şartlı

Şartlı bileşik cümlelerdeki yardımcı cümleler dilek-şart eki "-se" ile oluşturulur:
  • Yarın hava güzel olursa / gezmeye gideceğiz.
  • Dikkatle dinlersen / hemen anlarsın.
Artık demir almak günü gelmişse zamandan

DEVAMI
Yapısına (Yapılarına) Göre Cümleler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM