Arama

İspanya'nın belli başlı yemeklerinin adları ve özellikleri nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Mayıs 2018 Gösterim: 160.740 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İspanya'nın belli başlı yemeklerinin adları ve özellikleri nelerdir?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
İspanyanın Yemek Kültürü

Sponsorlu Bağlantılar
İspanya Yemekleri
İspanya'nın genelinde bölgelerde yetişen ürünlere bağlı olarak değişiklik gösteren yöresel yemek çeşitlerine rastlanir.Bu çeşitlilik tabi ki İspanyol mutfağını dünya mutfakları arasında en zenginler ve en lezizler arasına sokmaya yetiyor.

Ekmek ve Pirinç :

Ekmek ve pirinç gibi hububat ürünleri Türkiye'de olduğu gibi İspanya'da da uzun yıllar boyunca yenen yiyeceklerdir.Ekmek genelde biz Türklerde olduğu gibi yemeğin yanında lezzete eşlik eder ve özellikle zeytin yağına biraz olsun tabiri caizse banmak için kullanılır.Ekmekle yenen diğer yemeklere örnek olarak da yahni ve çorbalar verilebilir.Ekmekle yenen peynir ise vazgeçilmez bir atıştırma öğünüdür...

Valencia bölgesi İspanya'nın en tanınmış yemeğine ev sahipliği yapar,Paella'ya...Paella aslında bir tür deniz ürünleri yemeği olup paellara isimli kaplarda genelde odun ateşinde pişirilir.Sebzeler ve pirince deniz ürünleri eklenerek tavada hazırlanır.İçerdiği deniz ürünleriyle ( havyar,midye ve hatta salyangoz ) enfes bir görüntüye de sahiptir.Değişik yörelerde değişik türlerde yapılır.

Valencia yakınlarındaki sebze ve meyve yönünden zengin bir yer olan Buñol yakınlarında doğan bu yemek tarihten günümüze hala hayranlarına mucizevi tatların imkanını sunmakta.

Sebze ve Meyveler :
Yemek için kullanılan sebzelerin çoğu 1400 lü yıllarda Christopher Columbus tarafından Amerika'dan getirilmiştir.Domates,Biber,Patlıcan ve Patates diğer bütün Akdeniz ülkelerinde olduğu kadar İspanyada da çok kullanılagelmektedir.

Sebzelere değinmişken bir nevi domates çorbası olan gazpacho dan da bahsetmek gerekir.

Özellikle domates ve biberle yapılan bu çorbaların lezzeti ve doyuruculuğunun yanı sıra hazırlanışı da pratiktir.Hemen herkes yaklaşık 20 dakika içerisinde bu soğuk çorbayı yapabilir,tabi ki gazpacho da da zeytin yağı önemli bir unsur.

Zeytin ve Zeytinyağı :
Isı,sıcak iklim hemen her Akdeniz ülkesi gibi İspanya'yı da zeytin yetiştiricisi bir ülke yapıyor.Ve tabi ki bu zeytinlerin çoğu yağ yapımı için çekiliyor ve sofralara tat katıyor.Zeytin ise tıpkı ülkemizdeki gibi salamura olarak kahvaltılarda tüketiliyor ve salatalara konuyor.

Smoked paprika :
Smoked paprika,capsicum adlı bir biberden çekilmiş bir tür baharat..Paprika paellanın vazgeçilmezi olup,yemeklerde ve hatta bazı tatlılarda bile kullanılıyor...

Tortilla de patatas :
Buna Ispanyol omleti desek hata yapmış olmayız.Patatesler dilimlenir sonra soğan ve yumurta karıştırılarak yapılır.

Champiñones al Ajillo:

Kaynayan suya sarmısak ve mantar eklenerek yapılan bir yemek.

Sangria :
Sangria meyve suyunun içine çeşitli meyvelerin doğranmasıyla yapılır.Ayrıca lezzetli bir sangria için bu meyve suyunun içine şarap ve şeker eklenip karıştırılır.

BAKINIZ
İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi
İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?

Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mayıs 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Paella
Paella Ispanya’nın doğusunda bulunan Valensiya (Valencia) bölgesine mahsus, tavada yapılan bir pilav çeşidi. Paella ismi Valensiyaca veya katalanca dilinde bir çeşit tava manasına geliyormuş. Paella hafta sonu veya önemli aile eğlencelerin de yapılırmış. Bütün özelliği Çam fıstığı veya Badem ağacının odunlarından hazırlanan ateşin üstüne yerleştirilen çok geniş ve dökme tava da yapılması. Paellanın içine konan malzemelerden dolayı çok ağır bir yemek olması sebebi ile Ispanyollar daima paella yemeğini öğlen yemeği olarak hazırlarlarmış. Hakiki Valensiya paellasının içine deniz mahsulleri konmazmış. Deniz mahsulleri ve balık konması turistlere yapılan paella yemeği ile ortaya çıkmış.
Sponsorlu Bağlantılar

150 g ahtapot (küçük)
150 g kalamar
(veya hazır dondurulmuş deniz mahsulleri)
5-6 orta boy karides
10 - 12 midye (kabuklu)
6-8 tavuk budunun üst kısmı
2 levrek fileti veya herhangi başka bir balık fileti
1 soğan
1 YK kırmızı toz biber
1g Safran
3 Domates
3-4 yeşil soğan
5-6 diş sarımsak
200-250 g pirinç
150-200 g bezelye (taze veya konserve)
3-4 sivri yeşil biber
1 kırmızı dolma biber
100 ml beyaz şarap
100 ml sebze veya et suyu
Zeytinyağı
Tuz
1/2 limon

Safranı yarım bardak su da ıslatın. Bütün malzemeleri temizleyip, yıkayıp ufak parçalar halinde doğrayın. Geniş bir tepsi veya tava da biraz zeytinyağı ile tavuk butlarını kızartın. Kızaran butları bir ufak tepsiye alıp 180 derece ısıda ki fırına sürün. Doğranmış kuru soğanları ve rendelenmiş veya ufak ufak doğranmış sarımsakları için de tavukları kızarttığınız yağ da hafif kavurun. Balık, kalamar ve ahtapotları ilave edip arada bir karıştırarak pişirin. Doğranmış yeşil soğan, yeşil biber, kırmızı dolma biber, domates, kırmızı toz biber, ve su da ıslatılmış safranı suyu ile beraber ilave edip yine aradabir karıştırarak pişirin. Pirinci yıkayıp süzdürüp bezelye ile beraber ilave edin 5 - 10 dakika karıştırarak pişirin. Hazırladığınız sebze veya et suyunu ve şarabı da ilave edip bir kaç dakika karıştırarak pişirin. Sıra geldi karideslere, onları da ilave ettikten sonra renkleri pembeleşene kadar karıştırarak pişirin. En son ilave edilecek malzeme midye de sıra, midyeleri yemeğin üstüne dizin ve artık karıştırmadan 10 dakika kadar pişmeye bırakın. servisinizi yapmadan evvel fırındaki tavuk butlarını pilavın üstüne yerleştirin ve bir kaç kere alt üst çevirerek tavuk butlarının pilavın suyunu içlerine çekmelerini sağlayın. Servis yapmadan evvel 1/2 limon üstüne sıkın ve servisinizi yapın.
(6 kisilik)
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:13
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Mayıs 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
İspanyanın Yemek Kültürü

İspanya Yemekleri
İspanya'nın genelinde bölgelerde yetişen ürünlere bağlı olarak değişiklik gösteren yöresel yemek çeşitlerine rastlanir.Bu çeşitlilik tabi ki İspanyol mutfağını dünya mutfakları arasında en zenginler ve en lezizler arasına sokmaya yetiyor.

Ekmek ve Pirinç :

Ekmek ve pirinç gibi hububat ürünleri Türkiye'de olduğu gibi İspanya'da da uzun yıllar boyunca yenen yiyeceklerdir.Ekmek genelde biz Türklerde olduğu gibi yemeğin yanında lezzete eşlik eder ve özellikle zeytin yağına biraz olsun tabiri caizse banmak için kullanılır.Ekmekle yenen diğer yemeklere örnek olarak da yahni ve çorbalar verilebilir.Ekmekle yenen peynir ise vazgeçilmez bir atıştırma öğünüdür...

Valencia bölgesi İspanya'nın en tanınmış yemeğine ev sahipliği yapar,Paella'ya...Paella aslında bir tür deniz ürünleri yemeği olup paellara isimli kaplarda genelde odun ateşinde pişirilir.Sebzeler ve pirince deniz ürünleri eklenerek tavada hazırlanır.İçerdiği deniz ürünleriyle ( havyar,midye ve hatta salyangoz ) enfes bir görüntüye de sahiptir.Değişik yörelerde değişik türlerde yapılır.

Valencia yakınlarındaki sebze ve meyve yönünden zengin bir yer olan Buñol yakınlarında doğan bu yemek tarihten günümüze hala hayranlarına mucizevi tatların imkanını sunmakta.

Sebze ve Meyveler :
Yemek için kullanılan sebzelerin çoğu 1400 lü yıllarda Christopher Columbus tarafından Amerika'dan getirilmiştir.Domates,Biber,Patlıcan ve Patates diğer bütün Akdeniz ülkelerinde olduğu kadar İspanyada da çok kullanılagelmektedir.

Sebzelere değinmişken bir nevi domates çorbası olan gazpacho dan da bahsetmek gerekir.

Özellikle domates ve biberle yapılan bu çorbaların lezzeti ve doyuruculuğunun yanı sıra hazırlanışı da pratiktir.Hemen herkes yaklaşık 20 dakika içerisinde bu soğuk çorbayı yapabilir,tabi ki gazpacho da da zeytin yağı önemli bir unsur.

Zeytin ve Zeytinyağı :
Isı,sıcak iklim hemen her Akdeniz ülkesi gibi İspanya'yı da zeytin yetiştiricisi bir ülke yapıyor.Ve tabi ki bu zeytinlerin çoğu yağ yapımı için çekiliyor ve sofralara tat katıyor.Zeytin ise tıpkı ülkemizdeki gibi salamura olarak kahvaltılarda tüketiliyor ve salatalara konuyor.

Smoked paprika :
Smoked paprika,capsicum adlı bir biberden çekilmiş bir tür baharat..Paprika paellanın vazgeçilmezi olup,yemeklerde ve hatta bazı tatlılarda bile kullanılıyor...

Tortilla de patatas :
Buna Ispanyol omleti desek hata yapmış olmayız.Patatesler dilimlenir sonra soğan ve yumurta karıştırılarak yapılır.

Champiñones al Ajillo:

Kaynayan suya sarmısak ve mantar eklenerek yapılan bir yemek.

Sangria :
Sangria meyve suyunun içine çeşitli meyvelerin doğranmasıyla yapılır.Ayrıca lezzetli bir sangria için bu meyve suyunun içine şarap ve şeker eklenip karıştırılır.

BAKINIZ
İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi
İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:34
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mayıs 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İspanya Mutfağı
Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır

Tarihte İspanya zengin madenleri ve verimli toprakları nedeniyle çeşitli istilalara uğramıştır Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır

Orta çağdan sonra Osmanlı etkisine giren Akdeniz’de tutunamayan İspanyollar, denizcilikteki üstünlükleri sayesinde Cebelitarık’ı geçerek okyanusa açılmışlar, Amerika kıtasının özellikle orta ve güneyini istila etmişlerdir Bu süreçte, o tarihe kadar Avrupa’da bilinmeyen domates, mısır, patates, kırmızı biber, kabak, çeşitli fasulye türleri, vanilya ve çikolata gibi ürünleri getirerek Avrupa’ya tanıtmışlardır Böylece İspanyolların yeni dünya arayışları hem Avrupa ürün yelpazesini geliştirmiş, hem de İspanyol yemek kültürünün Orta Amerika ülkelerine taşınmasına neden olmuştur
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:14
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
8 Haziran 2013       Mesaj #5
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
İspanyol Yemekleri
MsXLabs.org

Patatesli İspanyol Omleti:


750 gr. patates
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 büyük baş soğan
6 yumurta
karabiber
tuz

Patatesleri soyun. Yıkayıp kurulayın ve ince 3-4 mm.lik yuvarlak dilimler halinde kesin. Soğanları halka halka doğrayın. Zeytinyağının 1 çorba kaşığını ayırın. Kalanını büyük bir tavaya koyun ve kızdırın. Yağınız kızınca içine patates ve soğanları atın, kapağını kapatarak 15 dakika sebzeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Arada sırada tahta kaşıkla kırmadan patates ve soğanları çevirin. Patates ve soğanların kavrularak yanmamasına dikkat edin.

Patatesler yumuşayınca tavayı ateşten çekip 10 dakika kadar soğumaya bırakın. Derin bir kapta yumurtaları çırpın. İçine patates ve soğan karışımını atın. Arzunuza göre tuz ve karabiber serpip birlikte karıştırın.

Başka bir tavanın dibine tam tavanın dibine göre, yağlı kağıt serin. Üzerini kalan yağın yarısı ile yağladıktan sonra, biraz kızdırıp yumurta ve patates karışımını içine dökün. Üzerini kaşıkla düzelterek orta ateşte 5-6 dakika omletin altı nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra omletin kağıda yapışmamasını sağlamak için tavayı hafifçe sallayın ve kağıtla birlikte omleti büyük düz bir tabağa alın. İçinde kızarttığınız tavayı kalan, yarım çorba kaşığı yağ ile yağladıktan sonra, tabaktaki omletin üzerine kapatın. Tavayı tabakla birlikte ters çevirerek omleti tavaya alın. Omletin üzerindeki yağlı kağıdı, omleti bozmadan alın ve atın. Tekrar 3-4 dakika omletin altı da altın rengi alıncaya kadar orta ateşte kızartın. Daha sonra omleti geniş bir tabağa alıp, ya yanında salata ile hafif bir yemek olarak, ya da oda sıcaklığında soğuyunca, 2 cm.lik küpler halinde keserek mükemmel bir "Tapas" olarak servis yapabilirsiniz.

İspanyol Tortillası:


4 adet patates
2 adet kurusoğan
4 yemek kaşığı krema
4 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı margarin
1 çay bardağı sıvıyağ

Yağları tavada kızdıralım. küp küp doğradığımız patatesleri kavurmaya başlayalım. Patatesler hafif kızarınca ince kıyılmış soğanları ekleyelim. Pişince fırın kabına alalım. Diğer tarafta: kreme, yumurta, karabiber vu tuzu çırpıp patateslere ilave edip karıştıralım. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika pişirelim.


İspanyol Omleti:


4 adet patates
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan(yarım ay şeklinde doğranmış)
Tuz
Karabıber
4 adet yumurta
3 dal taze yeşil soğanın sapları

Patateslerı yıkayıp kurulayıp soyun. İnce halkalar halinde doğrayın tencereye soğuk su doldurun, tuz ve patatesleri ilave edin. Su kaynadıktan sonra orta ateşte 5 dakika pişirin, zeytinyağını bir tavada kızdırın soğanları kavurup patatesleri ilave edin, patesler pembeleşinceye kadar orta ateste 5-6 dakika kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi ekleyin ateşten alın, kavurma işlemini yaparken devamlı karıştırın. Karıştırma kabının içinde yumurtaları cırpın kavrulmuş patates ve soğanları yumurtalara katın. Tavanızı ateşe koyun, biraz kızdırın, patateslerı ve yumurtaları tavaya dökün. Omletin bu yüzünü 2-3 dakika pişirin daha sonra diğer yüzünü 2-3 dakika pişirin. Ateşten alın, omlet ılıdıkdan sonra dilimleyip taze yeşil soğanın sapları ile süsleyin.

Antepfıstıklı Soğuk Badem Çorbası:


3 Yemek Kaşığı Sana Klasik
Aldığı kadar karabiber
Aldığı kadar tuz
2 Diş sarmısak
100 gr antepfıstığı
2 Dilim ekmek içi
120 gr Taze Badem

Bir cezveye su koyup bademleri üç dakika kaynattıktan sonra, ılık suyla karıştırıp rahatlıkla bir tarafından bastırarak soyabilirsiniz. ekmek içini içme suyuyla ıslatın. Çorbanın rengi ve krema gibi olması için çıtır ve kenarlı olmamalı. 120 gram bademi ve iki büyük diş sarımsağı yukarıda anlatıldığı gibi kaynatın. Bademlerin kabuklarını soyunca bu işlemi yineleyip badem ve sarımsakları bir kez daha beş dakika kaynatın. Badem ve sarımsağı mutfak robotu yardımıyla iyice püre haline getirin. Havanda da dövebilirsiniz, güzel bir badem şekeri kıvamını alıyor. Bademler ne kadar ufak taneli olursa çorbanız da o kadar güzel olur. Sonra ekmekleri elinizle iyice sıkıp blender’a ekleyin. Ekmekler iyice öğütülürken önce SANA margarini, sonra da iki bardak suyunuzu ekleyin.

Karpuzlu Gazpacho:


200 gr karpuz
1 adet soyulmuş salatalık
4 adet doğranmış domates
2 çorba kaşığı şeri sirkesi
4 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber

1. Karpuzun çekirdeğini çıkarıp küçük küpler şeklinde doğrayın.
2. Tüm malzemeleri gazpachonun kıvamının tam istediğiniz gibi olduğundan emin olarak blendırdan geçirin.
3. İnce bir elekten geçirip süzün. Bir süre buzdolabında saklayın.

Barcelona Usulü Omlet:


2 adet patates
8 adet siyah zeytin
8 adet yeşil zeytin
1 adet soğan
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Patatesleri soyup kare kare ufak doğrayın, zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp yarım yarım bölün, soğanı kıyın. Önce patatesleri tavaya bir yemek kaşığı yağla koyup kavurun kızarmaya başlayınca soğanı ve zeytinleri salçayla birlikte ekleyip kavurmaya devam adin. Soğanlar pembeleşince çırpılmış yumurtaları ekleyin tuzunu koyun ve karıştırarak pişirin karabiber ekleyerek servis yapın.

İspanyol Usulü Tavuk:


2250 - 2500 gr'lık tavuk (temizlenip 6 parçaya bölünmüş)
60 gr (1/2 su bardağı) un (1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberle karıştırılmış)
1/4 su bardağı zeytinyağı
1 büyük soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 dolmalık kırmızı biber (çekirdekleri temizlenip, doğranmış)
1 dolmalık yeşil biber (çekirdekleri temizlenip, doğranmış)
1+1/4 su bardağı tavuk suyu
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
240 gr mantar (dilimlenmiş)
6 domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek kuşbaşı doğranmış)
10 doldurulmuş yeşil zeytin (her biri ortadan 2'ye kesilmiş)
10 siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)

Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (170 C) getirip, ısıtınız.
Baharatlı unu bir tabağa koyup, tavuk parçalarını iyice una bulayınız. Büyük bir tavada zeytinyağı orta ateşte kızdırınız. Yağ kızınca tavuk parçalarını koyup, her iki yanlarını 5-6'şar dakika, renkleri hafifçe kahverengileşene kadar kızartınız. Tavuk parçalarını maşayla bir güvece (ya da ateşe dayanıklı bir cam kaba) çıkarınız.

Soğan, sarımsak ve biberleri tavaya koyup, 5-6 dakika sık sık karıştırarak kızartınız. Tavayı ateşten alıp, sebzeleri kaşıkla güveçteki tavuk parçalarının üstüne yerleştiriniz. Küçük bir tencerede tavuk suyunu orta ateşte kaynatınız. Kaynayınca tencereyi ateşten alıp, tavuk suyunu güvece boşaltınız. Güvecin üstünü örtüp, fırına sürerek 1-1,5 saat, tavuk parçaları yumuşayıncaya kadar pişiriniz.

Pişme süresinin bitiminden 10 dakika önce, tereyağı küçük bir tavada orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca mantar ve domatesleri ekleyip, 5 dakika kadar pişirerek tavayı ateşten alınız.
Güveci fırından alıp, tavadaki mantarlı karışımı yemeğin üstüne boşaltarak, İspanyol usulü tavuğunuzu güvecinde servis ediniz.

İspanyol Usulü Dolmalık Biber:


8 adet dolmalık biber
Hamuru için: 200 gr. un
1 bardak süt
2 yumurta
Tuz
Karabiber
1 litre zeytinyağı
Ayrıca:
Maydanoz
1 limon

Dolmalık biberleri dörde bölün, ayıklayın, yıkayın. Sularının süzülmesini bekleyin.
Hamuru için unu bir kaba koyun. Yavaş yavaş sütü ve yumurtaları ilave edin. Bolca tuz ve biber ekin. Zeytinyağını kızdırın. Dolmalık biberleri hamura bulayın. Kızgın yağda kızartın. Delikli kepçe ile servis tabağına alın. Limonu yıkayın. 8'e bölün. Maydanozu yıkayın, kurulayın. Kızgın yağa atın ve hemen alın. Garnitür olarak biberlerle birlikte servis yapın.

Domatesli ve Sucuklu Mercimek:


500 GR YEŞİL MERCİMEK
2 SOĞAN
1 DİŞ SARIMSAK
2 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
250 GR CHORIZIO
1 TUTAM KIRMIZIBİBER
500 GR DOMATES
KIYILMIŞ MAYDANOZ
TUZ
KAYATUZU

Mercimekleri bir gece (12 saat) soğuk suda bekletin ve sonra süzüp tekrar soğuk su içinde kısık ateşte 15 dakika pişirin. Sonra bunlara bir tatlı kaşığı kayatuzu ekleyip 30 dakika daha pişirin.

Bir tencerede zeytinyağında kıyılmış soğan ve ezilmiş sarımsakları sarartın. Sonra bunlara kırmızı biberi, soyulmuş ve çekirdekleri çıkartılıp dörte bölünmüş domatesleri, kıyılmış maydanozları katın.

Tuzunu koyun hızlı hızlı karıştırın ve buna ince halkalar halinde kesilmiş sucukları katın. Süzülmüş mercimekleri de ekleyin ve 15 dakika kısık ateşte pişirin.
Çok sıcak olmasına dikkat ederek servis yapın.

Not: Chorizio: Bir çeşit baharatlı İspanyol sucuğu.

Entegral Pirinçli Paelia:


1,2 KG TAVUK, YAĞI ALINMIŞ VE PARÇALANMIŞ
500 GR KALAMAR
500 GR TON BALIĞI KONSERVESİ
250 GR BEZELYE
350 GR UZUN ENTEGRAL PİRİNÇ
750 GR KONSERVE PARÇA DOMATES
3 BÜYÜK SOĞAN
4-5 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
BİR TUTAM SAFRAN
TUZ
KARABİBER

Entegral pirinci 3 saat soğuk suda bekletin ve süzdükten sonra 15 dakika haşlayın. Büyük bir tavada zeytinyağında tavuk parçalarını iyice kızarana dek çevirin. Tavuklar kızarınca bir tarafa koyun.

Aynı tavada kıyılmış soğanları ve süzülmüş konserve parça domatesleri çevirin. Tavaya tekrar tavukları koyun, tuzlayın biberleyin ve iyice karıştırın. 30 dakika hafif ateşte pişsinler. (Suyunu çok çekerse biraz su ekleyin.)

Sonra tavaya iyice temizlenmiş ve yuvarlak kesilmiş kalamarları, bezelyeyi ekleyin. Üzerlerine pişirip bir kenara koyduğunuz pirinci de katın. Tava, pirincin haşlama suyundan 750 gramını alabilecek büyüklükte olmalıdır.
10 dakika karıştırarak pişirin. Sonra üzerine safran serpiştirin ve 25 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin.

Son beşinci dakikada iyice süzülmüş ton balığını katın. Sıcak servis yapın.

Not: Entegral pirinç: Tam rafine edilmemiş, kahverengi pirinç.

Bask Usulü Tavuk:


1 TAVUK (1.5 KG'LIK)
2 BÜYÜK KIRMIZI DOLMALIK BİBER
2 BÜYÜK YEŞİL DOLMALIK BİBER
4 ORTA DOMATES
6 ORTA SOĞAN
YARIM SU BARDAĞI TAVUK SUYU
ZEYTİNYAĞI
1 GARNİ DEMETİ (MAYDANOZ, KEKİK, DEFNE YAPRAĞI TUZ, KARABİBER)

Tavuğu eklem yerlerinden kesip parçalara ayırın ve bunları zeytinyağında, kuvvetli ateşte kızartın.

Tavuklar kızarınca, bir tencereye koyun ve tavuk suyu, tuz ve karabiber ekleyerek, kapağını kapatın. Orta ateşte pişirmeye bırakın.

Biberleri fırının ızgarasında kızartın ki, derilerini rahatça soyabilesiniz. Domatesleri ise 30 saniye kaynar suda tutup, kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkartıp parçalara bölün.
Kıyılmış soğanları kuvvetli ateşte ve zeytinyağında sarartın. Soğanlara şerit şerit kesmiş olduğunuz biberleri ve domatesleri katın ve 10 dakika pişirin.

Soğanlı karışım püre olana dek pişirdikten sonra içine tavukları katın. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika hafif ateşte pişirin.

Servisten önce garni buketini atın. Sıcak ikram edin.

Barselona Usulü Yılan Balığı Yahnisi:


1,5 kg yılan balığı
5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
4 tane-karabiber
1 kereviz sapı (kıyılmış)
1 havuç (soyulmuş ve kıyılmış)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kırmızı dolmalık biber (çekirdekleri temizlenmiş ve di-limlenmiş)
1 büyük soğan (doğranmış)
3 büyük diş sarımsak (dövülmüş)
1 kahve kaşığı toz karabiber
1 kahve kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı pul kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı mısır unu yada mısır nişastası (1 çorba kaşığı suyla sulandırılmış)
Baharat torbası:
8 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı

Yılanbalıklarını yıkayıp tulum çıkarınız. Kafa ve kuyruklarını kesip, bir kenara ayırınız. Tulum çıkarılmış balıkları 4-5 cm'lik parçalara bölünüz. Ayırdığınız kafa ve kuyrukları, suyu, baharat torbasını, tuzu, tane-karabiberleri, kereviz sapını ve kıyılmış havuçları bir tencereye koyup, harlı ateşte kaynatınız; kaynadıktan sonra ateşi kısarak, 30 dakika kadar hafifçe haşlayınız.

Tencereyi ateşten alıp, suyu bir kevgirden başka bir tencereye süzünüz (süzgeçte kalan malzemeyi atınız).

Büyük bir güveçte yağı kızdırınız. Yağ kızınca kırmızı dolmalık biberi, soğan ve sarımsağı koyup, ateşi kısınız. Karıştırarak 6-7 dakika, soğanlar yumuşayıp pembeleşene kadar pişiriniz. Toz karabiberi, kekiği, toz kırmızıbiberi ve pul kırmızıbiberi katıp, 2 dakika daha karıştırarak pişiriniz. Yılanbalığı parçalarını katıp, ara-sıra altüst ederek 5 dakika kadar kızartınız. Tencereye süzdüğünüz suyu ekleyip, ateşi yükselterek kaynatınız. Kaynayınca güvecin üstünü kapatıp, ateşi kısarak 30 dakika pişiriniz. Mısır ununu pişmekte olan yemeğe katıp, 2-3 dakika daha, karıştırarak pişiriniz. Güveci ateşten alıp, yemeğinizi güvecinde servis ediniz.

Endülüs Usulü Tekir Balığı:


6 orta boy tekir balığı (temizlenip, gözleri çıkarılmış)
1 limonun suyu
90 gr (1/2 su bardağı) dolmalık fıstık (dövülmüş)
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 küçük soğan (ince doğranmış)
4 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 çorba kaşığı rafine yağ
1 orta boy dolmalık yeşil biber (çekirdekleri temizlenip, 1 cm'lik şeritlere kesilmiş)
6 orta boy domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek dilimlenmiş)
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı (küçük parçalara kesilmiş)
6 siyah zeytin

Tekirleri yayvan bir tabağa yerleştirip, üstlerine limon suyunu dökerek oda sıcaklığında 15 dakika bekletiniz.

Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtınız.

Orta boy bir kasede fıstık, sarımsak, soğan, maydanoz, tuz ve biberi tahta bir kaşıkla karıştırınız. Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak rafine yağı ekleyip, bir kenara bırakınız.
Balıkları limon suyundan çıkarıp (tabakta kalan limon suyunu dökünüz), kağıt peçeteyle kuruladıktan sonra, büyük bir tepsiye diziniz. Fıstık ve maydanoz karışımını balıkların üstüne sürünüz. (Her balığa eşit miktar sürmeye dikkat ediniz.) Dolmalık yeşil biber dilimlerini balıkların üstüne yerleştirip, üstüne domates dilimlerini koyunuz. En üste de tereyağı parçalarını, aralıklı olarak diziniz. Tepsiyi fırına sürüp, balıkları 25 dakika, eti kılçığından kolayca ayrılana kadar pişiriniz.

Tepsiyi fırından alıp, balıkları ve sebzeleri ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz. Zeytinleri her balığın üstteki göz çukuruna yerleştirip, servis ediniz
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:16
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

21 Mayıs 2012 / selina Cevaplanmış
21 Aralık 2008 / adsız Cevaplanmış
20 Nisan 2009 / jrn Taslak Konular
21 Şubat 2011 / 19681968 Soru-Cevap
25 Mayıs 2014 / salako Cevaplanmış