
Ziyaretçi
Belgrad Antlaşması'nın önemi ve sonuçları nedir?
Belgrat Antlaşmasının Sonuçları
Osmanlı Devleti İran ile savaş yaparken Rusya, Avusturya ile Osmanlı topraklarını paylaşmak için ittifak kurmuştur. Ruslar bu dönemde Kırım kuvvetlerinin Kafkaslardan geçmesine izin vermemiş Azak kalesi ve Kırım’ı işgal ederek halkı kılıçtan geçirmiştir.
Sponsorlu Baglantilar
Bu gelişmeler üzerine Osmanlı Devleti Rusya’ya savaş açmıştır. Osmanlı - Rus Savaşı’nın başlamasından sonra Sırbistan ile Bosna ve Hersek’i almak isteyen Avusturya da Osmanlı Devleti’ne savaş açtı. Böylece Osmanlı Devleti Avrupa’nın iki büyük devletiyle savaşmak zorunda kalsa da iki cephede de başarılı olmuştur.
Bu savaşların kazanılmasında Humbaracı Ahmet Paşa’nın orduda yaptığı ıslahat ve savaş için hazırladığı planların önemli katkısı olmuştur.
Osmanlı Devleti’nin Belgrad’ı kuşatması ve Rusları Kırım’dan çıkarmasından sonra Fransa’nın devreye girmesi üzerine iki devletle Belgrad Antlaşmaları imzalanmıştır (1739).
Bu antlaşmalara göre;
- Avusturya, Pasarofça Antlaşması ile aldığı yerleri Belgrad dahil geri verecektir.
- Azak kalesi yıkılmak şartıyla Rusya’ya bırakılacaktır.
- Rusya, Karadeniz’de savaş ve ticaret gemisi bulundurmayacaktır.
- Rus çarı protokol bakımından Avusturya imparatoruna ve Fransa kralına eşit sayılacaktır.
- Osmanlı Devleti, XVIII. yüzyılda son kazançlı antlaşmasını imzalamıştır.
- Karadeniz yeniden Türk gölü haline gelmiştir.
- Rus çarı protokol bakımından Osmanlı padişahına denk hale gelmiştir.
- Antlaşmaların imzalanmasında arabuluculuk yapan Fransa Osmanlı Devleti’nden yeni imtiyazlar elde etmiştir. Bunların en önemlisi kapitülasyonların sürekli hale getirilmesidir (1740). Kapitülsyonların sürekli hale getirilmesi ile daha önce yapılan antlaşmalarda yer alan “ayrıcalıklar antlaşmayı imzalayan hükümdarların saltanatı süresince geçerli olacaktır.” hükmü ortadan kalkmıştır.
- Belgrat Antlaşması’ndan sonra Rusya ile Avusturya arasındaki ittifak antlaşması yenilenmiş, Osmanlı Devleti de İsveç ile bir ittifak antlaşması yapmıştır.
- Bu durum Avrupa’da yaklaşık otuz yıl sürecek bir barış dönemini başlatmıştır.
Son düzenleyen Safi; 8 Eylül 2016 00:24