
Ziyaretçi
Duyu organları ve arasındaki ilişki nedir?
Duyu organlarımız göz, kulak, burun, dil ve deridir. Çevremizdeki uyarıları anlamız da duyu organlarını kullanırız. Duyu organlarının yapısında duyu almaçları bulunur. Çevredeki ışık, koku, tat, basınç, sıcaklık ve sesleri duyu almaçları algılar. Sinirlerde uyartı mesajı oluşturur, beyin uyartıları değerlendirerek cevap oluşturur. Gerekirse kaslarda tepki oluşur.
Duyu organlarımız aynı zamanda ortak olarak da çalışırlar.
örnek1
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir.
Beyinde tat alma ve koku alma duyu merkezleri birlikte çalıştığı için tat alma ve koku alma duyu organları (yani burun ve dil de) birlikte çalışır. Bu nedenle kokusu iyi algılanamayan besinlerin tadı da iyi algılanamaz.
örnek2
grip olduğumuzda burnumuz tıkalı olduğu için koku alamayız. Koku alamadığımızdan yemeklerin tadını da zor alırız.
Alçak basınçta kulaktaki östaki borusu ağıza açılır yani açık hava basıncı ile vücut iç basıncını dengeler.
BAKINIZ Duyu Organları
Sponsorlu Baglantilar
örnek1
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir.
Beyinde tat alma ve koku alma duyu merkezleri birlikte çalıştığı için tat alma ve koku alma duyu organları (yani burun ve dil de) birlikte çalışır. Bu nedenle kokusu iyi algılanamayan besinlerin tadı da iyi algılanamaz.
örnek2
grip olduğumuzda burnumuz tıkalı olduğu için koku alamayız. Koku alamadığımızdan yemeklerin tadını da zor alırız.
Alçak basınçta kulaktaki östaki borusu ağıza açılır yani açık hava basıncı ile vücut iç basıncını dengeler.
BAKINIZ Duyu Organları
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2017 19:31