
Ziyaretçi
Ülkemizde yetişen meyveler nelerdir ve bu meyvelerin yetiştirilme oranı nedir?
MEYVECİLİK
MsXLabs.org
Türkiye'de ekili dikili alanların %11meyve ağaçlarına ayrılmıştır. Çeşitli iklimlerin görülmesinden dolayı meyve yetiştiriciliği farklılıklar gösterir.
FINDIK
Yetişme koşulları:
Yetişme koşulları:
Yetişme koşulları:
Yetişme koşulları:
Yetişme koşulları:
Ülkemizde karasal iklim bölgelerinin alçak yörelerinde yetiştirilmektedir.
ELMA
Yetişme koşulları:
v Sebze tarımı, tahıllardan farklı olarak sulama isteyen ve yoğun emek harcanarak üretilen ürünlerdir.
Ayrıntılı bilgi için lütfen linke TIKLAYINIZ.
Not: PDF dosyaları açmak için bilgisayarınızda Acrobat Reader programının yüklü olması gerekir.
MsXLabs.org
Sponsorlu Baglantilar
Türkiye'de ekili dikili alanların %11meyve ağaçlarına ayrılmıştır. Çeşitli iklimlerin görülmesinden dolayı meyve yetiştiriciliği farklılıklar gösterir.
FINDIK
Yetişme koşulları:
- Ilıman iklim bölgelerinin bitkisidir.Serin ve nemli iklimlerde yetişen bir bitkidir.
- Don olayından olumsuz etkilenir. Don olayı ve yaz kuraklığı verimi düşürür.
- Fındık üretimi yoğun olarak Orta Karadeniz Bölümü'nde gerçekleştirilir. Özellikle Ordu, Giresun ve Trabzon illeri üretimin yarısından çoğunu sağlamaktadır. Daha sonra, Bolu ve Zonguldak illeri gelir.
- Karadeniz Bölgesi toplam üretimin % 80 den fazlasını karşılar.
- Marmara Bölgesi’nde de Sakarya ve İzmit çevresinde fındık üretimi yapılır.
- Türkiye; Dünya fındık üretiminde birinci sıradadır.
Yetişme koşulları:
- Kışın -40°C sıcaklığa kadar dayanır.
- Yazın sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğundan ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir.
- Soğuk iklim şartlarına dayanıklı, yaz sıcaklığını sever.
- Yetişme alanı en geniş olan meyvedir.
- Yazların yağışlı geçmesinden dolayı Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu’nun sıcaklığı yetersiz yüksek yerlerinde yetiştirilemez.
- Türkiye kuru üzüm üretiminde ve ihracatında Dünya'da birinci sıradadır. Özellikle Ege Bölgesi’nde; Manisa, İzmir,
- Denizli yörelerinde üretilen çekirdeksiz üzüm kurutularak önemli bir kısmı ihraç edilir.
- Üretim miktarı bakımından Ege (40%) birinci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ikinci sırada gelir.
Yetişme koşulları:
- Akdeniz iklim şartlarında yetişir.
- Kışların ılık, yazların sıcak geçtiği, yıllık yağışın 600 – 700 mm olduğu denizel iklimlerde rahatça yetişebilir.
- Soğuğa karşı hassas olduğundan iç bölgelerimizde fazla yetiştirilemez.
- Türkiye incir üretiminde önde gelir.
- Kuru incir üretiminde Dünya'da ilk sırada yer alır.
- Üretimde Ege Bölgesi birinci, Akdeniz Bölgesi ikinci sırada yer alır.
Yetişme koşulları:
- Yetişme alanlarında bol sıcaklık ve nem gerekir.
- Don olaylarının görüldüğü alanlarda yetişmez.
- Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda yetişir.
- Kışları ılık geçtiğinden bir miktar da Rize kıyılarında yetiştirilir.
- Üretimin %88'ini Akdeniz, %11'ini Ege,% 1 'ini Rize karşılar.
- İhraç ürünlerimiz arasında yer alır. (Üretimin 10% kadarı )
Yetişme koşulları:
- Tropikal bölge bitkisidir.
- Yetişmesi için yüksek sıcaklık ve bol nem gereklidir.
- Düşük sıcaklıklarda yetişemez ve don olayına karşı en hassas bitkidir.
- İçel, Antalya ve Hatay'da yetiştirilir.
- Ülke ihtiyacını mevcut üretimimiz karşılamaz.
Ülkemizde karasal iklim bölgelerinin alçak yörelerinde yetiştirilmektedir.
- Kayısı üretimi en fazla Malatya, Elazığ, Konya, Ankara ve İzmir illerinde yapılır.
ELMA
Yetişme koşulları:
- Çiçek açma döneminde düşük sıcaklıklardan etkilenir.
- Diğer dönemlerde -35°C ye kadar dayanabilir.
- Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir.
- Az kireçli ve derin topraklarda yüksek verim sağlar.
- Yoğun olarak İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara'da üretilir.
- Dünya üretiminde 4. sırada yer alırız.
v Sebze tarımı, tahıllardan farklı olarak sulama isteyen ve yoğun emek harcanarak üretilen ürünlerdir.
- Türkiye’de sebze üretimi yoğun olarak yapılır.
- Taze tüketimi olan sebzeler Akdeniz ve Ege'de üretilir.Bu bölgelerimizde kışlar ılık geçtiğinden seralarda kışın bile sebze üretilebilir. Ayrıca tarla sebzeleri de ilk önce bu bölgelerimizde üretilir.
- Konserve yapımında kullanılır.
- Kış mevsiminde Akdeniz Bölgesi'nde seracılık ve turfandacılık şeklinde yetiştirilir.
Ayrıntılı bilgi için lütfen linke TIKLAYINIZ.
Not: PDF dosyaları açmak için bilgisayarınızda Acrobat Reader programının yüklü olması gerekir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 15 Ocak 2014 13:59
Sebep: yazı boyutu