Arama

Dondurmanın içinde neden tuz vardır?

Bu Konuya Puan Verin:
En İyi Cevap Var Güncelleme: 2 Mayıs 2014 Gösterim: 3.345 Cevap: 4
Hayt3214 - avatarı
Hayt3214
Ziyaretçi
12 Mart 2014       Mesaj #1
Hayt3214 - avatarı
Ziyaretçi
Dondurmanın içerisinde niçin tuz vardır?
EN İYİ CEVABI _AERYU_ verdi
Dondurmanın tarihiyle başlayalım ilk olarak. Endüstrinin hayatımıza bu denli girmediği belki de gıdalarımıza kadar sokulmadığı zamanlarda dondurmanın temiz kar kütlelerine dökülen şerbetlerle yapıldığını görüyoruz. Dondurmanın icadı için belirli bir olay söylenemiyor fakat MÖ 2000 yıllarından beri Çin’de, pirinç lapasına, süt, baharat ve kar karıştırılarak yapılan dondurmalar bulunuyor. Keşiş Marco Polo sağ olsun bu tatlıyı, ülkesine döndüğünde tatlıcı Bernardo Buontalenti’ye anlatarak, Avrupa’nın dondurma ile tanışmasına vesile oluyor. Ünlü tatlıcı bu tarife, kendi lezzetlerini de ekleyerek Catherine de Medici’nin 1533 yılındaki düğün ziyafet yemeğinde dondurmayı sosyeteye sunuyor. Çok hızlı bir şekilde İtalya ve İngiltere’ye yayılan dondurma, farklı meyve ve baharat karışımları eklenerek sunulmaya başlanıyor. Kornet ya da dondurma külahı fikri ise ilk olarak 1904 Dünya Fuarında ortaya çıkıyor. Dondurmayı servis yapmak için kullandığı kağıt tabakları biten dondurmacı, yan tarafta pancake yapan komşusunu görüyor ve pancakeleri külah formuna sokarak dondurma kabı olarak kullanıyor. Tabi sonradan daha çıtır çıtır ve daha ince formlarda külahlar üretiyorlar.

Sponsorlu Baglantilar
Ülkemizde ise Anadolu topraklarının hemen her yerinde özellikle vişne hoşafının içine, temiz kar kütlesinin atılması suretiyle elde edilen “karlanbaç”ların sevilerek tüketildiğini biliyoruz. Ülkemize has bir dondurma malzemesi olan salep ise, dondurma denilince aklımıza ilk gelen şehir olan Kahraman Maraş’ta karşımıza çıkıyor. Daha evvel salebin faydalarını ve orkide bitkisinden çıkarılan özünü sizlerle paylaşmıştık. Kahraman Maraş dondurması yapılışı ve özellikleri açısından diğer dünya dondurmalarından farklılık gösteriyor. Eskiden el değmemiş alanlardan toplanan buz kütleleri, bakır kazanların içine sürülmüş tuz eşliğinde, pişirilmiş sahlep, süt ve şekerle dövülerek üretilirdi. Dondurmanın içine neden tuz atılır diye soruyorsanız, tuz malzemelerin ısınmamasını ve işlem görürken erimemesini sağlar. Kısaca dondurmanın hammaddesi, sadece ve sadece salep, süt ve şekerden oluşuyor. Beyaz renkli olan dondurmalarda salep rahatlıkla kullanılırken, meyveli dondurmalarda, renklerini bozduğu için salep yerine çam sakızı konuluyor.

Şimdi marketten aldığınız ve çocuklarınızın ellerini tutuşturduğunuz hazır dondurmaların etiketlerini okuyunuz lütfen. Maraşlı dondurmacılar boşu boşuna dondurma yapımı için ter döküyorlar. Oysaki fabrikalarda dondurmaya ekledikleri oldukça besleyici değerleri! olan ve bir çırpıda hazırlanabilen dondurmaların katkı maddeleri ise şöyle: Süt yağı yani bir çeşit krema, yağsız süt katı kitlesi, tatlandırıcılar glukoz ve früktoz şurupları( glikoz şurubunun zararları), stabilizer ve emülgatörler, çeşitli aroma ve boya maddeleri… Bütün bu etiket bilgilerinin alt başlıklarını ve aslında neler ihtiva ettiklerini ve vücudumuza olan zararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz için sadece şu soruyu sormak istiyoruz: çocuğunuza hangisini yedirirsiniz, ev yapımı dondurmayı mı, hazır dondurmayı mı?

E hal böyle olunca iş başar düşer ve bambum eğlenceli çocuk yemeklerine ev yapımı dondurma tariflerini yavaş yavaş eklemeye başlar…

Derleme!
beste_273 - avatarı
beste_273
Ziyaretçi
12 Mart 2014       Mesaj #2
beste_273 - avatarı
Ziyaretçi
çünkü dondurma bildiğimiz gibi eriyor eğer tuz olmasa daha sert olur ve ağzımızda erimez
Sponsorlu Bağlantılar
ASAT - avatarı
ASAT
Ziyaretçi
14 Mart 2014       Mesaj #3
ASAT - avatarı
Ziyaretçi
ÇÜNKÜ TUZDA AYRIŞTIRCI ÖZELLİĞİ OLAN BİR GLİKOZDUR
eRenbaSaran - avatarı
eRenbaSaran
Ziyaretçi
24 Nisan 2014       Mesaj #4
eRenbaSaran - avatarı
Ziyaretçi
ASAT Nickli Üyemizinde Yazdığı Gibi Tuz Hem Erimesini Önlüyor Ve Farklı Maddelerden Ayrıştırıyor.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
2 Mayıs 2014       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Dondurmanın tarihiyle başlayalım ilk olarak. Endüstrinin hayatımıza bu denli girmediği belki de gıdalarımıza kadar sokulmadığı zamanlarda dondurmanın temiz kar kütlelerine dökülen şerbetlerle yapıldığını görüyoruz. Dondurmanın icadı için belirli bir olay söylenemiyor fakat MÖ 2000 yıllarından beri Çin’de, pirinç lapasına, süt, baharat ve kar karıştırılarak yapılan dondurmalar bulunuyor. Keşiş Marco Polo sağ olsun bu tatlıyı, ülkesine döndüğünde tatlıcı Bernardo Buontalenti’ye anlatarak, Avrupa’nın dondurma ile tanışmasına vesile oluyor. Ünlü tatlıcı bu tarife, kendi lezzetlerini de ekleyerek Catherine de Medici’nin 1533 yılındaki düğün ziyafet yemeğinde dondurmayı sosyeteye sunuyor. Çok hızlı bir şekilde İtalya ve İngiltere’ye yayılan dondurma, farklı meyve ve baharat karışımları eklenerek sunulmaya başlanıyor. Kornet ya da dondurma külahı fikri ise ilk olarak 1904 Dünya Fuarında ortaya çıkıyor. Dondurmayı servis yapmak için kullandığı kağıt tabakları biten dondurmacı, yan tarafta pancake yapan komşusunu görüyor ve pancakeleri külah formuna sokarak dondurma kabı olarak kullanıyor. Tabi sonradan daha çıtır çıtır ve daha ince formlarda külahlar üretiyorlar.

Ülkemizde ise Anadolu topraklarının hemen her yerinde özellikle vişne hoşafının içine, temiz kar kütlesinin atılması suretiyle elde edilen “karlanbaç”ların sevilerek tüketildiğini biliyoruz. Ülkemize has bir dondurma malzemesi olan salep ise, dondurma denilince aklımıza ilk gelen şehir olan Kahraman Maraş’ta karşımıza çıkıyor. Daha evvel salebin faydalarını ve orkide bitkisinden çıkarılan özünü sizlerle paylaşmıştık. Kahraman Maraş dondurması yapılışı ve özellikleri açısından diğer dünya dondurmalarından farklılık gösteriyor. Eskiden el değmemiş alanlardan toplanan buz kütleleri, bakır kazanların içine sürülmüş tuz eşliğinde, pişirilmiş sahlep, süt ve şekerle dövülerek üretilirdi. Dondurmanın içine neden tuz atılır diye soruyorsanız, tuz malzemelerin ısınmamasını ve işlem görürken erimemesini sağlar. Kısaca dondurmanın hammaddesi, sadece ve sadece salep, süt ve şekerden oluşuyor. Beyaz renkli olan dondurmalarda salep rahatlıkla kullanılırken, meyveli dondurmalarda, renklerini bozduğu için salep yerine çam sakızı konuluyor.

Şimdi marketten aldığınız ve çocuklarınızın ellerini tutuşturduğunuz hazır dondurmaların etiketlerini okuyunuz lütfen. Maraşlı dondurmacılar boşu boşuna dondurma yapımı için ter döküyorlar. Oysaki fabrikalarda dondurmaya ekledikleri oldukça besleyici değerleri! olan ve bir çırpıda hazırlanabilen dondurmaların katkı maddeleri ise şöyle: Süt yağı yani bir çeşit krema, yağsız süt katı kitlesi, tatlandırıcılar glukoz ve früktoz şurupları( glikoz şurubunun zararları), stabilizer ve emülgatörler, çeşitli aroma ve boya maddeleri… Bütün bu etiket bilgilerinin alt başlıklarını ve aslında neler ihtiva ettiklerini ve vücudumuza olan zararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz için sadece şu soruyu sormak istiyoruz: çocuğunuza hangisini yedirirsiniz, ev yapımı dondurmayı mı, hazır dondurmayı mı?

E hal böyle olunca iş başar düşer ve bambum eğlenceli çocuk yemeklerine ev yapımı dondurma tariflerini yavaş yavaş eklemeye başlar…

Derleme!

Benzer Konular

13 Ocak 2012 / misafir Cevaplanmış
27 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
22 Eylül 2011 / Misafir Soru-Cevap
7 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
7 Aralık 2012 / Misafir Taslak Konular