Zevaid sünnet, müstehab nedir, yapılan işlerde sağdan başlamak neden önemlidir?
Bir şey yaparken ya da bir işe başlarken sağdan başlamak neden sünnettir?
EN İYİ CEVABI
nötrino verdi Bir Şeye Sağdan Başlamanın Sünnet Açısından Önemi - Bir şeye sağdan başlamak zevaid sünnet (adetlere ait bir sünnet) ve müstehabtır. Müstehab, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) zaman zaman yaptığı şeylerdir.Müstehaba uyulmaması günah değildir ama uyulmasında büyük sevap vardır.Özellikle yapılan bir şeyin hayırlı olması, sonuçlanması için sünnet açısından o şeye sağdan başlanır!
Daha Fazla Bilgi Alıntı
Müstehabın Önemi
Camiye sağ ayakla girmek, girince sağ tarafa oturmak müstehabtır. Ayakkabı, gömlek giyerken, başı tıraş ederken ve tararken, tırnak keserken, Müslümanın evine ve odasına girerken, sadaka verirken sağdan başlanır. Bunların zıddı olanları yaparken, mesela ayakkabı, çorap, elbise çıkarırken, Müslümanın evinden, odasından çıkarken, tuvalete girerken, sümkürürken, taharetlenirken soldan başlamak müstehabtır. Özürsüz bunların tersini yapmak, tenzihi mekruh olur. Sağ elle yiyip içmek, sağ elle kurban kesmek, sağ elle yazmak, çay, kahve, su gibi şeyler verirken sağdan başlamak müstehabtır. (S. Ebediyye)
İmam-ı Nevevî Hazretleri buyuruyor ki: Mübarek, şerefli ve temiz işleri yaparken sağdan başlamak müstehabtır. Bunlara Sünen-i Zevaid denir. Tekili Sünnet-i Zaide'dir. Ayakkabı, gömlek giyerken, saç tararken, misvak kullanırken, tırnak keserken, el, ayak yıkarken, mescide girerken, heladan çıkarken, sadaka verirken, yemek yerken, su içerken sağdan başlanır. Bunların zıddı olanları yaparken, mesela ayakkabı çıkarırken, taharetlenirken, sümkürürken soldan başlamak müstehabtır. Bunların tersini yapmak tenzihi mekruhtur. (Hadîka)
İmam-ı Rabbânî Hazretleri buyuruyor ki: Resulullah'ın âdet olarak yaptığı şeyleri yapmamak bid'at değildir. Bunları yapıp yapmamak, ülkelerin ve insanların âdetlerine bağlı olup, dînî hükümler değildir. Her ülkenin âdeti başka başkadır. Hattâ bir ülkenin âdeti zamanla değişir. Bununla beraber, âdete bağlı şeylerde de, Resulullah’a “sallallahü aleyhi ve sellem” uymak, dünya ve âhirette insana çok şey kazandırır ve çeşitli saadetlere yol açar. (1/231)
Kaynak: Ehlisünnetbüyükleri
Son düzenleyen nötrino; 10 Eylül 2015 09:54
Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!