Arama

Gıda maddelerini alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bu Konuya Puan Verin:
En İyi Cevap Var Güncelleme: 28 Ekim 2016 Gösterim: 2.871 Cevap: 4
EMOJİ KIZ - avatarı
EMOJİ KIZ
Onaysız
26 Ekim 2016       Mesaj #1
EMOJİ KIZ - avatarı
Onaysız
Gıda maddelerini alırken nelere dikkat etmemiz gerekenleri maddeler halinde listeleyiniz.
EN İYİ CEVABI Safi verdi
Gıda Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Alıntıdaki Ek 56362

Taze Seçin:
Sponsorlu Baglantilar
Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edin. Çok yaş görünümde, üzerinde lekeler olan ve hafif çürümüş veya üzerine özsuyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçının.
Sadece görünümün gıdanın GÜVENLİ oluşunun bir garantisi olmadığını da unutmayın.

Paketi İnceleyin:
Üzerinde delikler olan paketleri seçmeyin. Eğer taze et veya tavuk paketinden et suyu sızıyorsa, paketi bir başka poşetin içine yerleştirin. Böylece alışveriş arabanıza aldığınız diğer gıda veya malzemeye bulaşmayı önlersiniz. Her zaman balık veya et almadan önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun.

Raflardaki Sıcaklığı Kontrol Edin:
Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin.
Taze meyve ve sebze <10oC Süt ve süt ürünleri <4oC Et, balık, tavuk <2oC Dondurulmuş Gıda <-18oC

Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin:
Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini okuyun. Bu tarihler yazılırken, gıdanın 4oC veya 2oC sıcaklıklarında saklanacağı dikkate alınır. Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir. Bu nedenle gıda bu sıcaklık koşullarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir. Bazen peynir ve meyve sebze gibi gıdalar paketten çıkarıldığında küflenmiş olabilir. Hemen hemen tüm peynir, meyve, sebze, delikatessen salatalar küfle bulaşıktır, ancak gözle görülemez. Zaman içinde küf gelişimi görünür hale gelir. Mümkün olduğunca gıdayı taze alın ve uygun koşullarda muhafaza edin, hazırlayın ve tüketin.

Süt ÜrünlerininTarihini Kontrol Edin:
Bu ürünlerde genellikle belli bir tarihe kadar kullanma tarihi yer alır. Bu ürünlerin 4oC sabit sıcaklığında saklanacağı var sayılmaktadır. Eğer sıcaklık 10oC ise, bu ürünlerin muhafaza edilebilirliği 4 kez azalır. Özellikle süt en sıcak kısım olan buzdolabının kapağındaki raflara yerleştirilmemelidir. Kolay bozulabilir nitelikte olan taze süt, et, tavuk, balık gibi gıdalar buzdolabının arka duvarına doğru yerleştirilmelidir.

Yumurtaları Kontrol Edin:
Markette yumurtalar 4oC’da tutulmalıdır. Oda sıcaklığında bekletilen yumurtaları almayın. Yumurtaların kabuğunda patojen (hastalık yapıcı) Salmonella enteridis mikroorganizması bulaşması olabilir ve yumurtanın içine de geçebilir. 7oC’dan daha düşük sıcaklıklarda bu mikroorganizma yeteri kadar nem olmadığı için çoğalamaz.
Yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir olmamasına dikkat edin. Yumurtanın tazeliğini tavaya kırdığınızda test edebilirsiniz. Genel olarak, tavaya kırıldığında yumurta akının 7.5 cm çapı aşmaması, sarısının ise 0.1-1.3 cm yükseklikte olması gerekir.

Taze Balık, Et, Tavuk Seçimi:
Etin kırmızı rengine miyoglobin isimli doğal bir pigment neden olur. Bu pigment, doğal boyar madde, hindi ve tavuk etlerinde daha azdır. Genellikle parlak kırmızı renkli sığır eti tazeliğin göstergesidir. Ancak bunun etin GÜVENLİ oluşu ile bir ilgisi yoktur. Etin pişirilmesiyle bu pigmentin rengi kahverengiye döner. Bu renk de mikrobiyolojik yönden etin tehlikesiz olduğunu ifade etmez. Bazen azotlu gübrelerle yetiştirilen sebzelerle et birlikte pişirildiğinde kalıntı nitratlardan dolayı etin rengi kahverengi-kırmızı olabilir. Kürlenmiş et ürünlerinde de et rengi kırmızıdır. Kürleme işleminde nitrat ve tuz kullanılır. Sosislerde nitrit ilavesi çok tehlikeli patojen olan Clostridium botulinum mikroorganizmasını gelişmesini önler. Bazen dondurulmuş tavuk bacakları ve kanatları pişirildiğinde renk koyulaşır. Bunun nedeni, tavuğun gözenekli kemiklerinden hemen yakındaki kaslara kanın sızması ve pişirme ile rengin koyulaşmasıdır. Eğer pastörizasyon sıcaklığında pişirme yapılırsa tehlike kalmaz.

Donmuş ve Buzdolabında Saklanan Gıdaların Alınması:
Bu tür gıdalarda sıcaklık artışını önlemek için alışverişinizin sonuna doğru alın. Dondurucunun dolum çizgisinin altında kalan ürünleri almaya özen gösterin. Eğer paketin üzerinde buz kristalleri varsa gıdanın dondurucuda uzun süre tutulduğunu gösterir. Eğer dondurucuda sıcaklık değişimi + veya - 9.5oC ise defrost (çözünme) ile donmuş gıdanın yüzeyinde ısınma olur ve sıcaklık yeniden düştüğünde yüzeydeki serbest su donar ve gıdanın yüzeyi su kaybeder. Bu bir kalite sorunudur.

Sıcak Delikatessen Tip Gıdaların Seçimi:
Bu ürünler 65-66oC’da sunulur. Bu tür gıdaları da alışverişinizin sonuna doğru alın ve patojen canlıların canlı kalabileceğini dikkate alarak en çok 4 saat içinde tüketin. Geri kalan kısımlarını ise saklamadan atın. Eğer bu gıdaları saklamak istiyorsanız, satın aldıktan 2 saat içinde buzdolabına koyun ve 15 saatten az bir sürede 7oC’a soğuması için 2.5 cm’den daha az kalınlıkta bir kaba aktarın. Aksi halde güvenli görünen bir gıda kusma, ishal ve muhtemelen felce neden olabilir.
Makarna, Hububat ve Diğer Kuru Gıdaların Seçimi: Bu ürünler görünür böceklerden ari olmalıdır. Hububat türü gıdalarda böcek yumurtaları bulunabilir. Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür. Bu ürünleri satın aldığınız raflara da dikkat edin, bulaşmanın olduğunu gösteren ipuçları olabilir.

Konserve Gıdaların Seçimi:
Kutularda herhangi bir açılma olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Kutunun tepesi veya tabanındaki tümsek oluşumları tehlikelidir. Hatalı konserve gıda tüketimi ölüme yol açabilir. Çoğu kez bu bombe oluşumları, gıdanın asitlerin teneke lakı ile reaksiyonu sonucu oluşan hidrojen gazı nedeniyledir. Fakat ne yazık ki Clostridium botulinum mikroorganizmasının gelişimi sonucu da olabilir ve bu organizmanın zehirleri ölümcüldür. Bu tür bir konserve kutusunu ne olursa olsun asla açmayın ve geri götürün.

Market Alışverişinizi Paketleme:
Satın aldığınız malzemeyi poşetlere koyarken, soğuk ve donmuş ürünleri bir arada paketleyin. Taze et ve tavuk paketlerini poşetin en altına yerleştirin. Deterjan gibi kimyasal malzemeleri gıda maddeleri ile aynı poşete koymayın. Bir başkası sizin için poşetlere yerleştiriyorsa, bu şekilde yapmasını isteyin.

Gıdayı Eve Getirirken Soğuk Muhafaza:
Eğer yolunuz bir saatten fazla ise soğuk gıdalar 10oC’a dek ısınabilir. Bu nedenle alışverişe gelirken arabanızın bagajına içinde buz olan bir soğutucu koymayı ihmal etmeyin (hele yaz aylarında !).

Açıkta Satışa Sunulan Gıdaları Satın Almayın

Taze meyve ve sebzeler ile teknik ve hijyenik koşullara uygun olarak satılan dökme gıdalar hariç, açıkta satılan ambalajsız gıdalar satın alınmamalıdır.
Dondurulmuş gıdaları alışverişin en sonunda, ödeme yapmadan hemen önce alınız.
Satın aldığınız gıdaları poşete koyarken, soğuk ve donmuş ürünler bir arada; kuru gıdaları ise ayrı paketleyin. Deterjan gibi kimyasal maddeleri gıda maddeleriyle aynı poşete koymayınız
Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU

Son düzenleyen Jumong; 27 Ekim 2016 16:11
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
27 Ekim 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

GIDA SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?



Sponsorlu Bağlantılar
1. Ambalajın Üzerini Okuyun : Tarım ve Köyişleri Bakanlığının verdiği SİCİL ve ÜRETİM İZİN Numaralarının bulunmasına dikkat edin, numarasız ürünleri satın almayın.

2. Taze Seçin :
Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edin. Çok yaş görünümde, üzerinde lekeler olan, hafif çürümüş veya üzerine özsuyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçının. Sadece görünüm, gıdanın GÜVENLİ oluşunun bir garantisi değildir. Sakın unutmayın!

3. Paketi İnceleyin : Üzerinde delikler olan paketleri seçmeyin. Eğer taze et veya tavuk paketinden et suyu sızıyorsa, paketi bir başka poşetin içine yerleştirin. Böylece alışveriş arabanıza aldığınız diğer gıda veya malzemeye bulaşmayı önlersiniz. Her zaman balık veya et almadan önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun.

4. Raflardaki Sıcaklığı Kontrol Edin :
Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin.

5. Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin :
Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini okuyun. Bu tarihler yazılırken, gıdanın 4°C veya 2°C sıcaklıklarında saklanacağı dikkate alınır. Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir. Bu nedenle gıda bu sıcaklık koşullarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir. Bazen peynir ve meyve - sebze gibi gıdalar paketten çıkarıldığında küflenmiş olabilir. Hemen hemen tüm peynir, meyve ve sebzeler küfle bulaşıktır, ancak gözle görülemez. Zaman içinde küf gelişimi görünür hale gelir. Mümkün olduğunca gıdayı taze alın ve uygun koşullarda muhafaza ederek hazırlayın ve tüketin.

6. Süt Ürünlerinin Tarihini Kontrol Edin : Bu ürünlerde genellikle belli bir tarihe kadar kullanma tarihi yer alır. Bu ürünlerin 4°C sabit sıcaklığında saklanacağı var sayılmaktadır. Eğer sıcaklık 10°C ise, bu ürünlerin muhafaza edilebilirliği 4 kez azalır. Özellikle süt, en sıcak kısım olan buzdolabının kapağındaki raflara yerleştirilmemelidir (Kolay bozulabilir nitelikte olan taze süt, et, tavuk, balık gibi gıdalar her zaman buzdolabının arka duvarına doğru yerleştirilmelidir.).

7. Yumurtaları Kontrol Edin :
Markette yumurtalar 4°C’da tutulmalıdır. Oda sıcaklığında bekletilen yumurtaları almayın. Yumurtaların kabuğunda patojen (hastalık yapıcı) Salmonella enteridis mikroorganizması bulaşması olabilir ve yumurtanın içine de geçebilir. 7°C’dan daha düşük sıcaklıklarda bu mikroorganizma yeteri kadar nem olmadığı için çoğalamaz. Yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir olmamasına dikkat edin. Eve getirdiğinizde de tazeliklerini yitirmemeleri için serin yerde muhafaza edin. Buzdolabında iki haftaya kadar saklayabilirsiniz. Yumurtayı dikkatle kırdığınızda, sarısı dağılmadan ortada kalıyor, akı da onun etrafında düzgün bir şekilde duruyorsa tazedir.

8. Makarna, Hububat ve Diğer Kuru Gıdaların Seçimi :
Bu ürünler görünür böceklerden ari olmalıdır. Hububat türü gıdalarda böcek yumurtaları bulunabilir. Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür. Bu ürünleri satın aldığınız raflara da dikkat edin, bulaşmanın olduğunu gösteren ipuçları olabilir.


Ad:  slide_9.jpg
Gösterim: 1862
Boyut:  58.2 KB


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ekim 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

GIDALARIN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ


Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi açısından temel teşkil etmektedir.
İnsanın aktif ve sağlıklı bir hayat sürmesi için gereksinim duyduğu besin öğeleri farklı gıdalardan sağlanmaktadır. Bazı gıdalar belirli besin öğeleri açısından zengin, bazıları ise yoksun olabilir. Ayrıca, bir gıdaya uygulanan herhangi bir işlem varolan besin öğelerinin kaybına sebep olabilir. Bu nedenle, hangi gıdaların ne miktarda tüketileceği ve tüketime hazırlanırken nelere dikkat edileceği büyük önem taşımaktadır.

1. Süt:
Süt, içerisindeki protein, yağ, şeker, vitaminler, mineraller ve enzimler nedeniyle beslenmede büyük rolü olan bir gıda maddesidir. Sütte bulunan proteinler biyoyararlılık bakımından önemlidir. Sütte bulunan mineraller özellikle kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, iyot ve çinko, kemik yapısı ve kas hareketlerinin düzenlenmesi açısından çok önemlidir.

2. Et ve Et ürünleri:
Başta kırmızı et olmak üzere et ve et ürünleri önemli protein kaynaklandır ve proteinler de hücrelerin ana maddesidir. Kırmızı et ve karaciğer hayvansal protein kaynakları içerisinde en çok demir içeren gıda maddelerine iki örnektir. Kırmızı et ve karaciğerin içerdiği demirin bir önemi de emilebilme özelliklerinin yani biyoyararlılığın yüksek olmasıdır. Et ve et ürünleri bu özelliklerinden dolayı iyi bir demir kaynağıdır.

3. Yumurta:
Yumurta, hayvansal kaynaklı bir gıda olup, biyolojik değeri yüksek proteinleri bulundurması nedeniyle insan beslenmesinde vazgeçilmez bir yere sahiptir. Biyolojik değeri yüksek proteinler içinde, yumurta proteini, örnek protein olarak kabul edilmektedir. Yumurta proteini, vücutta en yüksek seviyede kullanılan, en iyi şekilde vücut dokularına çevrilen proteindir.

4. Meyve ve Sebzeler:

Meyve ve sebzeler, çoğunlukla lifli gıda maddeleri olup, beslenme fizyolojisi açısından önem taşıyan vitamin ve mineralleri içerir. Ayrıca meyve ve sebzeler özellikle folik asit, A vitamininin ön öğesi olan beta-karoten, E (tokoferol), C, B2 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşikler bakımından da zengindir.

5. Bal:
İnsan sağlığı ve beslenmesi yönünden önemli bir gıda olan bal, başlıca glikoz ve früktoz olmak üzere farklı şekerleri ihtiva eder. Genel olarak bal, %80 şeker ve %17 su içerir. Geriye kalan %3’lük kısım mineral maddeler, amino asitler, renk maddeleri, vitaminler ve enzimlerden oluşur.

6. Unlu Mamuller:
Toplam karbonhidrat ihtiyacının %80’i unlu mamuller ve tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır. Unlu mamuller sadece karbonhidratları değil, B1 vitamini (Tiamin), B2 vitamini (Riboflavin), B6 vitamini, folik asit ve niasin de içerir.

GIDA MADDESİ SATIN ALIRKEN !...
Etiket Bilgilerini Dikkatle Kontrol Edin... Ürün etiketindeki ürünün adlandırılmasına dikkat edilmeli ve içindekiler bölümü ince- lenmelidir.
Satın alınması düşünülen ürünün özellikleri etiket bilgileri ile karşılaştırılmalıdır. Meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek gibi birbirine yakın isimlere sahip, ancak birbirinden farklı ürünleri alırken, o ürünün alınmak istenen ürün olup olmadığına özellikle dikkat edilmeli; ayrıca içindekiler bölümü okunarak ürünün içeriği hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.;
  • Alkolsüz içeceğin etiketindeki ürünün adlandırılmasına dikkat edilmelidir.
  • Üretim İzni veya İthalat İznine Dikkat Edin.
  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca verilen üretim izni tarih ve numarasının, eğer ürün ithal ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ithalat izin tarih ve numarasının etikette yazıyor olmasına dikkat edilmelidir.
  • Son Tüketim Tarihini Kontrol Edin.
  • Ürünün, ambalajının üzerindeki son tüketim tarihi ve raf ömrü dikkatle okunmalıdır. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler alınmamalı ve bu ürünler için satıcı uyarılmalıdır.
  • Son tüketim tarihi geçmiş veya üretim izni olmayan ürünleri satan satış yerleri, Tarım İl Müdürlüklerine bildirilmelidir.
  • Gıdalar, uygun koşullarda muhafaza edilmeli, hazırlanmalı ve tüketilmelidir.
  • Ambalaj Kontrolü Yapın.
  • Bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış, çökmüş ambalaja sahip gıda ürünleri risk taşıyabileceğinden satın alınmamalıdır.
  • Muhafaza Şartlarını Kontrol Edin.
  • Etiket üzerindeki uyarılara dikkat edilmeli ve her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, vb.) satışa sunulup sunulmadığı kontrol edilmelidir.
  • Örneğin yumurta alırken, kabuğun temiz olmasına, yumurtanın kırık veya çatlak olmamasına ve serin yerde (<12 0C) muhafaza edilmesine dikkat edilmelidir.
  • Çiğ kırmızı etler İve hazırlanmış kırmızı et karı- şımlannı satın alırken dış yüzey renginin parlak kırmızı ve homojen nitelikte olmasına, renkli ışık ile etlere aldatıcı görünüm verilip verilmediğine, etlerin veteriner hekim kontrolünden geçtiğini gösterir sağlık damgası olmasına, 0-4 0C’de muhafaza edilmesine ve soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edilmelidir.
  • Sucuk, salam, sosis vb. ürünleri satın alırken, kılıfta yağ ve su sızması, hava kabarcığı ve renk farklılığının olmamasına ve ambalajın sağlam olmasına dikkat edilmelidir.
  • Raflardaki Sıcaklığı Kontrol Edin.
  • Buzdolabında ve derin dondurucuda muhafaza edilen gıda maddeleri uygun şartlarda soğutulmalıdır. Varsa soğutucu ve dondurucudaki sıcaklık ölçer kontrol edilmelidir.
  • Dondurulmuş gıdalarda soğuk zincirin kırılma- masına dikkat edilmelidir. Dondurulmuş gıdalar alışverişin en sonunda alınmalı ve en kısa sürede eve ulaştırılarak derin dondurucuya konulmalıdır.
  • Dondurma ve diğer dondurulmuş gıdalarda çözülüp donma durumunu gösteren şekil bozukluğu gibi işaretlere dikkat edilmelidir.
  • Soğutucu dolaplar uygun şartlarda çalışıyor olmalı ve gıdalar hava akımına izin verecek şekilde depolanmalıdır.
  • Kırmızı et ve kanatlı etleri alışverişin en sonunda alınmalı, yüksek sıcaklıkta fazla dolaştırılmadan en kısa sürede eve ulaştırılmalı ve buzdolabında saklanmalıdır.
  • Açıkta Satışa Sunulan Gıdaları Satın Almayın.
  • Taze meyve ve sebzeler ile teknik ve hijyenik koşullarına uygun olarak satılan dökme gıdalar hariç, açıkta satılan ambalajsız gıdalar satın alınmamalıdır.
  • Dökme olarak (orijinal ambalajından çıkarılmış) satın alınan gıdaların etiket bilgileri (son kullanım tarihi, üretici firma vb.) mutlaka istenmelidir. Doğrudan ve çapraz bulaşmanın önlenmesi ve izlenebilirliğin sağlanması amacıyla mümkün olduğunca orijinal ambalajlı ürünler tercih edilmelidir.
Gıda Maddelerinin Evde Muhafazası ve Kullanımı!...
  • Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 0C de muhafaza edilmelidir.
  • Etler, sakatatlar ve kıyma 4 0C’nin altında, dondurulmuş ürünler ise -18 0C’de derin dondurucuda muhafaza edilmelidir.
  • Dondurularak muhafaza edilen ürünlerin de bir son tüketim tarihi ve raf ömrü olduğu unutulmamalıdır.
  • Yumurtalar, evde 0-4 0C’de buzdolabı koşullarında muhafaza edilmelidir.
  • Taze meyve ve sebzeler buzdolabı koşullarında 10 0C nin altında muhafaza edilmelidir.
  • Bal, oda sıcaklığında kapalı bir kapta kuru ortamda muhafaza edilmelidir.
  • Alkolsüz içecekler, etiket üzerinde belirtilen muhafaza koşullarına dikkat edilerek oda sıcaklığında veya buzdolabı koşullarında muhafaza edilmelidir.
  • Dondurulmuş gıdalar, buzdolabında 24 saat,
  • Buzlukta 7 gün, -18 °C derin dondurucuda son tüketim tarihine kadar muhafaza edilmelidir.
  • Unlu mamuller, oda sıcaklığında kapalı bir kapta kuru ortamda (nem oranı %50-60) muhafaza edilmelidir.
  • Pişirilmiş gıdalar hemen tüketilmelidir. Daha sonra tüketilecek olanlar hızla so- ğutulmalı, buzdolabında 4-70C arasında muhafaza edilmeli ve tüketilecek miktar kadarı ısıtılmalıdır. Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçınılmalıdır.
  • Yumurta, buzdolabında yıkanmadan muhafaza edilmeli ve tüketileceği zaman yıkanmalıdır. Eller yumurta ile temas ettikten sonra mutlaka yıkanmalıdır.
  • Dondurulmuş ürünler tüketileceği zaman buzdolabında 4-8 0C’de çözündürülmeli, bir kez çözündürülen ürün tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulmuş ürünlerin, satın alınması, taşınması ve evdeki dondurucuda muhafaza edilmesi sırasında çözündürülmemesine dikkat edilmelidir.
  • Gıdaların hazırlanması sırasında et veya et ürünlerinin özsuları, çiğ yenen gıda maddeleri ile temas etmemelidir. Aksi takdirde çapraz bulaşmaya yol açılır. Et veya et ürünlerinin işlenmesinde gıdaları hazırlayan kişiler, işlemden önce ve sonra ellerini tam olarak yıkamalı ve et ürünleri ile temas eden yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.
  • Gıdaların pişirilmesinde dış yüzeyin olduğu kadar içinin de pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Çiğ ette ürünün merkezi iç sıcaklığın en az 72 0C’ ye ulaşması, başka bir ifadeyle ette pembe kısımlar kalmayacak şekilde pişirilmesi sağlanmalıdır.
  • Balda şekerlenme (kristallenme) olması bozulduğu anlamına gelmez. Çoğu çiçek balı doğası gereği daha çabuk kristallenebilir (şekerlenebilir).
  • Soğuk ortamda muhafaza edilen balların koyulaşması veya şekerlenmesi durumunda direkt ısıtmadan ve 45 0C civarında sıcak su dolu bir kabın içinde veya sıcak bir ortamda bekletilerek çözündürülmesi gerekmektedir.
  • Dondurulmuş ürünlerde; ambalaj açıldıktan sonra pakette kalan ürünler çözülmeden derin dondurucuya konulduğunda aynı muhafaza koşullarında (-18 °C’de) muhafazaya devam edilebilir. Ürünlerde çözülme olması durumunda tekrar buzdolabına konulmadan tüketilmelidir. Aksi halde mikroorganizma çoğalması nedeniyle bozulma oluşabilmektedir.
  • Soğumadan kapalı kaplara ve ambalaja alınan unlu mamuller, nemlenme nedeniyle kolayca küflenebilir. Bu yüzden unlu mamuller tam olarak soğumadan kapatılmamalıdır veya ürünün hava alması sağlanarak küflenmesi önlenmelidir.
  • Küflenmiş, çürümüş, bozul muş gıdaların hiçbir bölümü tüketilmemelidir. Çünkü küflenme, çürüme ve bozulma gıdanın olumsuz bütününü etkilemektedir.
  • Bozulmuş olan sütler kestirilerek başka süt ürünlerinin yapımı için kullanılmamalıdır.
  • Meyve ve sebzelerin yıkanıp temizlenmesi deterjan gibi temizlik maddeleriyle değil, sadece bol akar su ile yapılmalıdır.
  • Sebze ve meyvelerin yıkama işlemi doğramadan önce yapılmalıdır. Aksi taktirde, vitaminler kaybolacaktır.
  • Meyveler kesildikten veya suyu / sıkıldıktan sonra hemen tüketilmelidir.
  • Aksi taktirde, vitamin değeri önemli ölçüde azalacaktır.
  • Mutfak hijyenine dikkat edilmeli, uygun malzemeden yapılmış mutfak eşyası kullanılmalıdır.
  • Çapraz bulaşmaya sebep olmaması için çiğ tüketilecek gıdalar, riskli gıdalar, pişirilecek gıdalar için ayrı ayrı mutfak ekipmanı kullanılmalıdır.
  • Buzdolabında muhafaza edilen ürünlerin ağzı kapalı olmalı ve birbirleri ile temas etmesi önlenmelidir.

T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ekim 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Gıda Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ad:  gıda.jpg
Gösterim: 1723
Boyut:  32.5 KB

Taze Seçin:
Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edin. Çok yaş görünümde, üzerinde lekeler olan ve hafif çürümüş veya üzerine özsuyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçının.
Sadece görünümün gıdanın GÜVENLİ oluşunun bir garantisi olmadığını da unutmayın.

Paketi İnceleyin:
Üzerinde delikler olan paketleri seçmeyin. Eğer taze et veya tavuk paketinden et suyu sızıyorsa, paketi bir başka poşetin içine yerleştirin. Böylece alışveriş arabanıza aldığınız diğer gıda veya malzemeye bulaşmayı önlersiniz. Her zaman balık veya et almadan önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun.

Raflardaki Sıcaklığı Kontrol Edin:
Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin.
Taze meyve ve sebze <10oC Süt ve süt ürünleri <4oC Et, balık, tavuk <2oC Dondurulmuş Gıda <-18oC

Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin:
Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini okuyun. Bu tarihler yazılırken, gıdanın 4oC veya 2oC sıcaklıklarında saklanacağı dikkate alınır. Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir. Bu nedenle gıda bu sıcaklık koşullarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir. Bazen peynir ve meyve sebze gibi gıdalar paketten çıkarıldığında küflenmiş olabilir. Hemen hemen tüm peynir, meyve, sebze, delikatessen salatalar küfle bulaşıktır, ancak gözle görülemez. Zaman içinde küf gelişimi görünür hale gelir. Mümkün olduğunca gıdayı taze alın ve uygun koşullarda muhafaza edin, hazırlayın ve tüketin.

Süt ÜrünlerininTarihini Kontrol Edin:
Bu ürünlerde genellikle belli bir tarihe kadar kullanma tarihi yer alır. Bu ürünlerin 4oC sabit sıcaklığında saklanacağı var sayılmaktadır. Eğer sıcaklık 10oC ise, bu ürünlerin muhafaza edilebilirliği 4 kez azalır. Özellikle süt en sıcak kısım olan buzdolabının kapağındaki raflara yerleştirilmemelidir. Kolay bozulabilir nitelikte olan taze süt, et, tavuk, balık gibi gıdalar buzdolabının arka duvarına doğru yerleştirilmelidir.

Yumurtaları Kontrol Edin:
Markette yumurtalar 4oC’da tutulmalıdır. Oda sıcaklığında bekletilen yumurtaları almayın. Yumurtaların kabuğunda patojen (hastalık yapıcı) Salmonella enteridis mikroorganizması bulaşması olabilir ve yumurtanın içine de geçebilir. 7oC’dan daha düşük sıcaklıklarda bu mikroorganizma yeteri kadar nem olmadığı için çoğalamaz.
Yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir olmamasına dikkat edin. Yumurtanın tazeliğini tavaya kırdığınızda test edebilirsiniz. Genel olarak, tavaya kırıldığında yumurta akının 7.5 cm çapı aşmaması, sarısının ise 0.1-1.3 cm yükseklikte olması gerekir.

Taze Balık, Et, Tavuk Seçimi:
Etin kırmızı rengine miyoglobin isimli doğal bir pigment neden olur. Bu pigment, doğal boyar madde, hindi ve tavuk etlerinde daha azdır. Genellikle parlak kırmızı renkli sığır eti tazeliğin göstergesidir. Ancak bunun etin GÜVENLİ oluşu ile bir ilgisi yoktur. Etin pişirilmesiyle bu pigmentin rengi kahverengiye döner. Bu renk de mikrobiyolojik yönden etin tehlikesiz olduğunu ifade etmez. Bazen azotlu gübrelerle yetiştirilen sebzelerle et birlikte pişirildiğinde kalıntı nitratlardan dolayı etin rengi kahverengi-kırmızı olabilir. Kürlenmiş et ürünlerinde de et rengi kırmızıdır. Kürleme işleminde nitrat ve tuz kullanılır. Sosislerde nitrit ilavesi çok tehlikeli patojen olan Clostridium botulinum mikroorganizmasını gelişmesini önler. Bazen dondurulmuş tavuk bacakları ve kanatları pişirildiğinde renk koyulaşır. Bunun nedeni, tavuğun gözenekli kemiklerinden hemen yakındaki kaslara kanın sızması ve pişirme ile rengin koyulaşmasıdır. Eğer pastörizasyon sıcaklığında pişirme yapılırsa tehlike kalmaz.

Donmuş ve Buzdolabında Saklanan Gıdaların Alınması:
Bu tür gıdalarda sıcaklık artışını önlemek için alışverişinizin sonuna doğru alın. Dondurucunun dolum çizgisinin altında kalan ürünleri almaya özen gösterin. Eğer paketin üzerinde buz kristalleri varsa gıdanın dondurucuda uzun süre tutulduğunu gösterir. Eğer dondurucuda sıcaklık değişimi + veya - 9.5oC ise defrost (çözünme) ile donmuş gıdanın yüzeyinde ısınma olur ve sıcaklık yeniden düştüğünde yüzeydeki serbest su donar ve gıdanın yüzeyi su kaybeder. Bu bir kalite sorunudur.

Sıcak Delikatessen Tip Gıdaların Seçimi:
Bu ürünler 65-66oC’da sunulur. Bu tür gıdaları da alışverişinizin sonuna doğru alın ve patojen canlıların canlı kalabileceğini dikkate alarak en çok 4 saat içinde tüketin. Geri kalan kısımlarını ise saklamadan atın. Eğer bu gıdaları saklamak istiyorsanız, satın aldıktan 2 saat içinde buzdolabına koyun ve 15 saatten az bir sürede 7oC’a soğuması için 2.5 cm’den daha az kalınlıkta bir kaba aktarın. Aksi halde güvenli görünen bir gıda kusma, ishal ve muhtemelen felce neden olabilir.
Makarna, Hububat ve Diğer Kuru Gıdaların Seçimi: Bu ürünler görünür böceklerden ari olmalıdır. Hububat türü gıdalarda böcek yumurtaları bulunabilir. Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür. Bu ürünleri satın aldığınız raflara da dikkat edin, bulaşmanın olduğunu gösteren ipuçları olabilir.

Konserve Gıdaların Seçimi:
Kutularda herhangi bir açılma olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Kutunun tepesi veya tabanındaki tümsek oluşumları tehlikelidir. Hatalı konserve gıda tüketimi ölüme yol açabilir. Çoğu kez bu bombe oluşumları, gıdanın asitlerin teneke lakı ile reaksiyonu sonucu oluşan hidrojen gazı nedeniyledir. Fakat ne yazık ki Clostridium botulinum mikroorganizmasının gelişimi sonucu da olabilir ve bu organizmanın zehirleri ölümcüldür. Bu tür bir konserve kutusunu ne olursa olsun asla açmayın ve geri götürün.

Market Alışverişinizi Paketleme:
Satın aldığınız malzemeyi poşetlere koyarken, soğuk ve donmuş ürünleri bir arada paketleyin. Taze et ve tavuk paketlerini poşetin en altına yerleştirin. Deterjan gibi kimyasal malzemeleri gıda maddeleri ile aynı poşete koymayın. Bir başkası sizin için poşetlere yerleştiriyorsa, bu şekilde yapmasını isteyin.

Gıdayı Eve Getirirken Soğuk Muhafaza:
Eğer yolunuz bir saatten fazla ise soğuk gıdalar 10oC’a dek ısınabilir. Bu nedenle alışverişe gelirken arabanızın bagajına içinde buz olan bir soğutucu koymayı ihmal etmeyin (hele yaz aylarında !).

Açıkta Satışa Sunulan Gıdaları Satın Almayın

Taze meyve ve sebzeler ile teknik ve hijyenik koşullara uygun olarak satılan dökme gıdalar hariç, açıkta satılan ambalajsız gıdalar satın alınmamalıdır.
Dondurulmuş gıdaları alışverişin en sonunda, ödeme yapmadan hemen önce alınız.
Satın aldığınız gıdaları poşete koyarken, soğuk ve donmuş ürünler bir arada; kuru gıdaları ise ayrı paketleyin. Deterjan gibi kimyasal maddeleri gıda maddeleriyle aynı poşete koymayınız
Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
zalım - avatarı
zalım
Kayıtlı Üye
28 Ekim 2016       Mesaj #5
zalım - avatarı
Kayıtlı Üye
Aldığımız ürün paketli ise eğer mutlaka son kullanma tarihine eğerki açık ürün alıyorsak kokusuna ,rengine ve tazeliğine bakmalıyız
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

4 Ocak 2010 / Misafir Soru-Cevap
29 Kasım 2017 / Misafir Cevaplanmış
22 Eylül 2012 / Misafir Soru-Cevap