Arama

Enerji Sözlüğü - B

Güncelleme: 24 Mart 2011 Gösterim: 1.538 Cevap: 0
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
24 Mart 2011       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Enerji Sözlüğü - B
Batarya: Kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılır. Piller enerji depolamaya ve elektrikli aygıtları çalıştırmaya yaramaktadır Genel olarak piller, kullanıldıktan sonra atılan (Non-rechargeable) ve tekrar şarj edilebilen (Rechargeable) piller olarak ikiye ayrılır. Pillerin bir araya gelerek oluşturdukları pil gruplarına batarya denmektedir. 1800 yılında bakır ve çinko madenleri alarak aralarına tuzlu suya batırılmış süngerler yerleştiren Volta, elektrik akımını elde etmeyi başardı. Volta pili bu sayede icat edildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Baz İstasyonu: Belirli bir alan içerisinde mobil telefonlardan sinyal alan ve gönderen istasyonlardır. Dünya sağlık örgütü, tübitak raporları cep telefonu baz istasyonlarının zararsız olduğunu desteklemektedir.

Benzin: Ham petrolden elde edilen bir yakıt türüdür.

Biyodizel: Kanola, ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol)reaksiyonu sonucu açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür. Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlarda biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir. Daha temiz yanma ürünleri nedeniyle sürdürülebilir gelecek ve sağlıklı bir kalkınma için katkıları büyüktür.

Biyogaz: Biyogaz üretimi için kullanılan materyaller, hayvansal gübreler, organik atıklar ve endüstriyel atıklardır. Doğal gaz gibi ısınma ve elektrik üretme amacı ile kullanılabilir. Biyogaz yenilenebilir enerji kaynağıdır.

Biyokütle: Fotosentezde bitkiler tarafından meydana getirilen organik maddelerin kütlesidir. Odun, tarımsal atıklar, canlı artıkları ve çöpleri içermektedir. Gelişmekte olan ülkelerde daha yoğun kullanılmaktadır.

Boru hattı: Petrol ve doğalgaz taşınması ve dağıtılmasında kullanılır. Boru hatları, yeryüzüne, yerkabuğunun altına veya deniz tabanı altına yerleştirilir.

Bölgesel kirlilik: Bölgesel hava kirliliği, kirliliğin oluştuğu bölgeye en yakın yaşayanları etkiler. Enerji kaynaklarının tüketimi bölgesel kirliliğin başlıca etkenlerindendir. Alternatif enerji kaynakları ile bölgesel kirlenmenin önüne giçilebilir.



Benzer Konular

24 Mart 2011 / RuffRyders Çevre Bilimleri
25 Mart 2011 / RuffRyders Çevre Bilimleri
24 Mart 2011 / RuffRyders Çevre Bilimleri
24 Mart 2011 / RuffRyders Çevre Bilimleri
24 Mart 2011 / RuffRyders Çevre Bilimleri