Arama

Termik Santral Nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 12 Ekim 2012 Gösterim: 6.699 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
8 Ekim 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Termik Santral Nedir?
MsXLabs.Org
Sponsorlu Bağlantılar

Elektrik enerjisi elde etmek için kullanılan 3 türlü santral vardır. Termik santral en genel anlamıyla, ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirmeye yarayan sisteme verilen addır.
Termik santrallerde, su yüksek basınç altında (150-160 bar) ve yüksek sıcaklıkta (550 derece) buharlaştırılır. Buharlaştırılan yüksek basınçlı su, alçak basınçlı türbinlere geçerek, buradaki mekanizmayı harekete geçirir. Türbinlere gelen buharın gücü, türbinlerde mekanik bir enerjinin oluşmasını sağlar ve bu mekanik enerji elektrik enerjisine çevrilmiş olur.

Termik santrallerde yakıt olarak ne kullanılır?
Bildiğiniz gibi termik santrallerde yakıt olarak kömür, mazot ve gaz kullanılır. Ama termik santrallerde en çok kömür kullanılmaktadır. Kömürün kullanılma sebebi ise, ucuz bir yakıt olmasıdır.
Ülkemizde ise 30 a yakın termik santral bulunmaktadır. Ancak ülkemizin elektrik üretiminin çoğu hidroelektrik santrallerinde sağlanmaktadır. Termik santrallerin yoğun olarak kullanılmama sebebi ise, bu santrallerin ekosistemi olumsuz yönden etkilemesidir.

Termik santraller katı, sıvı ve buhar halindeki yakıtlarda var olan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini hareket (kinetik) enerjisine, hareket enerjisini de elektrik enerjisine dönüştüren tesislerdir. Kısaca termik santraller kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştüğü tesislerdir.

Ad:  termik santral.JPG
Gösterim: 849
Boyut:  46.0 KB
Türkiye'deki Termik Santraller

Termik santrallerin içinde en karmaşık yapıya sahip olanları Katı Yakıtlı Buhar Santralarıdır. Daha basit yapılardaki Gaz Türbinleri diğer bir termik santral örneğidir. Bu iki termik santralın bir araya getirilmiş hali nede Kombina Çevrim Santralleri adı verilmektedir.

Termik Santralde Temel Sistemler-Çevrimler ve Elemanlar


Bir santralin temel elemanları şunlardır;
1) Kazan
2) Buhar türbini
3) Jeneratör
Başta da belirttiğimiz gibi Termik Santraller; yakıttaki kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren tesislerdir demiştik. Fakat santralde bu enerji değişimi tek kademede gerçekleşen bir olay değildir. Yakıtın kimyasal enerjisinin ısı enerjisi şeklinde açığa çıkması için kimyasal bir olay olan yakıtın yanma prosesi gerçekleşmelidir. Bu prosesin termik santrallerinde oluşturulduğu yere Kazan denir. Kazanda açığa çıkan bu enerji, kazanın içerisindeki borularda dolaşan suya verilir ve su buhar fazına geçer. Buhar fazına geçen bu suya ısı enerjisi verilmeye devam edilir. Enerji yüklü bu buhar, buhar türbini rotoruna verilir ve buhar türbin rotorunu harekete geçirerek buhardaki ısı enerjisi hareket (kinetik) enerjisine dönüştürülmüş olur.

Bu hareket enerjisi bir döner alternatif makinesi olan senkron jeneratöründe elektrik enerjisine dönüşür. Böylece prosesten istenilen nihai hedef gerçekleşmiş olur. Yalnız olay burada anlatıldığı gibi termik santrallerde basit ve kolay olarak gerçekleşmez.
Yanma, bir kazan ya da buhar üretecinde gerçekleştirilir ve suyun buhara dönüştürülmesini, daha sonrada bunun yüksek basınç altında (170 bar),yüksek sıcaklıkta(540′C) çok ısıtılmasını sağlar. Buhar önce türbinin yüksek basınçlı bölümünde ve daha sonra yeniden çok ısıtıldıktan sonra orta ve alçak basınçlı bölümlerde genişler. Birbirini izleyen bu genişlemeler sırasında ısı enerjisi mekanik enerjiye dönüşür. Kondensede soğutulan buhar tekrar su haline döner; türbinden çektiği buharla çalışan bir yeniden ısıtma bölümüyse suyun ısısını yükseltip kazana gönderir. Buhar ve su bir kapalı devre halinde dolaştıkları için bu çevrim sonsuza kadar yenilenir.
Duman kazan çıkışında büyük oranda ısı yitirir ve elektro filtreden sonra havaya verilir, böylece yanma olayı gerçekleşir. Kömürle çalışan santrallerde dumanın daha sonra elektrostatik düzenekler yardımıyla tozu alınır ve bacadan dışarı atılır. Bu arada türbinde yaratılan mekanik enerji bir alternatöre iletilir ve burada elektrik enerjisine dönüştürülür.

Termik santrallerde kömür kullanımı için gerekli olan tesisler gaz ya da mazota oranla çok daha önemli ve büyüktür.Burada özellikle kömürün demiryolu, akarsu ya da deniz yoluyla santrale getirilmesi, boşaltılması, depolanması, santral alanı içinde dolaştırılması ve kazana verilmesi için gerekli tesisler yapılmalıdır. Kömür önce toz haline getirildikten sonra, önceden mazotla 500′C’a kadar ısıtılmış olan yanma odalarının brülörlerine kuvvetli bir hava akımıyla gönderilir. Bu odaların birkaç yüz metre küp‘ü bulan bir hacmi ve birkaç bin metre kare büyüklüğünde bir ısıtma alanı vardır.

Termik santralleri büyük debili akarsu yakınında veya deniz kıyısına kurmak gerekiyor; böylece santralde üretilen ısının yarısını boşaltan kondansenin suyla beslenmesi sağlanır. Sıcak su ırmağa doğrudan boşaltıldığı gibi (açık devre soğutma) büyük soğutma kulelerine yollanabilir; burada havayla temas ederek kısmen soğutulduktan sonra kondanseye basılır.

Derlemedir.

Sen sadece aynasin...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Ekim 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TERMİK SANTRAL
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Katı, sıvı ya da gaz yakıtların yanma enerjisini elektrik enerjisine çeviren güç santralı. Termik santrallar, düşük kaliteli kömürleri değerlendiren "taban santralları" ile hidrolik enerjiden yeterince yararlanamayan yerleşim merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılayan ve daha kaliteli yakıtları kullanan "tanzim santralları" olmak üzere iki çeşittir. Termik santrallarda linyit, taşkömürü, fuel-oil, doğal gaz gibi yakıtlar yakılır. Çıkan ısı enerjisi buhar kazanlarındaki suyu yüksek basınçlı buhar hâline getirir. Elde edilen buhar, turbo-alternatörleri çalıştırır ve üç fazlı alternatif akım elde edilir. Türkiye'de başlıca termik santrallar Ambarlı (İstanbul), Soma, Seyitömer ve kuruluş hâlinde olan Afşin-Elbistan termik santrallarıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

18 Ocak 2010 / Gabriella X-Sözlük
26 Şubat 2010 / Misafir Soru-Cevap
28 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
9 Ağustos 2015 / Safi X-Sözlük