Arama

Karpat Dağları

Güncelleme: 6 Ağustos 2012 Gösterim: 5.325 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Karpat Dağları
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Karpat Dağları, Çekoslovakya'nın do­ğusundan başlar, Polonya'nın güneyinden ve Ukrayna'nın güneybatısından geçerek Ro­manya içlerine uzanır. Büyük bir yay çizen Karpatlar, Macar Ovası'nı, kuzeyde Polonya Ovası'ndan ve doğuda Ukrayna bozkırların­dan ayıran doğal bir engel oluşturur.
Uzunluğu 1.500 kilometreye yaklaşan Karpat Dağları, Alpler'le aynı büyük dağ siste­minde yer alır. Öte yandan dorukları Alpler'in doruklarının ancak yarı yüksekliğindedir. Karpatlar'ın en yüksek noktası 2.655 metreyle Çekoslovakya sınırın­daki Gerlsdorf Tepesi'dir. Karpatlar'ın alçak dağ dizileri üzerinde sık ormanlara ve güzel göllere rastlanır.
Ormanlar Karpat Dağları çevresinin en önemli geçim kaynağını oluşturur. Yüksek yamaçlarda yıl boyu yeşil kalan kozalaklı ağaçlar, alçaklarda ise ulu kayın ormanları vardır. Ormancılıktan başka bölgede koyun besiciliği ile buğday, mısır ve üzüm üretimi önemlidir. Karpatlar'da yüzyıllardan beri ma­dencilik yapılmaktadır. Avrupa'nın en zengin altın, gümüş, bakır, kurşun, çinko, demir, kömür ve petrol yataklarından bazıları bu dağlarda bulunmaktadır. Ayrıca yaylalarda kalınlığı 180 metreye varan tuz damarları vardır.
Karpatlar yüzyıllar boyunca Orta Avrupa'yı, doğudan gelen saldırılara karşı korudu. Ne var ki, kuzeydoğuda daralan dağ sıraları arasındaki geçitleri aşan Hun, Macar ve Tatar akıncıları 5., 7. ve 13. yüzyıllarda Macar Ovası'nı işgal ettiler.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
20 Ağustos 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Bucegi Dağları, Karpatlar
RomanianCarpati750pix
Sponsorlu Bağlantılar

Karpat Dağları Doğu Avrupa’da bir dağ silsilesi.Viyana yakınlarında Bratislava’da başlayıp kuzeydoğuya doğru bir yay biçiminde uzanarak Polonya’nın güneyinden ve Ukrayna’nın güneybatı kesiminden geçip güneydoğuya,Romanya topraklarında Ramnicu Sarat yakınlarında batıya kıvrılır ve Tuna üzerinde Demirkapı denilen bölgede son bulur.Macaristan’ı çok geniş ve açıktan çevreleyen bir yay biçimindedir.
Karpat Dağları,Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Ukrayna ve Romanya olmak üzere beş ülkenin toprakları üzerinde yer alır. Dağların uzunluğu yaklaşık 1500 km, ortalama genişliği 150 km’nin üzerindedir. Karpat Dağlarının meydana gelişi hakkında tahmin yapan araştırmacılar, dağların Alp Dağlarından daha önce teşekkül etmiş olabileceğini söylemektedirler. Karpat Dağlarını yapı ve şekil bakımından üç kısımda incelemek mümkündür. Bratislava’dan, Ujok Geçidi (889 m)ne kadar olan bölüme Batı Karpatlar denir. Karpat Dağlarının en yüksek bölümüdür. Dağ silsilesinin en yüksek noktası olan Geristort Tepesi (2655 m) burada bulunur. Batı Karpatlar: Beyaz Karpatlar, Küçük Karpatlar, Tatra ve Slovakya Maden Dağlarının meydana getirdiği kütledir. Önemli yükseltileri, Aşağı Takra (2043 m), Babja Gora (1725 m) dır. Batı Karpatlar üzerinde Lysa Geçiti (502 m) ve Lubkaw Geçidi (657 m) önemli geçitlerdir. Borislav’ın güney batısındaki Ujok Geçidi (889 m) çok önemli bir geçit olup, Batı Karpatlarla doğu Karpatları birbirinden ayırır. Batı Karpatlar, birçok nehrin beslendiği ve su depoları olan bölgedir. Mesela Vah Nehri, Hron Nehri, Hernad Nehri, Dunajeçvistül ve San Nehri bunların başlıcalarıdır. Kuzeyde akan nehirler üzerinde bulunan barajlar küçük Polonya denilen bölgenin ekonomik desteğidir. Batı Karpatların bazı otlaklar hariç büyük bölümü sık ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda vahşi hayvanlar bulunmaktadır. Kremnica bölgesinde demir gümüş ve altın madenleri bulunur.

Doğu Karpatlar, Ujok Geçidinden Braşov şehrinin doğusuna, güneyde ise Buzau’ya kadar uzanır. Ortalama yüksekliği 1100 m kadardır. Kuzeyde Ukrayna sınırlarında kalan bölgeye Karpatlar Ormanı, güneyde ise Callımanu Dağları ve Narghita Dağları vardır. Bu bölge Karpatların en verimli, bitki örtüsü bakımından en zengin olan kısmıdır. Bu kısımdaki yükseklikler, Vf Pietrosu(2305 m), Sibulja (818 m), Goverla (2061 m) ve İneu (2280 m)dur. Aynı zamanda Ukrayna’yı Romanya’ya bağlayan Tabloniste Geçidi (931 m) burada bulunur. Ukrayna’da Borislay bölgesinde zengin maden yatakları, petrol, güneyinde Dasava’da ise tabii gaz bulunur. Bu kesim çok sık ve gür ormanlarla kaplı olup, Siret, Otlu Mureş, Somes ve Dinyester nehirlerini besler. Dağların üçüncü bölümü olan Transilvanya Alpleri, Alp Dağlarının özelliklerini haiz olduğundan bu isim verilmiştir. Ortalama yükseklik 1500 m’nin üzerindedir. Eflak ile Transilvanya arasında büyük bir engel olup geçitlerden ulaşım imkânı vardır. Önemli yükseltileri Peleaga Tepesi(2509 m), Cındrelu Tepesi(2245 m) ve Moldavneanu Tepesi (2543 m)dir. Önemli geçitler ise Demirkapı Geçidi, Kızkule Geçidi ve Pradal Geçididir. Bacauve Plolesti bölgelerinde petrol çıkar. Burası da sık ormanlarla kaplı olup, yeryer otlaklara rastlanır. Bu otlaklarda koyun yetiştiriciliği gelişmiştir.
  • Uzaydan Karpatlar
463px Carpathians satellite

  • Doğu Karpatlar
800px Baiului Mountains

Mapcarpat2

1. Dış Batı Karpatlar
2. Asıl Batı Karpatlar
3. Dış Doğu Karpatlar
4. Asıl Doğu Karpatlar
5. Güney Karpatlar
6. Batı Romanya Karpatları
7. Transilvanya Platosu
8. Sırbistan Karpatları
Ülkeler:
  • Romanya
  • Ukrayna
  • Macaristan
  • Polonya
  • Sırbistan
  • Slovakya
  • Çek Cumhuriyeti
En Yüksek Noktası:
  • 2,655 m Geristort Tepesi, Slovakya

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
6 Ağustos 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karpat Dağları
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Orta-Avrupa'da batıya dönük bir yay biçiminde uzanan dağlar. Üçüncü zamanda oluşmuş ve tepeleri aşınmış olan bu dağlar Polonya, Çek Cumhuriyeti, Rusya ve Romanya sınırları içinde kalırlar. 1.500 km. uzunluk ve 150 km. genişlikleri vardır. En yüksek tepeleri Tatrıp, (2.663 m.) ve Fagaras'tır (2.544 m.). Sık ormanlar nedeniyle bol yağış alan dağlar Tuna, Vistül, Dinyester ırmaklarını besler. Yayın iç yamaçlarında kömür, demir ve altın gibi madenler çıkarılır. Verimli toprakları çiftçiliğe elverişlidir. Kaplıcalarının da etkisiyle turizmi gelişmiştir.
In science we trust.

Benzer Konular

2 Mayıs 2011 / reyan Türkiye Coğrafyası
15 Nisan 2011 / bi quan Türkiye Coğrafyası
15 Kasım 2011 / reyan Türkiye Coğrafyası
5 Temmuz 2012 / bi quan Türkiye Coğrafyası
18 Temmuz 2011 / reyan Taslak Konular