Arama

Atmosfer Basınç

Güncelleme: 23 Şubat 2017 Gösterim: 11.013 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
13 Mart 2007       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam

atmosfer basıncı

Ad:  atbasınç.JPG
Gösterim: 21710
Boyut:  63.3 KB

BAROMETRÎK BASİNÇ olarak da bilinir, belirli bir alan üzerindeki tüm hava kütlesinin (atmosfer sütunu) birim alana uyguladığı kuvvet.
Sponsorlu Bağlantılar

Atmosfer basıncı genellikle, ağırlığı ve taban alanı atmosfer sütununkine eşit olan bir cıva sütununun yüksekliğini gösteren cıvalı barometreyle ölçülür (barometre basıncının çoğu zaman atmosfer basıncıyla eşanlamlı olarak kullanılmasının nedeni de budur). Atmosfer basıncını ölçmekte aneroit (sıvısız) barometre de kullanılır. Bu barometrenin basınca duyarlı öğesi, havası yarı yarıya boşaltılmış bir ya da daha çok sayıda körük biçiminde metal diskten oluşur. İçine ya da dışına yerleştirilen bir yayla içeriye doğru çökmesi engellenen bu diskin, basınç değişiklikleri nedeniyle uğradığı biçim değişiklikleri bir saat mekanizmasıyla döndürülen bir silindir üzerine kalem taşıyan bir kol yardımıyla kaydedilebilir.

Atmosfer basıncının anlatımında çok çeşitli birim sistemleri kullanılır. Bu birimler, mm olarak cıva sütunu yüksekliği, inç kare başına pound (psi), cm2 başına din, milibar (mb) ve atmosferdir. Deniz düzeyindeki standart atmosfer basıncı, 760 mm’lik cıva basıncı, inç kare başına 14,7 pound, cm2 başına 1.013,25xl03 din, 1.013,25 milibar ya da 1 atmosfer olarak tanımlanır. Bu değer genellikle çok küçük sapmalar gösterir; örneğin bugüne değin kaydedilen en yüksek değer (Sibirya’nın orta kesimlerinde) 813,06 mm, en düşük değer ise (Büyük Okyanusun güneyindeki bir kasırga sırasında) 657,86 mm olmuştur. Rüzgâr ve fırtınalar, basınçtaki bu küçük değişmelerle belirlenir.

Yükseklikle azalan atmosfer basıncı, yüzeye yakın yerlerde her 30 m için 3,5 mb düşüş gösterir. Yaklaşık 270 km yükseklikteki atmosfer basına 10-6 mb’dir ve yapay olarak elde edilebilecek en ileri vakumun (havası tümüyle boşaltılmış ortamın) basmayla hemen hemen eşdeğerdedir. 1.500 m ile 3.0 m arasındaki yüksekliklerde ise bu basınç, dağ hastalığı ya da yükseklik tutması denen ciddi fizyolojik rahatsızlıklara yol açacak kadar düşüktür.

Deniz düzeyindeki barometre basıncı zamana ve yere bağlı olarak değişir. Örneğin birçok yerde, özellikle Ekvator yakınlarında, Güneş’in neden olduğu atmosfer gelgitinin etkisiyle günlük değişmelere uğrar. Bu değişme, yerel saatle 10:00’da ve 22:00’de en büyük, 4:00’te ve 16:00’da en küçük değerlerdedir. Ekvator yakınında, atmosfer basıncının en yüksek ve en düşük değerleri arasındaki fark en çok 3 mb’dir.


Son düzenleyen Safi; 23 Şubat 2017 02:57
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Açık hava basıncı


Yeryuvarını çevreleyen havanın (atmosferin), temas ettiği cisimlere uyguladığı, yüksekliğe ve yere göre değişen basınç.
Sponsorlu Bağlantılar

Ağzına kâğıt kapatılıp baş aşağı çevrilen su dolu bardaktan suyun akmaması, boşaltma tulumbasıyla havası boşaltılırken bir gaz tenekesinin büzülmesi ve Toriçelli deneyi (cıva dolu kaba açık ağzından daldırılan cıvayla dolu tüpte cıvanın belli bir yükseklikte kalması) açık hava basıncının kanıtıdır. Bu basınç, Toriçelli deneyinden esinlenerek ilk kez Viviant tarafından 1643'te ölçülmüştür. Sayısal değeri 1 atmosfer (= 760 mm. cıva sütunu = 101325 paskal = yaklaşık 1 kg/cm2) dolayındadır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 22 Şubat 2017 04:36
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Şubat 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ATMOSFERİK BASINÇ
Ad:  tmosfer Basınç2.jpg
Gösterim: 1420
Boyut:  18.4 KB

Atmosferik basınç ;birim yüzey üzerindeki hava sütünunun ağırlığıdır. Deniz seviyesinde + 15 derecede yaklaşık olarak 76 cm cıva veya 29.92 inc hg basıncına eşit 1013.25 mb olarak bulunmuştur.
Deniz seviyesi basıncı ; en düşük ( kötü hava ) olarak 876 mb. En yüksek olarak ( en sıcak hava ) 1960 mb. Arasında ölçülebilmiştir. Atmosfer basıncı zaman ve irtifaya göre değişmektedir. Atmosfer basıncı barometre denilen aletlerle ölçülmektedir. Dünyada ölçümler için en fazla cıvalı barometreler kullanılmaktadır.

BAROMETRE
Atmosferik basıncı direk değer olarak gösteren bir barograftır. Basınçla doğru orantılı . Rakımla ters orantılı çalışır. Rakım arttıkça basınç azalır. Etkinlik yapan dağcılar, bulunduğu rakımdaki barometrik basıncı kontrol ve kayıt ederek havanın bozulacağını açılacağını anlayabilirler. Aynı rakımda barometrik basınç hızla düşüyor ise havanın hızla bozulacağına işarettir. Yavaş yavaş düşüyor ise zamana bağlı olarak havanın bozulacağını gösterir.

ALTİMETRE
Atmosferik basıncı irtifa ( rakım ) olarak gösteren bir barograftır. İrtifayla doğru orantılı çalışır. İrtifa arttıkça değerler büyür irtifa azaldıkça değerler düşer. Basit altimetreler havanın barometrik basıncına bağlı olarak küçük değer yanılmaları yapabilir .
Son düzenleyen Safi; 23 Şubat 2017 02:57
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

2 Ekim 2018 / Misafir Uzay Bilimleri
27 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
13 Aralık 2007 / KisukE UraharA Taslak Konular
15 Ocak 2012 / Misafir Taslak Konular
18 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Kimya