Arama

Dünya Gölleri - Büyük Tuz Gölü

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 27 Mayıs 2009 Gösterim: 7.322 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Büyük Tuz Gölü
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Büyük Tuz Gölü ve Colorado Kanyonui uzaydan görünüm
20081117saltlakefull

Büyük Tuz Gölü, ABD'nin Utah eyaleti nin kuzeyinde yer alır. Batı yarıküresindeki en büyük tuzlu su gölüdür. Kayalık Dağlar'da Wasatch dağ sırasının batısındaki yüksek bir yaylada bulunan göl deniz düzeyinden yakla­şık 1.300 metre yüksektedir.
Çok az yağmur yağdığı için, göl suyunun çoğu sularını göle boşaltan üç küçük ırmak­tan gelir. Uzun sıcak yaz mevsimi süresince gölün suları büyük ölçüde buharlaşır ve geriye tuz kalır. Bu nedenle her geçen yıl gölün tuz oranı artmaktadır. İsra­il'deki Lût Gölü de benzer özelliktedir. Göl suyunun ağırlığının dörtte biri tuzdur. Tuz oranı, deniz suyundakinden yedi kat fazladır. Göl suyunun sığ havuzlara pom­palanıp güneş altında buharlaştırılmasıyla el­de edilen tuz kimyasal madde üretiminde kul­lanılır.
Büyük Tuz Gölü, aslında Bonneville Gölü adlı daha büyük, eski bir gölün kalıntısıdır. Bu gölün eski kıyı çizgisi doğu yönündeki dağların yamaçlarında, bir zamanlar dalgala­rın kıyıya çarparak oluşturduğu sıra sıra taraçalar biçimindedir. Son yıllarda ırmak sularının bir bölümü vadiyi sulamak amacıyla kullanıldığı için göl küçülmüştür. Gölün gü­neybatısı çöldür. Bu çölün Bonneville Tuz Düzlükleri adıyla bilinen bir bölümü bir metreden daha kalın saf bir tuz tabakasıyla kaplıdır. İlkbahar dışındaki zamanlarda tuzun yüzeyi sert ve dümdüzdür. Bu nedenle oto­mobil yarışlarında, dünya hız rekoru deneme­leri için pist olarak kullanılır.
Göl çanağındaki birikintinin büyük bölümü sodyum klorürdür. Ayrıca sülfat, magnezyum ve potasyum da içerir. Göl zengin bir mineral kaynağı olmanın yanı sıra, son zamanlarda su sporları ve yabanıl yaşamı koruma merkezi olarak da önem kazandı.
Gölde az sayıda canlı yaşar. Suyu çok tuzlu olduğu için, tuzlu su karideslerinin yaşaması­na elverişlidir. Ayrıca deniz yosununa da rastlanır. Küçük adalarda yuva yapan martı­lar ile çok sayıda pelikan, balıkçıl, karabatak gibi su kuşları karadaki böceklerle beslenir. Bölgeye yerleşen ilk göçmenler 1848'de buğ­daylarını biçmek üzereyken, çekirge sürüleri­nin saldırısına uğradılar. Ama tam o sırada yetişen martılar çekirgelerin tümünü yedi. Bu nedenle martı, Mormon dinine bağlı yöre halkının geleneklerinde ayrıcalıklı bir yer kazandı. Güney Pasifik Demiryolu 43 km uzunluğundaki bir toprak set üzerinde gölü aşar. Gölün derinliği 5 metrenin altındadır. Çok tuzlu olduğu için gölde yüzen bir kişi suya batmaz.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

16 Kasım 2016 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
14 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
19 Nisan 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
18 Aralık 2012 / Mira Taslak Konular