Arama

Dünya Nehirleri - Rhône Nehri

Güncelleme: 1 Ağustos 2012 Gösterim: 2.319 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Rhône Nehri
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Rhône, Avrupa'nın 812 km uzunluğunda bir nehridir. Fransa'nın en uzun ikinci ve suyu en bol olan akarsuyudur.
İsviçre Alpleri'ndeki İsviçre'nin Rhone Buzulu kenarında doğar. Fransa'da Arles ve Marsilya şehirleri yakınında, delta oluşturarak Akdeniz'e dökülür. Simplon Tüneli ve Simplon Geçidi yoluyla İtalya'dan İsviçre'ye giren kara ve demiryolu Rhone vadisinin üst bölümünden geçer. Fransaya ulaşmadan önce Cenevre Gölü'ne giren ırmak, Alpler'i Jura Dağları'na birleştiren sıradağlar arasındaki bir dizi vadide dolanır. Bu vadilerin birinde Genissiat hidroelektirik santrali yer alır.
Lyon'da en büyük kolu olan Saone Irmağı ile birleşen Rhone, güneye doğru denize yönelir. Akışı hala hızlı olduğundan ulaşım için elverişli değildir. Ulaşımı sağlamak için yapılan çalışmaların yanı sıra, Donzere'de bir de kanal açılmıştır. Bu ırmak, Lyon bölgesinde, Alp Dağları ile Fransa ortasındaki, Massif Central diye bilinen büyük yayladan geçer. Vadinin oluşturduğu koridoru izleyen kara ve demiryolları, Kuzey ve Orta Fransa ile Büyük Marsilya limanları arasında mal taşımacılığına olanak verir. Bir zamanlar Romalılar Galya'yı fethetmek için bu yolu kullanmışlardır.
Deltanın başladığı Arles'te ırmak, güneybatıya doğru akan Petit Rhone (küçük Rhone) ve güneydoğuya doğru yönelen Grand Rhone (büyük Rhone) olmak üzere ikiye ayrılır. İkisi arasında Camargue'nin tuzlu bataklık ve otlakları yer alır.
Rhône'nin izlediği yol
427pxrhonebassinversant

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Rhone Nehri
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İsviçre ve Fransa'da ırmaktır. Boyu 812 km (290 km.si İsviçre'de) olan Rhone, Fransa'da ve Avrupa'da Akdeniz'e dökülen ırmakların en önemlisidir. İsviçre'de Valais kantonunda ve Furka Geçidi yakınında Rhone Buzulu'nda doğar. İsviçre'de Cenevre Gölü'ne karışıp güneybatı ucundan tekrar çıkar. Kaynağından Cenevre Gölü'ne kadar bir Alp ırmağıdır ve yüksek dağlar arasında kalan vadisi, demir ve karayollarının izlediği doğal bir yoldur. Gölden çıktıktan sonra (Cenevre kentinde) başlıca kollarından biri olan Arve'ı alır ve 19 km sonra Fransa topraklarına girer. Juralardan geçer, Lyon'da Fransa'da aldığı en büyük kolu Saone ile birleşir ve güneye dönerek, Alpler ile Massif Central arasında uzun bir kulvar meydana getiren vadisini boydan boya geçen geniş bir delta üzerinde Lyon Körfezi'ne dökülür.
Rhone Nehri
rhone1


Benzer Konular

9 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Haziran 2011 / Jumong Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya
19 Haziran 2011 / Daisy-BT Coğrafya