Arama

Dünya Nehirleri - Yukon Irmağı

Güncelleme: 30 Mayıs 2011 Gösterim: 5.532 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yukon Irmağı

Sponsorlu Bağlantılar
Yukon C4B1rmaC49FC4B1 haritasC4B1 300x174
Yukon Irmağı Haritası

Yukon Irmağı Kuzey Amerika‘nın büyük akarsularından birisidir. Yukon Irmağı Kanada‘dan doğarak Alaska(ABD) topraklarından Bering Denizi’ne dökülür.

Yukon Irmağı Kuzey Amerika’nın önemli sıra dağlarından Kayalık Dağlar‘ın kuzeyinden bir kaç kol olarak doğar.

En güneydeki kol Sagway kentinin doğusundaki bir gölden taşan sulardan kaynaklanır. Akarsu kuzey – kuzeydoğu yönünde ilerleyerek Kayalık Dağlar‘dan gelen bir başka kol ile birleşir. İki kol birleşerek debisini yükselterek büklümler yaparak kuzeye doğru ilerler. Bir süre sonra Kelpe Tepeleri’nin güneydoğusundan gelen başka bir kol ile birleşir. Önce batıya sonra kuzeye dönerek geniş bir hilal çizer. Kanada’nın Davson kentinden geçtikten sonra kuzeybatı yönünde ilerleyerek Kanada topraklarından çıkar ve Alaska topraklarına girer.

Alaska topraklarında önce kuzeybatı yönünde ilerleyen yukon Irmağı Fairbank kentinin kuzeydoğusundaki ovada Mackenzie Dağları‘ndan gelen diğer bir kol ile birleşir.

Ovada bir dirsek yapan Yukon Irmağı kuzeybatı yönünde ilerlemeye başlar. Bir süre bu şekilde yol alan Yukon Irmağı Kuskokwim Dağları‘nın kuzeydoğusundaki ovada Kuzey Alaska’dan gelen başka bir kol ile birleşir.

Artık debisi iyice yükselen Yukon Irmağı önce batı sonra güneybatı yönünde ilerlemeye başlar. Bir süre sonra deltasına girer. Kuskokwim Dağları’nın kuzeybatısındaki Mounta Village kentinde, kendi geniş deltasında kollara ayrılarak Bering Denizi‘ne dökülür.

yukon C4B1rmaC49FC4B1 300x225
Yukon Irmağı Kuzey Amerika'nın Büyük Irmaklarından Biridir.


Yukon Irmağı 3.700 km uzunluğundadır. Irmağın debisi ortalama 6.430 m³/sn’dir. Yukon Irmağı 847.642 km²’lik bir havzaya sahiptir.

Alaska’nın yerleşimleri Yukon Irmağı boyunda yoğunlaşmıştır. Yukon Irmağı Alaska’nın Yukon Bölgesi’ne adını verir.

Yukon Irmağı Alaska’da kışların sert geçmesi nedeniyle büyük ölçüde donar. Irmağın çevresinin ikliminin sertliği nedeniyle bölgede tarım yapılamaz. Irmağın büyük bölümünde taşımacılık yapılabilmektedir.

Yukon Irmağı ve çevresi canlı varlığı bakımından oldukça zengindir. Fazla yoğun insan yaşamaının olmadığı Yukon Irmağı çevresindeki pek çok bölge Ulusal Park yapılarak koruma altına alınmıştır.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & kaynak



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

9 Haziran 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
20 Ağustos 2015 / Jumong Coğrafya
5 Şubat 2016 / _Yağmur_ Taslak Konular
12 Haziran 2015 / Jumong Coğrafya