Arama

Yeryüzü Şekilleri - Körfez

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 25 Şubat 2016 Gösterim: 6.154 Cevap: 3
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Nisan 2015       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Körfez: Denizin kara dışına çıkarak oluşturduğu, göle benzer, ancak dar bir boğazla denize açılan su çıkıntısıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Körfezin meydana gelmesinde kıyı gerisindeki arazi yapısının çok önemli rolü vardır. Eğer dağlar kıyıya paralel olarak uzanıyorsa böyle kıyılarda girinti çıkıntı azdır. Böyle yerlerde körfezlere rastlanmaz. Dağların kıyıya dik olarak uzandığı yerlerde ise kıyı girintili çıkıntılıdır. Böyle kıyılarda deniz, vadiler boyunca, toprağı aşındırmak suretiyle içerilere doğru girerek körfezleri meydana getirmiştir. Körfezlerin biçimleri deniz suları altında kalmış bulunan kara topografyasının jeomorfolojisiyle yakından ilgilidir.
Körfezler limanların kurulması ve gemilerin barınması için çok uygun yerlerdir. Bu nedenledir ki, dünyanın büyük ve ticaret hacmi geniş limanları hep böyle körfezlerde bulunurlar. Mesela Hamburg, Cenova, Napoli, Pire, İzmir limanları bu çeşit limanlara örnek olarak sayılabilir.

Körfez İle Koy Arasındaki Fark: Koy, körfeze oranla daha küçüktür. Körfezin küçüğüne koy denir.

Türkiye'deki Körfezler
  • İzmit
  • Gemlik
  • Bandırma
  • Erdek
  • Saros
  • Edremit
  • Dikili
  • Çandarlı
  • İzmir
  • Gülbahçe
  • Güllük
  • Serence
  • Kuşadası
  • Sığacık
  • Gökova
  • Hisarönü
  • Sömbeki
  • Karaağaç
  • Marmaris
  • Fethiye
  • Finike
  • Antalya
  • Mersin
  • İskenderun
Dünya'daki Körfezler
  • Afrika
  • Avrupa - Atlas Okyanusu
  • Avrupa - Baltık Denizi/Kuzey Denizi
    • Finlandiya Körfezi Finlandiya ve Estonya arasında
  • Avrupa - Akdeniz
  • Asya
    • Basra Körfezi - Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, ve İran arasında
    • Kızıldeniz
  • Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler
    • Fundy Körfezi, Yeni İskoçya ve New Brunswick arasında
    • Meksika Körfezi Meksika ve ABD arasında
  • Güney Amerika
  • Okyanusya

Son düzenleyen Safi; 25 Şubat 2016 02:45
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  korfez1.jpg
Gösterim: 16282
Boyut:  83.2 KBKörfez Nedir ? (Detay)
Körfez Bir deniz veya gölün kara içine uzanan kısmı. Genellikle kıyı geniş bir kıvrım yaparak körfezi meydana getirir. Antalya, İskenderun, İzmir körfezinde olduğu gibi. Körfezin meydana gelmesinde kıyı gerisindeki arazi yapımının çok önemli rolü vardır. Eğer dağlar kıyıya paralel olarak uzanıyorsa böyle kıyılarda girinti çıkıntı azdır. Böyle yerlerde körfezlere rastlanmaz. Dağların kıyıya dikey olarak uzandığı yerlerde ise kıyı girintili çıkıntılıdır. Böyle kıyılarda deniz, vadiler boyunca, toprağı aşındırmak suretiyle içerilere doğru girerek körfezleri meydana getirmiştir. Körfezlerin biçimleri deniz suları altında kalmış bulunan kara topografyasının jeomorfolojisiyle yakından ilgilidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Körfezler limanların kurulması ve gemilerin barınması için çok uygun yerlerdir. Bu sebepledir ki, dünyanın büyük ve ticaret hacmi geniş limanları hep böyle körfezlerde bulunurlar. Mesela Hamburg, Cenova, Napoli, Pire, İzmir limanları bu çeşit limanlara örnek sayılabilir.

Dünyada Önemli Körfezler

Finlandiya Körfezi / Finlandiya ve Estonya arasında
Basra Körfezi / Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, and İran arasında
Kızıldeniz
Fundy Körfezi / Yeni İskoçya ve New Brunswick arasında
Meksika Körfezi / Meksika ve ABD arasında

Türkiyedeki Önemli Körfezler
Antalya Körfezi
Edremit Körfezi
Erdek Körfezi
Gemlik Körfezi
Gökova Körfezi
Mersin Körfezi
Saros Körfezi
İskenderun Körfezi
İzmir Körfezi
İzmit Körfezi

Türkiyedeki Körfezler (Detay)

Marmara kıyıları : Marmaranı Trakya bölümü düzdür. Anadolu kıyıla ise, girintili çıkıntılıdır. Burada karaya oldukça sokularak bir girinti meydana getiren İzmit körfezi, Gemlik körfezi, Erdek ve Bandırma körfezleri vardı Burada aynı zamanda Samanlı ve Kap dağ yarımadaları da meydana gelmişti Marmara denizi, İstanbul boğazı Karadenize Çanakkale boğazı ile Ege denizine açılır. Bu iki boğaz da, önemli deniz yolları durumundadır.

Ege kıyıları: Ege denizi kıyıların girinti ve çıkıntıları pek çoktur. Burada, dağlar kıyılara dik olarak uzanmıştır ve zamanla çökmeler olmuştur. Bu sebeplerle Ege denizi kıyıları, Anadolu yarımadasının en çok girintili çıkıntılı kıyılarını meydana getirir. Burada, Karaburun, Bodrum ve Marmaris yarımadaları gibi çıkıntılar ve Çandarlı, İzmir, Kuşadası, Mandalya, Kerme körfezleri gibi girintiler yer alır. Bu kıyıların en işlek limanı, İzmirdir.

Akdeniz kıyıları: Bu kıyılar da Karadeniz kıyıları gibidir. Burada da dağlar, kıyıya paralel olarak uzandıklarından girinti ve çıkıntıları fazla değildir. Korunurlu limanlar burada da bulunmaz. Orta Torosların uzantısına uygun olarak Taşeli platosu ve Teke yarımadası, iki büyük çıkıntı meydana getirmektedir. Bunlar arasında büyük Antalya körfezi ve daha doğuda Mersin ve İskenderun körfezi yer alır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin birleşik deltaları önünde büyük bir kıyı ovası görülür.

Ad:  korfez2.jpg
Gösterim: 5388
Boyut:  44.4 KB


SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  korfez3.jpg
Gösterim: 8653
Boyut:  44.5 KBKörfez nedir?
Karanın içine sokulmuş dar ve uzun deniz parçasıdır. Kıyı çizgisinin genel doğrultusuyla, kıyının gerisindeki yer şeklinin ana doğrultusu arasında sıkı bir bağ vardır.

Dağların kıyılara paralel olduğu yerlerde kıyı çizgisi az girintili çıkıntılıdır. Bu çeşit kıyılarda körfezlere rastlanmaz. Dağların kıyıya dikey olarak uzandığı yerlerde kıyı çizgisi çok girintili çıkıntılıdır. Böyle kıyılarda deniz, vadiler ve çukurlar boyunca karaların içine kadar sokulur ve körfezleri meydana getirir. Genellikle kıyı geniş bir kıvrım yaparak körfezi meydana getirir.

Antalya, İskenderun, İzmir körfezinde olduğu gibi. Körfezin meydana gelmesinde kıyı gerisindeki arazi yapımının çok önemli rolü vardır. Eğer dağlar kıyıya paralel olarak uzanıyorsa böyle kıyılarda girinti çıkıntı azdır. Böyle yerlerde körfezlere rastlanmaz. Dağların kıyıya dikey olarak uzandığı yerlerde ise kıyı girintili çıkıntılıdır. Böyle kıyılarda deniz, vadiler boyunca, toprağı aşındırmak suretiyle içerilere doğru girerek körfezleri meydana getirmiştir.

Körfezlerin biçimleri deniz suları altında kalmış bulunan kara topografyasının jeomorfolojisiyle yakından ilgilidir. Körfezler limanların kurulması ve gemilerin barınması için çok uygun yerlerdir. Bu sebepledir ki, dünyanın büyük ve ticaret hacmi geniş limanları hep böyle körfezlerde bulunurlar. Mesela Hamburg, Cenova, Napoli, Pire, İzmir limanları bu çeşit limanlara misal sayılabilir. Körfezlerin oluşmasında en etkili etmen tektonik harekete bağlı olarak kıyının gerisindeki jeolojik yapıdır.

Dağların kıyıya paralel değil de dik bir biçimde uzandığı yerlerde (ege bölgesi gibi) kıyı daha girintili-çıkıntılıdır dolayısıyla daha çok körfez ve koya rastlanır. Tektonik hareket (deprem) ile kıtaların birbirinden uzaklaşması ve parçalanması yoluyla da büyük körfezler oluşmuştur. Dünyanın en büyük körfezlerinin; Gine Körfezi , İran Körfezi , Alaska Körfezi , Meksika Körfezi ve Bengal Körfezi oluşumu bu şekildedir.

Denize dik olan dağların bulunduğu yerlerden bahsetmiştik, bu dağların vadi kısımlarından akan akarsular da yataklarını sürekli aşındırdıklarından körfez oluşmasına sebebiyet verebilirler. Buzullar da girintili çıkıntılı kıyılar oluşumundan -dolayısıyla Körfez oluşumunda etkilidir.Fiyord konusuna bakınız. Körfez oluşumunda dalga ve akıntıların da rolleri bulunmaktadır. Körfezin meydana gelmesinde kıyı gerisindeki arazi yapısının çok önemli rolü vardır. Eğer dağlar kıyıya paralel olarak uzanıyorsa böyle kıyılarda girinti çıkıntı azdır. Böyle yerlerde körfezlere rastlanmaz.

Dağların kıyıya dik olarak uzandığı yerlerde ise kıyı girintili çıkıntılıdır. Böyle kıyılarda deniz, vadiler boyunca, toprağı aşındırmak suretiyle içerilere doğru girerek körfezleri meydana getirmiştir. Körfezlerin biçimleri deniz suları altında kalmış bulunan kara topografyasının jeomorfolojisiyle yakından ilgilidir. Körfezler limanların kurulması ve gemilerin barınması için çok uygun yerlerdir. Bu nedenledir ki, dünyanın büyük ve ticaret hacmi geniş limanları hep böyle körfezlerde bulunurlar. Mesela Hamburg, Cenova, Napoli, Pire, İzmir limanları bu çeşit limanlara örnek olarak sayılabilir. Körfez İle Koy Arasındaki Fark: Koy, körfeze oranla daha küçüktür. Körfezin küçüğüne koy denir.

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Körfez, denize dar bir boğaz ile bağlanmış karanın içine doğru girinti yapmış büyük su parçasıdır. Dairesel, oval ve altı açık üçgen biçiminde olabilirler. Daha küçük olanlarına koy denir. Kimisinde denizle bağlantı diğerlerine göre daha geniştir ancak karanın kolları arasında yer aldığından yine körfez olarak adlandırılırlar.

Körfez Oluşumu
Körfezlerin oluşmasında en etkili etmen tektonik harekete bağlı olarak kıyının gerisindeki jeolojik yapıdır. Dağların kıyıya paralel değil de dik bir biçimde uzandığı yerlerde (ege bölgesi gibi) kıyı daha girintili-çıkıntılıdır dolayısıyla daha çok körfez ve koya rastlanır.
Tektonik hareket (deprem) ile kıtaların birbirinden uzaklaşması ve parçalanması yoluyla da büyük körfezler oluşmuştur. Dünyanın en büyük körfezlerinin; Gine Körfezi , İran Körfezi , Alaska Körfezi , Meksika Körfezi ve Bengal Körfezi oluşumu bu şekildedir.
Denize dik olan dağların bulunduğu yerlerden bahsetmiştik, bu dağların vadi kısımlarından akan akarsular da yataklarını sürekli aşındırdıklarından körfez oluşmasına sebebiyet verebilirler.
Buzullar da girintili çıkıntılı kıyılar oluşumundan -dolayısıyla Körfez oluşumunda etkilidir. Fiyord konusuna bakınız.
Körfez oluşumunda dalga ve akıntıların da rolleri bulunmaktadır.

Ekonomik Açıdan Körfezler

Körfezler, kara ile kısmen kapatıldığından göle yakın iç sular gibidirler bu nedenle insanlar, hem korunaklı kıyı hem de zengin bir deniz canlısı kaynağına sahip olan körfezlerde yerleşim birimleri kurmuşlardır. Güvenli ve iç bölgelere yakın olan körfezler çoğu zaman deniz ticareti için de önemli bir yere sahip olmuştur. Hamburg, Cenova, Napoli, Pire ve İzmir limanı gibi önemli ticari limanlar hep körfezlerin içinde kurulmuştur.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
2 Mart 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
23 Şubat 2016 / ThinkerBeLL Coğrafya
22 Şubat 2016 / buz perisi Coğrafya
22 Şubat 2016 / ThinkerBeLL Coğrafya