Ziyaretçi
Selimiye Camisi:
Edirne'de II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı cami.
Sponsorlu Bağlantılar
Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli başyapıtları arasında yer alıyor.
Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 (Hicri:976) yılında başlanmış. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da II. Selim'in ölümünün ardından 14 Mart 1575'te ibadete açılmış Cami açık havalarda Rodop Dağları'ndan ve Uzunköprü'nün Süleymaniye köyünden bile görülüyor.
Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye'de daha önceki hiçbir camide, ya da antik çağ mabedinde görülmemiş bir teknik kullanılıyor. Daha önceki kubbeli yapılarda, asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde yükselmesine rağmen, Selimiye Camii 43,25 metre yüksekliğinde, 31,25 metre çapında, tek bir kubbe ile örtülmüş ve son derece dikkat çekiyor. Kubbe 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuş. Kasnak, filayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlı. Kubbe aynı zamanda camiinin dış görünüşünün ana hatlarını da belirliyor.
Caminin mermer, çini ve hat işçilikleri de önemli yer alıyor. Yapının içi İznik çinileriyle süslü. Büyük kubbenin tam altındaki hünkâr mahfili, 12 mermer sütunlu ve 2 metre yüksekliğinde. Yapının, kuzeye, güneye ve avluya açılan 3 kapısı var. İç avlu, revaklar ve kubbelerle süslü Avlunun ortasında mermerden özenle işlenmiş bir şadırvan bulunuyor. Dış avluda ise sıbyan mektebi, darül kurra, darül hadis, medrese ve imaret bulunuyor. Sıbyan mektebi günümüzde çocuk kütüphanesi, medrese ise müze olarak kullanılıyor. Geçmişte cami meşalelerle aydınlatılırmış. Meşalelerden çıkan is, hava akımı yaratmak üzere özel olarak yapılan bir delikten dışarı çıkmaktaymış.
Son düzenleyen Safi; 20 Temmuz 2016 22:36