Arama

Okyanuslar - Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu)

Güncelleme: 25 Kasım 2012 Gösterim: 36.342 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Büyük Okyanus
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar
Büyük Okyanus
Ad:  Pacificocean.PNG
Gösterim: 9671
Boyut:  15.1 KB
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika ve Asya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. İsmini İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir. Magellan, günler süren zorlu ve fırtınalı şartlar altında adını verdiği Magellan Boğazından geçip bu okyanusa açıldığında, fırtınaların dinmesinden ve kendisini sakin suların karşılamasından dolayı Portekizcede "sakin" anlamına gelen "Pasifico" kelimesinden yola bu ismi vermiştir. 179.7 milyon km2 yüzölçümüne sahiptir. Neredeyse Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu'nun toplamı kadar yüzölçümü vardır. En derin yeri 11.034 m ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya'daki en derin noktadır. En kalabalık ada Tahiti'dir. Ayrıca dünyadaki depremlerin %90'ı ve büyük depremlerin ise %80'i pasifik bölgesinde meydana gelmektedir.
708.000.000 km3 su hacmi vardır ve kapladığı alan dünyadaki toplam karaların alanından biraz daha büyüktür. Okyanusun 3.000-3.500 m'den derin her yerinde ısı 2ºC derecenin altındadır. 1950-1980 yillari arasinda Büyük Okyanus´ta cok buyuk deniz firtinalari olusuyordu ve gemiler gecemiyordu. Gemiler Buyuk Okyanusun daha bir ucundan sonra birkac kilometre gider gitmez firtinalar basliyordu ve o firtinalarin bazilari simdi günümüzde yasanmamaktadir sadece Tsunami Amerika'nin bazi kentlerinde yasanmaktadir.


Ad:  buyuk_okyanus.jpg
Gösterim: 2157
Boyut:  38.9 KB

Büyük Okyanus, dünyadaki okyanusların en büyük ve en derin olanıdır. Çevresindeki denizler dışında 165 milyon km2'lik alanı ile Atlas Okyanusu'nun iki katıdır ve dünyadaki tüm karaların toplam yüzölçümünden daha büyüktür. Büyük Okyanus ve ona bağlı deniz­ler dünya yüzeyinin üçte birinden daha fazla yer kaplar. En geniş yeri olan Panama-Mindanao Adası arası, 17.220 km ile dünya çevresinin hemen hemen yarısıdır. Kuzey Kutup dairesindeki Bering Boğazı'ndan, Antarktika'daki Adare Burnu'na kadar olan uzaklık 15.450 kilometredir.
Büyük Okyanus'u çevreleyen denizler ara­sında Bering, Ohotsk, Japon, Sarı, Doğu Çin, Güney Çin, Mercan, Tasman denizleri ile California Körfezi bulunur. Endonezya ile Filipinler arasında da birçok başka küçük deniz vardır.
Büyük Okyanus'a ya da çevre denizlerine dökülen önemli ırmaklar Yangtze, Amur, Huang He (Sarı Irmak), Mekong, Yukon, Colorado ve Columbia'dır.
Büyük Okyanus'un kuzeyinde sombalığı, bir çeşit yassı dip balığı olan halibut, uskumru ve sardalye gibi balıklar çıkar ve burada ticari balıkçılık önemlidir. Orkinos da Oregon'dan Orta Amerika dolaylarına kadar olan sularda avlanır. Büyük Okyanus'un tropik su­larında ise kabuklular, yengeç, karides, teke ve istiridye vardır.

Rüzgâr ve Akıntılar
Okyanusun yüzeyinde hava koşulları enleme göre değişir. Ekvator çevresindeki kuşak belli belirsiz rüzgâr alır. Bu bölgeye durgunluk alanları da denir. Kuzeye ve güneye doğru gidildikçe alize rüzgârının estiği kuşaklar baş­lar. Alizeler genellikle ılık ve yumuşak rüz­gârlardır, ama tayfun denilen şiddetli fırtınalar da gene bu kuşaktan başlar. Tayfunların Atlas Okyanusu'ndaki adı kasırgadır. Ekva­torun 40° kuzey ve güney enlemlerinde batı rüzgârları kuşağı başlar. Bu kuşakta, yumu­şak havayı fırtınalar ve kabarmış bir deniz izler. Büyük okyanus daha yüksek enlemler­de de pek sakin değildir.
Büyük Okyanus'ta yüzey akıntıları ve derin su akıntıları olmak üzere iki tür akıntı vardır. Alize rüzgârları yüzey sularını batıya doğru taşıyarak, Kuzey ve Güney Ekvator akıntıla­rını oluşturur. Kuzey Ekvator Akıntısı'nın bir bölümü Filipinler'den kuzeye yönelen ve Ja­ponya'nın doğusundan geçen Kuroşio sıcak su akıntısı ile onun bir kolu olan ve kuzeye doğru çıkan Tsuşima'dır. California Akıntısı ise, çok geniş bir akıntı olduğu için yavaş hareket eder. Güney Ekvator Akıntısı Solo-mon Adaları'ndan Avustralya'nın doğusuna iner. Kuzeye ayrılan kolu Peru (Humbolt) Akıntısı'nı oluşturur. Yüzey akıntıları saatte 3-6 km hızla ilerlerken, hem üzerlerindeki havanın ısısını, hem de çevrelerindeki karanın iklimini etkiler.
Büyük Okyanus'un kuzeyinde akıntılar sa­at yönünde hareket eder, güneyde ise hareket ters yöndedir. Ekvatordan uzaklaşan sıcak akıntılar, derin su akıntıları olan Kuzey Kut­bu akıntılarıyla karşılaşınca soğur. Böylece, ekvatora dönen akıntılar genellikle soğumuş olur.

Adalar ve Okyanus Tabanı
Büyük Okyanus'ta binlerce ada vardır. Japon Adaları, Filipinler, Mariana Adaları, Yeni Gine, Solomonlar, Yeni Hebridler ve Fiji Adaları ile Yeni Zelanda gibi kıta kıyılarına yakın adaların, daha önce Asya ve Avustralya kıtalarından depremler sonucu çatlayıp ka­yarak ayrılan parçalar oldukları sanılmaktadır. Adaların biçiminin ayrıldıkları kıtalardaki gi­rintilere uygunluğu bu savı doğrulamaktadır. Bu nedenle Büyük Okyanus'un batısındaki adaların çoğuna Kıta Adaları denir. Büyük Okyanus'un doğusunda da benzer bir kıta kayması olduğu sanılmaktadır.
Büyük Okyanus'un açıklarında yer alan çok sayıda tropik adanın bazıları okyanus tabanında yükselen sıradağların doruklarıdır. Bazıları da yanardağların püskürtmesi ya da mercan kümeleşmeleri sonucu oluşmuştur. Bu adalara Okyanus Adaları denir. Başlıca okyanus adaları arasında Hawaii, Marshall, Karolin, Cook, Tuamotu ve Markiz adaları sayılabilir. Bazıları yaklaşık 5.500 metre de­rinlikten yükselir. Mercanadaları, mercan po­lipleri denilen küçük deniz hayvanlarının is­keletlerinden oluşur. Mercan sualtı dağları­nın yüzeyinde birikir. Büyük Okyanus'un doğusunda deniz tabanı hemen her yerinde yaklaşık 5.500 metre derinliktedir. Bu nedenle bu bölgede ada sayısı azdır. Büyük Okyanus'un batısı ise büyük ölçüde engebelidir. Bu bölge­deki yükseltiler Büyük Okyanus'un adalarını oluşturur. 7.500 metreyi geçen derinlikteki çukurluklar dünya yüzeyinin en alçak yerleri­dir. Bunlardan biri olan Mariana Çukuru'nun derinliği Guam Adaları yakınlarında 11.034 metreyi bulur. Okyanusla ilgili şaşırtıcı bir gerçek, dünyanın etkin yanardağlarının beşte dördünün Büyük Okyanus'ta ya da çevresin­deki karalarda bulunmasıdır. Yanardağların etkin olduğu bu topraklar aynı zamanda depremlerin de en yoğun görüldüğü bölge­lerdir.
Avrupalılar en son Büyük Okyanus'u keş­fettiler. 1513'te İspanyol kâşifi Balboa Pana­ma kıstağını geçti ve o zamanki adıyla "Büyük Güney Denizi"ne ulaştı. Bu keşif, Macellan'ın 1520–21 yıllarında Büyük Okyanus'u geçmesine öncü­lük etti. Macellan Büyük Okyanus'a, "sakin, durgun" anlamında pacifico adını verdi.
Büyük Okyanus'un en büyük kâşifi İngiliz kaptan Cook'dur. Cook, 1768–79 arasında üç Büyük Okyanus gezisi yönetti. 1779'da ölü­müne kadar çizdiği haritalarda Büyük Okyanus'taki adaların çoğunun yerini doğru olarak gösterdi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pasifik Okyanusu
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Yeryüzünün doğuda Amerika, batıda Asya ve Avustralya arasında kalan en geniş su kitlesi. Büyük Okyanus da denir. Kabaca daire şeklindedir. Güneyde, geniş bir yüzüyle Antarktika'yı çeviren kutup sularına açılır; kuzeyde, Bering Boğazı'nda Kuzey Buz Denizi ile birleşir. Alanı, kenar denizleriyle (Bering, Ohotsk, Japon, Çin, Sarı, Celebes vb.), yaklaşık 180.000.000 km2'dir. Kıyıları, batı ve doğuda farklıdır. Örneğin, Amerika kıyıları (Kuzeyde Alaska, güneyde Patagonya kıyıları hariç), dağlık, yüksek, girinti ve çıkıntısı az, özetle kıta sahanlığı yok denecek kadar dardır. Doğu kesimi dışında, üzerinde çoğu küçük, volkanik kökenli ya da alçak, düz mercan oluşumlarından meydana gelen sayısız ada vardır. Pasifik, aynı zamanda denizlerin en derin çukurlarını taşır. Örneğin, Kuril, Mariana, Filipin çukurlarında derinlikler 10.000 m.nin altına iner. Bazı kesimleri yerkabuğunun çok kırıklı bir zeminini meydana getirir. Sık sık görülen sismik ve

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Kasım 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Büyük Okyanus'taki Sandy Adası

121122hayalethlarge

Google Earth'te hayalet ada.

Uzun bir zamandır çeşitli yayınlarda yer alan Büyük Okyanus'taki Sandy Adası'nın aslında var olmadığı anlaşıldı.Avustralyalı bilim insanları, denizcilik ve dünya haritaları ile Google Earth'te, Büyük Okyanus'un güneyinde gösterilen Sandy Adası'nın aslında var olmadığını bildirdi.Google haritalarında Sandy adası olarak adlandırılan ufak toprak parçası, Avustralya ile Fransız yönetimi altındaki Yeni Kaledonya arasında yer alıyordu. Ancak Sidney Üniversitesi'nden bilim insanları, bölgeye gittiklerinde, 10 yıldır çeşitli yayınlarda yer alan böyle bir adaya rastlamadı.

'Çok Şaşırdık'

25 gün süren yolculuğun dönüşünde Fransız Haber Ajansı AFP'ye açıklama yapan Maria Seton, "Gemideki seyir haritaları bölgede 1400 metre derinliğinde su bulunduğunu gösteriyordu. Ada, Google Earth'te ve diğer haritalarda görülüyor. O yüzden biz de gidip görmek istedik. Ama ada filan yoktu. Çok şaşırdık. Çok tuhaf birşey bu. Nasıl olup da bir toprak parçası haritalara girmiş, bilemiyoruz. Ama durumu araştırıp bulmak istiyoruz" diye konuştu.

'İnsan Hatası'

Avustralya'nın deniz haritalarını yayımlayan Hidrografya Kurumu, Sandy adasının bazı bilimsel haritalarda ve Google Earth'te yer almasının, insan hatasından kaynaklanıyor olabileceğini ve hatanın yıllardır tekrarlanıyor olabileceğini kaydetti.Kurumdan bir yetkili, bazı haritacıların telif haklarını çalanlara karşı önlem olarak kentlere hayalet sokaklar koyabildiklerini ama denizcilikte güven duygusunu ortadan kaldıracağı için, bunun pek yapılmadığını,Google'ın harita servisinden bir sözcü de, haritalarını hazırlarken yetkili kaynaklara danıştıklarını belirtti.


Kaynak : BBC (22 Kasım 2012,20:29)

Benzer Konular

28 Mayıs 2013 / Misafir Deniz Bilimleri
15 Temmuz 2012 / Misafir Deniz Bilimleri
6 Mart 2009 / ThinkerBeLL Deniz Bilimleri
15 Mayıs 2011 / Misafir Deniz Bilimleri
28 Şubat 2011 / Misafir Soru-Cevap