Halter Nedir?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
HALTER TARİHİ
Halter 1896'daki olimpiyatlarda yapılmaya başlanmış ve 1920 yılından itibaren genel hale gelmiştir.
Temelde halter basit bir spordur. Kural olarak en fazla ağırlığı kaldıran kazanır. Halterde kaldırılacak ağırlık 260 kilograma kadar çıkar.
Basit bir benzetmeyle bu bir ineği ellerinizle kafanızın üzerinde tutup hakemler bırak dediğinde de bırakmaya benzer.
EFSANE HALTERCİ
Türkiye'nin "cep herkülü" Naim Süleymanoğlu halter tarihinine adını altın harflerle yazdırmıştır.
1985 yılında Bulgaristan'dan maceralı bir kaçış sonucu Türkiye'ye gelen Naim, parlak sporculuk yaşamı boyunca üç kere olimpiyat madalyası ve yedi kere de Dünya Şampiyonluğu almıştır.
Halter sporunu yapanların idolü haline gelen Naim Süleymanoğlu dışında Halil Mutlu ülkemize büyük başarılar kazandırmıştır.
HALİL MUTLU
HAYATI
14 Temmuz 1973 yılında Bulgaristan Kırcaali'de doğdu. Haltere antrenörü İbrahim Elmalı'nın desteği ile 10 yaşında başladı. Ülkesinde gördüğü baskılardan dolayı spora iki yıl ara vermek zorunda kaldı. Ardından 1989 yılının Aralık ayında Türkiye'ye iltica etti. Mutlu, ilk şampiyonluğunu 19 yaşında İngiltere'de düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda koparma, silkme ve toplamda altın madalya kazanarak yaşadı.
Mutlu bugüne kadar bir kez gençler, 7 kez de büyüklerde Avrupa şampiyonu; bir kez gençler ve 3 kez de büyüklerde dünya şampiyonu olurken 2 de Olimpiyat şampiyonluğuna imza attı. Üst üste kırdığı rekorlar nedeniyle kendisine 'Küçük dev adam' lakabı takıldı. Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencisi olan Halil Mutlu halen Kombassan Konyaspor Kulübü'nün formasını giyiyor.
NAİM SÜLEYMANOGLU
HAYATI
1983-1986 arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam atmış üç rekor kırarken, yine bu dönemde Dünya ve Avrupa şampiyonalarında 52,56,60 kilolarda şampiyonluklar yaşadı. 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi. 1986'da Sydney'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye büyükelçiliğine sığınarak Türkiye'ye iltica etti.
1988'de Avrupa Halter Şampiyonası'na Türkiye adına katıldı ve üç altın madalya kazandı. Bunun yanında 60 kg'de koparmada 150 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.
1988 Seul Olimpiyatları'na Türkiye adına katılabilmesi için Türk hükümetince Bulgaristan'a 1 milyon dolar ödenerek gerekli izin alındı. Bu olimpiyatlarda Süleymanoğlu 60 kg koparmada sırasıyla 145 kg, 150.5 kg, 152.5 kg, silkmede 175 kg, 188,5 kg, 190 kg, toplamda da 320 kg, 339 kg, 342.5 kg kaldırarak 9 dünya 6 olimpiyat rekoru kırarak muhteşem bir zafer elde etti ve böylece Türkiye olimpiyatlar tarihinde güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu.
1992 Barcelona Olimpiyatları'nda rakiplerine ezici üstünlük sağlayarak altın madalyayı yine ülkemize kazandıran Naim, aynı yıl Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi.
1993 Dünya Şampiyonasında ise 3 altın madalya kazanırken 2 de dünya rekoru kırdı. 1994'te Bulgaristan'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda sadece üç kaldırış yaparak üç dünya rekoru kırdı.
Atmışaltısı İstanbul'da yapılan Dünya Halter Şampiyonası'nda ilk kez Türk Seyircisi önüne çıktı. Ve bu şampiyonada sakat olmasına rağmen 3 dünya rekoru kırarak üç altın madalya kazandı. Bu da onun dünyanın en güçlü sporcusu ünvanı kazandırdı. 1995 Avrupa halter şampiyonasında sakat olmasına rağmen 1 altın, 2 gümüş kazanarak Türkiye’nin takım halinde birinci olmasında önemli katkı sağladı. Yine Çin'de yapılan dünya şampiyonasında sakat olmasına rağmen 3 altın madalya kazandı.
1996 Atlanta Olimpiyatları'nda 64 kiloda 4 dünya rekoru kırarak 3. kez olimpiyatlarda madalya kazanarak tarihe geçti.
Naim Süleymanoğlu, Sidney olimpiyatlarında ise sakatlığı nedeniyle pek bir başarı gösteremedi.
Süleymanoğlu, Uluslararası Halter Federasyonu'nun 7-9 Aralık 2000'de Atina'da toplanan kongresinde astbaşkanlığa seçildi.
TÜRKİYE'DE HALTER SPORU
Çağdaş anlamdaki halter sporunun yurdumuza girişi 1890'lara rastlamaktadır, ancak bu tarihten çok daha önceleri, “ağırlık kaldırma” denemelerinin yapıldığı, çeşitli dönemlerde, özellikle orduda ağır kalkan ve gürzlerle idmanın zorunlu olduğu bilinmektedir. Bu spora Osmanlı padişahları da özel bir ilgi göstermişlerdir. Örneğin IV. Murat'ın mermerden yapılma 102 kg ağırlığında bir gülleyi her sabah halkasından tutarak haremden has odaya ya da Bağdat Köşkü'ne değin götürdüğü, akşam hareme dönerken de aynı şekilde getirdiği bilinir. Bağdat Seferi sırasında da, askerin gözü önünde bununla idman yaptığı söylenir. Türkiye'ye çağdaş halter sporu, Galatasaray Lisesi'nin Fransız öğretmenlerince sokulmuştur. Önceleri aletli jimnastiğin bir parçası olarak yapılan halteri ilk olarak, aynı okulun önce öğrencisi daha sonrada beden eğitimi öğretmeni olan Faik Üstünidman benimsemiştir. Faik Bey'in 1896 Atlanta Olimpiyatları'nda 112.5 kg kaldırarak şampiyon olan yunan Yataganos'u izledikten sonra 115 kg'lık ağırlıkla günlük çalışmalar yaptığı bildirilmiştir. Faik Bey'in ardından öteki jimnastikçiler (özellikle 1903'te kurulan Beşiktaş Osmanlı Jimnastik kulübü jimnastikçileri), Osman Paşazade Hüseyin Bereket, Ahmet Fetgeri (Aşeni), Mehmet Ali Fetgeri ve Mazhar Kazancı ağırlık çalışmalarını programlarına aldılar. Hakkı Köprülü, Gümrüklü Selahattin, şair ve filozof Rıza Tevfik Bölükbaşı, İhsaniyeli Rıfat, Tuğbay Şevket Kırgül, Bahriyeli Asaf, Kaptan Nezir, Canbaz Rıza, Güreşçi Danyal, Ali Rana Tarhan ve Kenan Öner ise halteri benimseyen öteki öncü sporcular oldular. Jimnastikçilerden sonra güreşçiler de haltere ilgi gösterdiler; Beşiktaşlı Kemal, Mızıkacı Danyal ve Sadi gibi güreşçiler halterde büyük başarılar sağladılar.
Uluslararası alanda katıldığımız ilk şampiyona 1924 Paris Olimpiyat Oyunları oldu. Bu şampiyonaya, Gülleci Cemal Erçman ve Neyzen Şevki Sezgin'den oluşan takımla gidildi. Gülleci Cemal tüy sıklette toplam 345 kg ile 39 halterci arasında 12. oldu, yine Gülleci Cemal 1928 Amsterdam Olimpiyat Oyunları'nda 25 halterci arasında toplam 262.5 kg kaldırarak sekizinci oldu, bu başarılar aynı zamanda uluslararası alanda halter sporundaki ilk başarılarımızdır.
1930'lu yıllarda büyük bir duraklamaya giren halterimiz ancak 1945'e doğru bir kıpırdanma gösterdi. Bu dönemde Esat Kazancı başta olmak üzere Haşim Ekener, İlhan Enülkümen, Mesut Sordum, Boğos Kambur adlarını duyuran sporcularımız oldu. Bu adlar sayesinde o güne değin güreş federasyonuna bağlı bir dal olan halter sporu bağımsız bir federasyon oldu, 1956 yılında Türkiye Halter Federasyonu kuruldu. Bu hamle ile halterde kulüpleşmeye gidilerek yaygınlaştırılması için çabalar harcandı. Bu dönemde Anadolu, İstanbul Güreş, Bostancı ve Şişli kulüpleri haltere kucak açan ilk Türk kulüpleri oldu.
II. Dünya Savaşı nedeni ile 1940 - 1955 yılları arasında yurt içinde sürdürülen Türk halteri uzun bir aradan sonra uluslararası organizasyonlarda 1957 Tahran'da yapılan Dünya Halter Şampiyonası'na katılarak bir kez daha yer aldı. İstenilen başarıyı yakalayamayan takımımız Kayhan Bora, Nuri Akın, Reşit Örer, Metin Gürman Ferdi Türkdamar ve Serkis Güllap'tan oluşuyordu. Buradan kazanılan deneyim ile düzenli bir şekilde çalışmaya başlayan haltercilerimiz kısa zamanda gelişim gösterdiler. 1959 yılında Beyrut'ta düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda 75 kiloda Metin Gürman birinci olarak uluslararası alanda altın madalya kazanan ilk Türk haltercisi oldu. 1961 yılında Viyana'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda Sadık Pekünlü'nün Avrupa 6.sı olması Türk halterinin dünyaya duyurulmasının sağladı. Türk halterindeki bu başarıları 1964 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda yine Sadık Pekünlü'nün toplamda 445 kg kaldırarak 11. olması izledi. 1967 yılında Tunus'ta yapılan Akdeniz Oyunları'nda ise 82.5 kiloda Güner Çevik bronz madalya kazandı. Daha sonra sırası ile 1969 yılında Bükreş'te düzenlenen Balkan Halter Şampiyonası'nda 60 kiloda Salih Suvar ile 67.5 kiloda Sedat Misket ikinci olarak gümüş madalya ve 90 kiloda Sadık Pekünlü üçüncü olarak bronz madalya; 1970 yılında İstanbul'da düzenlenen Balkan Halter Şampiyonası'nda 82.5 kiloda Mehmet Suvar birinci olarak altın, 90 kiloda Sadık Pekünlü ikinci olarak gümüş madalya; 52 kiloda Ahmet Gülal, 67.5 kiloda Mehmet Gül ve Kayhan Suntur, 110 kiloda Ali Hoşfikir ve ağır sıklette Ali Tan üçüncü olarak bronz madalya kazandılar. 1975 yılında Cezayir'de yapılan Akdeniz Oyunları'nda 82.5 kiloda Mehmet Suvar'ın birinci olarak altın, 56 kiloda Bilal Özdoğan'ın üçüncülük kürsüsüne çıkarak bronz madalya kazanmaları Türk halterinin uluslararası düzeydeki başarılarına bir yenisini daha ekledi. 1976 Balkan Halter Şampiyonası'nda Mustafa Ertan birinci olarak altın madalya kazanması ve 1977 Balkan Halter Şampiyonası'nda Mehmet Gül birinci olarak altın madalya almasından sonra halterimiz 1982 yılına değin bir duraklama devresi geçirdi. 1982 Balkan Halter Şampiyonası'nda Hasan Has ve 1983 Akdeniz Oyunları'nda Levent Erdoğan birinci olarak üç altın, beş gümüş ve yedi bronz madalya kazandırarak yeniden halterimizi başarılı günlerine döndürdüler. Türk halteri 80'li yıllar öncesi Avrupa da ilk 10'da, Dünya da ise ilk 20 arasında yerini aldı. 1986 yılında Naim Süleymanoğlu 'nun Türkiye'ye gelmesi halterimizde bir dönüm noktasını oluşturdu.
Naim Süleymanoğlu : 1967 yılında Bulgaristan'ın Mestanlı Köyünde dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu haltere on yaşında başladı. Kısa sürede Bulgaristan milli takımına seçildi. 1983'te ABD'de düzenlenen gençler şampiyonasında silkmede 160 kg ile büyükler dünya rekorunu kırdı. 1985 yılında Varna'daki turnuvada rekorlarını koparmada 131.5 kg, silkmede 170 kg ve toplamda 301.5 kiloya taşıdı. 1986 yılında 56 kg'den 60'a çıktı. Aynı yıl toplamdaki rekorunu 335 kilo'ya yükseltti. 1986 yılının Aralık ayında Merlbourne'de yapılmakta olan Dünya Şampiyonası sırasında Türkiye'ye iltica etti. 8 Aralık 1986 Avusturya'nın Merlbourne kentinde Dünya Kupası Şampiyonası esnasında Merlbourne Türk Büyükelçiliğine sığınarak kırk saatlik Merlbourne-Londra arası uçak yolculuğunun ardından dönemin başbakanı Sayın Turgut Özal'ın özel uçağıyla Londra'dan Türkiye'ye geldi. Bu ilticası sonucunda Dünya Halter Federasyonu Naim'i yarışmalardan men etti, ancak bu sorunda Turgut Özal'ın Bulgaristan'dan Naim için izin alması ile aşıldı. Naim, Türkiye'ye kaçışı, madalyaları ve rekorları ile tarihe geçmiştir. Kendi ağırlığının üç katını kaldıran ilk halterci olan Naim Süleymanoğlu üç olimpiyatta kazandığı madalyalar ile Türkiye'nin ilk olimpiyat rekortmeni sporcusu olmasının yanı sıra yüz yıllık Olimpiyat Oyunları tarihinde üç olimpiyatta üç altın madalya kazanan ilk sporcu olma unvanını da taşımaktadır. Tüm zamanların en iyi haltercisi kabul edilen Naim Süleymanoğlu, başarıları ile Time dergisine kapak olmuş yaptığı kaldırışlarla “cep herkülü” lakabını haklı olarak kazanmıştır. Aktif sporu bıraktıktan sonra IWF Asbaşkanlığına seçilen Naim Sülaymanoğlu ?????? yılları arasında IWF Asbaşkanlığı görevini yürütmüş 2005 yılında yapılan IWF Yönetim Kurulu seçimlerine aday gösterilmediği için katılmamış halen THF'da Asbaşkan olarak görev yapmaktadır.
Naim Süleymanoğlu'nun aktif sporu bırakmasının ardından Türk Halterinde herhangi bir boşluk oluşmamış Halil Mutlu kazandığı madalyalar ve kaldırdığı ağırlıklarla Ülkemizde ve Dünyada halterin lokomotifi olmuştur.
Halil MUTLU 14 Temmuz 1973 yılında Bulgaristan Kırcaali'de doğdu. Haltere antrenörü İbrahim Elmalı'nın desteği ile 10 yaşında başladı. Ülkesinde gördüğü baskılardan dolayı spora iki yıl ara vermek zorunda kaldı. Ardından 1989 yılının Aralık ayında Türkiye'ye iltica etti. Mutlu, ilk şampiyonluğunu 19 yaşında İngiltere'de düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda koparma, silkme ve toplamda altın madalya kazanarak yaşadı.
Mutlu bugüne kadar bir kez gençler, 7 kez de büyüklerde Avrupa şampiyonu, bir kez gençler ve 3 kez de büyüklerde dünya şampiyonu olurken, 2004 Atina Olimpiyatlarında Nurcan Taylan, Taner Sağır'la birlikte altın madalya kazanarak 3.kez Olimpiyat şampiyonluğuna imza attı. Ülkemizde bu başarıya ulaşan 2. dünya halterinde ise 4. sporcu olan Halil MUTLU'ya üst üste kırdığı rekorlar nedeniyle 'Küçük Dev Adam' lakabı takıldı. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencisi olan Halil Mutlu Dünyada 4. kez üst üste olimpiyat şampiyonluğunu kazanacak tek aday olarak görülmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda Hafız Süleymanoğlu, Erdinç Aslan, Fedail Güler, Sunay Bulut, Dursun Sevinç, Ergun Batmaz, Ali Eroğlu, Mehmet Yılmaz, Mücahit Yağcı, Yasin Aslan bayan sporculardan; Aysel Özgür Şule Şahbaz, Derya Açıkgöz, Nurcihan Gönül, Fatma Kabadayı ve Esma Can en başarılı isimlerdir.
Günümüzde Nurcan Taylan, Emine Bilgin, Seda İnce, Sibel Özkan, Aylin Daşdelen, Sibel Şimşek, Bünyamin Sudaş, Sedat Artuç, Ferit Şen, Erol Bilgin, Ekrem Celil, Reyhan Arabacıoğlu, Taner Sağır uluslararası alanda başarlı sporcularımızdandır.
HALTER
Sydney'de bayanlar dalında yedi , erkekler dalında ise sekiz ağırlık sınıfı olacak. Erkekler için bu sınıflar : 56 , 62 , 69 , 77 , 85 , 94 , 105 ve 105 kg üzeri olacak . Bayanlar için ise 48 , 53 , 58 , 63 , 69 , 75 ve 75 kg üzeri olacak. Atletler iki çeşit halter kaldırma yapacak : Silkme ve koparma . Koparmada sporcu halteri tek harekette kafalarının üzerine çıkartırlar. Silkmede ise atlet halteri boyun hizasında tutar ve bir süre o pozisyonda kalır. Atletler her iki hareketten de ( silkme ve koparma ) puan alırlar.
Nurcan Taylan olimpiyat şampiyonu
2004 Atina Olimpiyatları’nda halterde bayanlar 48 kiloda Nurcan Taylan, 2 dünya ve 5 olimpiyat rekoru kırarak altın madalyanın sahibi oldu.
Atina - Olimpiyat şampiyonluğunu kazanan Nurcan Taylan, Türkiye’ye olimpiyatlarda bayanlarda altın madalya getiren ilk sporcu oldu.
Ömer Öztürk
1959 yılında Ankara’da doğdu. Haltere 1975’te başladı. 1980 yılında Belgrat’ta yapılan uluslararası müsabakada ikinci, 1981’de de Balkan üçüncüsü oldu. Aktif sporu bıraktıktan sonra antrenör olarak görev yaptı.
Levent Erdoğan
1958 yılında dünyaya geldi. İlk birinciliğini 1978 yılında kazandı. 1983 ve 1987 yıllarında Akdeniz Oyunları Şampiyonu, 1983 yılında Balkan ikincisi, 1984’te Avrupa dördüncüsü oldu. Koparmada 100, silkmede 125 kilo kaldırdı. Milli takım antrenörlüğü yaptı.
Ferdi Türkdamar
Halterin ikinci dönemindeki ustalarındandır. 1957 yılında Tahran’da yapılan Dünya Halter Şampiyonası’na katılan ekipte yer alan Türkdamar, pek çok kez Türkiye şampiyonlukları elde etti.
Vasili Alexejev
1942 yılında doğdu. 1972 ve 1976 Montreal Olimpiyatları’nın süper ağır siklet şampiyonudur. 80 defa dünya rekoru kırdı. 600 kilo kaldırarak, dünyada bu kiloyu ilk kez kaldıran halterci ünvanını aldı. 10 kez Dünya Şampiyonu, birçok kez de Avrupa Şampiyonu oldu. Rus Milli Takımı antrenörü olarak da görev yaptı.
Sadık Pekünlü
1938 yılında İstanbul’da doğdu. Haltere 1956 yılında Deniz Harp Okulu’nda öğrenciyken başladı. 1961 yılında milli formayı giydi. 4 yıl içinde 100’den fazla Türkiye rekoru kırdı. 1964 Olimpiyatları’nda 11. oldu. 1973 yılında trafik komiseri olarak görev başındayken kaza sonucu vefat etti. Türk halterinin en önemli isimlerinden olan Pekünlü adına, 1974 yılından beri uluslar arası turnuvalar düzenlenmektedir.
Osman Mert
1948 yılında doğdu. 16 yaşında haltere başladı. Çeşitli Türkiye rekorları kırdı. 1972 Münih Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil etti ve sekizinci oldu.
Gürsel Ateş
1967 yılında Erzurum’da doğdu. Haltere 1983 yılında başladı. 1986’da Gençler Balkan ikincisi, 1987’de Akdeniz Oyunları üçüncüsü, 1989’da Avrupa ve dünya dördüncüsü oldu.
Alpaslan Alpak
1971 yılında Sivas’ta doğdu. 1981’de Sivas’ta haltere başladı. 1988-1990-1991 yıllarında Balkan ikincisi oldu. Yıldız ve Gençler’de 14 Türkiye rekoru kırdı. 1989’da Avrupa dördüncüsü ve dünya yedincisi oldu.
Mücahit Yağcı
1973’te Eskişehir’de doğdu. Avrupa Gençler Şampiyonası’nda 60 kiloda 3 altın madalya, Akdeniz Oyunları’nda bir altın ve iki gümüş madalya kazandı.
İmre Foeldi
1938 yılında doğdu. Macar halterci Roma, Tokyo, Meksika ve Montreal Olimpiyatları’nda altın madalya dahil, birçok derece elde etti ve dünya rekorları kırdı.
Salih Suvar
1948 yılında Adana’da doğdu. 17 yaşında haltere başladı. 23 yaşında Akdeniz Oyunları’nda birincilik kazandı. 1972 Münih Olimpiyatları’nda altıncılık elde etti.
Kerimhan Erçetin
1948’de İstanbul’da doğdu. Haltere 1961’de başladı. Vücut geliştirme ve güreş sporlarıyla ilgilendi. 16 Türkiye rekoru kırdı. 1973 senesinde Balkan üçüncüsü oldu. 10 kez milli formayı giydi. 1970-1978 yılları arasında Deniz Harp Akademisi’nde uzman antrenör olarak görev yaptı. Marmara Üniversitesi Spor Yüksek Okulu’nda halter dersleri ve seminerleri veren Erçetin, 1971-1997 yılları arasında İstanbul Bölgesi Halter Ajanı olarak görev yaptı.
Mehmet Suvar
1950 yılında Adana’da doğdu. Haltere burada başladı. 21 yaşında, Akdeniz Oyunları’nda bronz madalya kazandı. Türkiye rekorları kırdı. Çeşitli uluslararası şampiyonalarda ve Olimpiyat Oyunları’nda altın ve gümüş madalyalar kazandı.
Hafız Süleymanoğlu
1967 yılında Azerbaycan’ın Samgait ilinde doğdu. 1982 yılında haltere başladı. 1986’da 52 kiloda Avrupa Gençler Şampiyonu, 1989’da büyükler kategorisinde Avrupa ve Dünya Şampiyonu oldu. Aynı yıl Türkiye’ye iltica etti. 1990’da milli formayı giydi ve 132.5 kg ile Türkiye’ye Dünya Şampiyonluğunu kazandırdı. 1991 ve 1992 yılları arasında Avrupa Şampiyonu oldu. 1993 yılında Avustralya’da 2 gümüş, 1994’te Türkiye’de 3 gümüş kazanarak Dünya ikinciliğine ulaştı. 1995’te Avrupa Şampiyonası’nda 1 altın, 2 bronz, 1997 Avrupa Şampiyonası’nda 3 altın madalya kazandı.
Fedail Güler
1972’de Bulgaristan’da doğdu. Haltere 1986’da başladı. 1991 Akdeniz Oyunları’nda silkme ve toplamda altın, koparmada gümüş, 1991 Gençler Balkan ve 1992 Gençler Avrupa Şampiyonaları’nda 67.5 kiloda 3’er altın madalya, 1992 Akdeniz Oyunları’nda 64 kiloda koparma ve toplamda altın, silkmede gümüş madalya elde etti. 1993 Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda 70 kiloda 3 gümüş madalya alırken, 1994’Dünya Şampiyonası’nda iki dünya rekoru kırarak 1 altın ve 2 gümüş madalya kazandı. 1995’te Avrupa Şampiyonası’nda 3 altın, Dünya Şampiyonası’nda ise 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya elde etti.
Ali Gümüş
Safranbolu'da doğan Gümüş, spora İstanbul Güreş İhtisas Kulübü'nde başladı. 1959 yılında halterde milli forma giyen Gümüş, aynı yıl gazeteciliğe başladı. Günlük Spor, Son Posta ve Tercüman gazetelerinde spor yazarlığı yaptı.
Uluslararası güreş şampiyonalarını en fazla takip eden gazeteci olan Gümüş, 1975'te Sovyetler Birliği'nin Minsk şehrinde ve 1977 yılında Bursa'da "Dünya Güreşine Hizmet" madalyasıyla ödüllendirildi.
Dünya Spor Yazarları Birliği'nin (AIPSI) FILA'daki temsilcisi oldu.
Waldemar Baszanowski
1935 yılında doğdu. Polonyalı halterci hafif siklette Tokyo ve Meksika Olimpiyatları Şampiyonu oldu. Dünya halterinin en önde gelen isimlerindendir.
Kemal Başkır
1952 yılında Eskişehir’de doğdu. 14 yaşında haltere başladı. Koparma ve silkme dalarında çeşitli rekorlar kırdı. Akdeniz Oyunları’nda koparma ve toplamda ikinci, Montreal Olimpiyatları’nda da onüçüncü oldu.
Arif Nusret Say
1933’te Gaziantep’te doğdu. Ankara’da doğdu. Ankara’da spor hayatına başladı. Önce atletizmle ilgilendi. Gülle ve disk attı. Bu sporu yaparken halterle de uğraştı. Spor yaşamını bıraktıktan sonra (1967) Halter Federasyonu’nun bünyesinde aktif görevler aldı. Türkiye Halter Federasyonu Başkanlığı’nı 21 yıl süreyle üstlenen Say, başkanlık döneminde Türk halter sporuna çok önemli hizmetler verdi. Halter dünyasında sevilen ve sayılan bir kişi oldu. Uluslararası Halter Federasyonu Denetleme Kurulu üyesi olarak görev aldı. 1995 yılında öldü.
Thomas Kono
1930 yılında doğdu. Japon asıllı Amerikalı halterci hafif sıklette bir kez Olimpiyat, 6 kez de Dünya Şampiyonu oldu.
Yuri Vardanian
1956 yılında doğdu. Rus halterci hafif ağır siklette bir kez Olimpiyat, 5 kez de Dünya Şampiyonu oldu.
Charles Vinci
1933 yılında doğdu. 1956 Melbourne Olimpiyatları’nda 56 kiloda 342.5 kilo ile altın madalya alan Vinci, 1960 Roma Olimpiyatları’nda 345 kilo kaldırarak olimpiyatlarında üst üste altın madalya kazanan ilk halterci oldu.
Sunay Bulut
1967 yılında Filibe’de doğdu. Haltere 1978’de Filibe’de başladı. 1986 yılında Bulgaristan’da Balkan Şampiyonu oldu. 1989’da Türkiye’ye geldi. 1990’da Macaristan’da dünya beşincisi, 1991’de Polonya’da Avrupa üçüncüsü, 1992’de Barselona’da olimpiyat dokuzuncusu ve 1993’de Bulgaristan’da Avrupa ikincisi oldu. 1994 Dünya Şampiyonası’nda 83 kiloda silkmede dünya rekoru kırarak gümüş ve toplamda bronz madalya kazandı. 1995 Avrupa Şampiyonası’nda 91 kiloda bronz madalya aldı. 1996’da Avrupa Şampiyonu oldu.
Metin Gürman
1933 yılında İstanbul’da doğdu. Şişli Kulübü’nde 21 yaşında haltere başladı. 1957 yılında Milli Takım’a girdi. Halterdeki ilk başarımızı, 1959 Akdeniz Oyunları’nda 82.5 kiloda aldığı ikincilikle sağladı.
Murat Orazduriev
1969 yılında Türkmenistan’da doğdu. 12 yaşında haltere başladı. Gençlerde bir dünya şampiyonluğu, büyükler kategorisinde Avrupa ikinciliği kazandı. 1993 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde yapılan Dünya Şampiyonası’nda iki dünya şampiyonluğu, bir dünya üçüncülüğü elde etti ve bir dünya rekoru kırdı. Bu şampiyonadan sonra Türkiye’ye iltica etti. Yetenekli ve gelecek vadeden bir haltercidir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 8 Haziran 2016 11:57
Sebep: Sayfa düzeni
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....