Arama

Abdülhak Adnan Adıvar

Güncelleme: 24 Haziran 2015 Gösterim: 9.908 Cevap: 3
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
11 Mayıs 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Abdülhak Adnan Adıvar, (d. 1882, Gelibolu – ö. 1 Temmuz1955) Türk siyasetçi, yazar, tarihçi ve hekim.

Sponsorlu Bağlantılar
Hayatı
Cumhuriyet tarihinin ilk bilim tarihçisi. Türkiye’de sağlık örgütlenmesine yaptığı katkılarla tanınan tıp ve siyaset adamı. Sağlık bakanlığı, meclis ikinci başkanlığı yapmıştır. Ünlü romancı Halide Edip’in eşidir.
1882’de Gelibolu’da doğdu. 1905’te Tıbbiye’yi bitirdi. Meşrutiyet yanlısı çalışmaları nedeniyle Avrupa’ya kaçmak zorunda kaldı. İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra 1909’da yurda dönerek tıp ve sağlık kurumlarında öğretim üyesi, yönetici olarak çalıştı; genel sekreterliğini yaptığı Kızılay’ın yeniden yapılanmasında büyük emeği geçti.
1917’de Halide Edip ile evlendi. Son Meclis-i Mebusan’a İstanbul mebusu olarak giren Adıvar, İstanbul’un işgali üzerine Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na katıdı. Birinci Meclis’te sağlık bakanlığı, Meclis ikinci başkanlığı, Büyük Zafer sonrasında Ankara hükümetinin temsilciliğini yaptı. Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kurucuları arasında yer aldı.
1924’te kurucuları arasında yer aldığı Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın 1925’te kapatılmasının ardından Avrupa’ya gitti.
17 Haziran1926’da Mustafa Kemal’e karşı düzenlenen İzmir’deki suikast girişiminin sorumlularından biri olarak gıyaben yargılandığı İstiklal Mahkemesi’nde beraat etmesine kaşın 1939’a değin yurda dönmedi. İngiltere ve Fransa’da yaşadı.
Adıvar, Bertrand Russell'ın The Problems of Philosophy (Londra 1911) adlı eserini Felsefe Meseleleri adıyla Türkçe'ye tercüme ederek 1935 yılında İstanbul’da yayımladı. Bu çalışma ile İngilizlerin kullandığı felsefe diline aşina olmaya çalışmıştır.
Paris’te bilim tarihi alanında Fransızca yazdığı La Science chez les Turcs Ottomans (1939) adlı bir eser yayımladı. Bu eseri Türkiye’ye döndükten sonra Osmanlı Türklerinde İlim adıyla Türkçe kaleme almıştır.
1940’ta İslam Ansiklopedisi yazı kurulu başkanlığına getirildi. Bu kurul, dört cilt ve 1 ek halinde, 193-1938 yılları arasında İngilizce olarak hazırlanmış bir ansiklopediyi çevirerek yayınlamayı üstlenmiş ancak yeni maddeler ekleme ve bazı maddeleri genişletme kararı alınınca on üç ciltlik bir ansiklopedi halini gelen İslam Ansiklopedisi ancak 1988 yılında tamamlanabilmiştir. İslam Ansiklopedisi’nin Yayın Kurulu Başkanı olarak Türk kültür hayatına büyük katkıda bulunmuş olan Adıvar’ın yazdığı ansiklopedi madderlerinden bazıları Ali Kuşçu, Ebu'l-Kâsım Zehrâvî, Fârâbî, Hârizmî, İbn Bâcce, İbn Haldûn ve Kınalızâde maddeleridir
Adnan Adıvar'ın bilim tarihimiz açısından önemli olan diğer bir eseri de 1944 yılında İstanbul'da yayımlanan Tarih Boyunca İlim ve Din'dir. Bu eserde din ve bilim ilişkilerini tarihi gelişimi içinde incelemiştir.
Adıvar, deneme ve makalelerini Bilgi Cumhuriyeti Haberleri (1945), Dur Düşün (1950), Hakikat Peşinde Emeklemeler (1954) adlı kitaplarında topladı.

Bilim tarihi alanında ilk metin çalışması
Türkiye'de bilim tarihi alanında ilk metin çalışması, Adnan Adıvar'ın da katıldığı bir çalışma topluluğu tarafından yapılmıştır. Bu çalışmada, Osmanlı düşünürlerinden ve matematikçilerinden Molla Lütfi'nin Sunak Taşının İki Katının Alınması Hakkında adlı küçük bir risalesi elde mevcut olan üç nüsha karşılaştırarak Fransızca’ya çevrilmiştir. Çeviriyi Abdülhak Adnan Adıvar ile Henry Corbin gerçekleştirmiştir; çalışmayı Şerefettin Yaltkaya yürütmüştür. Arapça metinle Fransızca tercümesinin baş tarafına Adıvar ve Corbin tarafından yazılan 33 sayfalık geniş girişte, Molla Lütfi'nin hayat öyküsüne, risalenin kapsamına, probleminin tanıtılmasına, oluşturduğu geleneğe ve bazı yanlışlara ilişkin bilgiler verilmiştir.

Eserleri

Araştırma-İnceleme
  • Osmanlı Türklerinde İlim (1943)
  • Tarih Boyunca İlim ve Din (1944)
Eleştiri-Makale
  • Bilgi Cumhuriyet Haberleri (1945)
  • Dur Düşün (1950)
  • Hakikat Peşinde Emeklemeler (1954)
Çeviri
  • Bertrand Russel’den Felsefe Meseleleri (1935)

Son düzenleyen KisukE UraharA; 14 Eylül 2008 14:06
Biyografi Konusu: Abdülhak Adnan Adıvar nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Eylül 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Abdülhak Adnan Adıvar
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  abdülhak.JPG
Gösterim: 601
Boyut:  17.5 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Dr. Abdülhak Adnan Adıvar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sağlık bakanı ve ilk bilim tarihçisidir.
Abdülhak Adnan Adıvar, (1882-1955). Doktor Adnan Adıvar, tıp alanındaki çalış­malarından çok siyaset adamı ve bilim tarihçi­si olarak tanınır. 1905'te İstanbul'da Tıbbi-ye'yi bitirince II. Abdülhamid'in aydınlar üzerindeki baskısı nedeniyle Avrupa'ya kaçan Adıvar II. Meşrutiyet'in ilanından sonra 1909'da yurda döndü. Tıbbiye'de profesörlük ve hastane yöneticiliği yaparken, o zamanki adı "Hilal-i Ahmer" olan Kızılay'ın yeniden örgütlenmesinde görev aldı. Sonra da bu kurumun genel sekreterliğine atandı.

1918'de son Osmanlı meclisine İstanbul milletvekili olarak giren Adıvar, 1920'de İs­tanbul'un işgali üzerine eşi Halide Edip ile birlikte Anadolu'ya geçti (bak. Adivar, hali­de Edİp). Birinci Türkiye Büyük Millet Mecli­si kurulunca İstanbul'dan milletvekili seçildi ve sağlık bakanı oldu. 1923'te yeniden seçildi, ama iktidardaki Cumhuriyet Halk Partisi'nin muhalifi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fır-kası'nın (partisi) kurucuları arasında yer al­ması iktidar çevrelerinde hoşnutsuzluk yarat­tığı için, 1926'da eşiyle birlikte Türkiye'den ayrıldı. 1938'e kadar İngiltere ve Fransa'da bilimsel araştırmalar yapan Adıvar, Paris'te, Yaşayan Doğu Dilleri Okulu'nda Türkçe dersleri verdi. Encyclopaedia Britannicd'ya Türkiye'nin yakınçağ tarihi bölümünü yazdı, kültür alanında seçkin ürünler verdi. 1939'da yurda dönünce, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayımlanan İslam Ansiklopedisinin yayın ku­rulu başkanlığına getirildi. 1950-54 yıllarında Demokrat Parti listesinden bağımsız milletve­kili olarak mecliste görev aldı.

Dr. Adnan Adıvar'ın en önemli yapıtı Osmanlı Türkleri'nde İlim (1943) adlı araştır­masıdır. 1939'da ilk kez Fransızca olarak yayımlanan bu yapıtında, 14. ve 19. yüzyıllar arasında Osmanlılar'da tıp, biyoloji, botanik, matematik, fizik, astronomi alanlannda yapıl­mış çalışmaları inceler. Türk bilim adamlarını ve çalışmalarını tanıtır. 1970'te eklemelerle yeniden yayımlanan bu yapıt, bilim tarihi konusunda yayımlanmış ilk Türkçe kitaplar­dandır.
Adnan Adıvar ayrıca makalelerinin bir bölümünü Dur Düşün (1950) ve Hakikat Peşinde Emeklemeler (1954) adlı kitaplarında toplamıştır.
Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Adnan Adıvar

(1881 Gelibolu - 1955 İstanbul) siyaset ve bilim adamı.

1908'den önce bir süre Berlin Tıp Fakültesi'nde asistanlık yaptı. İkinci Meşrutiyet'le birlikte İstanbul'a döndü, İstanbul Tıp Fakültesi'nde profesör olarak görevlendirildi. Son Osmanlı Meclisi Mebusanı'nda milletvekiliyken, 16 Mart 1920'de İstanbul'un resmen işgali üzerine, eşi Halide Edip ile birlikte Ankara'ya geldi. İlk TBMM hükümetinde sağlık ve sosyal yardım bakanı oldu. Mustafa Kemal ile anlaşamadığından Avrupa'ya gitti (1926). Paris Doğu Dilleri Okulu'nda öğretmenlik yaptı, "Encyclopedia Britannica"da yazılar yazdı. Türkiye'ye döndükten sonra İslâm Ansiklopedisi'ni çıkaran kurulun başına getirildi (1940 - 1955). Demokrat Parti İstanbul milletvekili seçildi (1946)

Başlıca yapıtları:
  • "Faust'a Dair Bir Tahlil Tecrübesi" (1939),
  • "Osmanlı Türkleri'nde İlim" (1940),
  • Tarih Boyunca İlim ve Din" (1944).

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Haziran 2015       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
ADIVAR (Abdülhak Adnan), Türk Siyaset ve Bilim Adamı, Hekim (Gelibolu 1882 - İstanbul 1955). Tıbbiye'yi bitirdi (1905), aynı yıl Avrupa'ya kaçtı. Berlin Tıp Fakültesi'nde iç hastalıkları asistanıyken Meşrutiyetin ilanı üzerine Türkiye’ye döndü (1909). Tıbbiye'de müderrislik, müdürlük yaptı. Hilaliahmer (Kızılay) Müfettişi olarak Trablusgarp Savaşı’na katıldı, bu kurumun genel sekreterliğini üstlendi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Sahra Sıhhiye Umumi Müfettiş Muavinliği görevinde bulundu. 1917'de yazar Halide Edip ile evlendi. Son Osmanlı Meclisi Mebusanı’na İstanbul milletvekili seçildi (1919). İstanbul'un işgali üzerine eşiyle birlikte Anadolu’ya geçti, ilk TBMM'ye katıldı. İstanbul hükümetince yokluğunda idama mahkûm ediien yedi kişi arasında yer aldı. Sağlık Bakanlığı (1920-1921), İçişleri Bakan Vekilliği, Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (2.) yaptı. Ankara hükümetinin İstanbul temsilciliğine atandı (Aralık 1922). Yeniden İstanbul milletvekili seçildi (1923). Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucuları arasında yer aldı (1924).

Eşiyle birlikte Avrupa'ya gitti (1926). İzmir Suikasti olayıyla ilgili olarak yokluğunda İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı, aklandı. Paris’te Ecole des Langues Orientales Vivantes’da Türkçe dersleri verdi (1929-1939).Osmanlı Türkleri’nde matematik, doğal bilimler, tıp konularını ele aldığı La Science Chez Les Turcs Ottomans'ı yayımladı (1939). Türkiye'ye döndü (1939).Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayımlanan İslam Ansiklopedisi’nin yayın kurulu başkanlığında bulundu (1939-1954). La Science Chez Les Turcs Ottomans'ı Osmanlı Türklerinde İlim adıyla yeniden yazdı (1943, yeni basımı 1970), Faust, Tahlil Tecrübesı (Hülasa) [1940], Tarih Boyunca İlim ve Din (1944) yapıtlarını yayımladı. DP listesinden İstanbul bağımsız milletvekili seçildi (1946-1950). Milletlerarası Şark Tetkikleri Cemiyeti’nin kuruluşuna katıldı ve bu kuruluşun ilk başkanı oldu (1947). Makalelerinin bir bölümünü, Bilgi Cumhuriyeti Haberleri (1945), Dur Düşün (1950), Hakikat Peşinde Emeklemeler (1954) adlı yapıtlarında topladı.


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

21 Şubat 2016 / kompetankedi Edebiyat tr
27 Haziran 2012 / GusinapsE Edebiyat tr
20 Ağustos 2013 / Mira Edebiyat
27 Haziran 2015 / Safi Bilim tr
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Sanat tr