Arama

Süleyman Hüsnü Paşa

Güncelleme: 26 Ağustos 2013 Gösterim: 9.596 Cevap: 2
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
21 Kasım 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Süleyman Paşa (1838 İstanbul-1892 Bağdat)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Abdülaziz döneminde Türk milliyetçiliğine hizmet eden Süleyman Paşa 1838'de İstanbul'da doğmuştur. Aslen Kastamonulu'dur. 1859'da Harbiyeyi bitirmiş, Bosna, Hersek, İşkodra bölgelerinde subaylık yapmıştır. 1867'de Girit isyanını bastırmış, yarbaylığa yükselmiştir. 1872'de tuğgeneral, 1873'de Askerî Okullar Nâzırı olmuştur. 1876'da mareşalliğe yükselmiş, askerlik ve yöneticilik hayatı uzun ve hareketli geçmiştir. Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesi ve öldürülmesinde rol oynadığı için II. Abdülhamit'in güvensizliğini kazanmıştır. 1878'de Rus Harbi (93 Harbi) sırasında "Şıpka Kahramanı" lâkabını almış ancak bazı iftiralar üzerine yenilgiye neden olduğu söylenince Bağdat'a sürgün edilmiştir. Ömrünün son 14 yılını Bağdat'da geçirmiştir. Hayatı boyunca yeni eserler üretmeye çalışmış, askerî mektepler için birkaç kitap yazmıştır. Abdülaziz'in son zamanlarında askerî okullar için bir umumî tarih hazırlaması istenmiş, kitabın ilk cildi basılmıştır. Eğitim ve öğretim alanında Türkçülüğe hizmeti "Cemiyeti Tedrisiye-yi İslâmiye" üyeliğinde ve özellikle Askerî Mektepler Nâzırlığı yaptığı sürelerde görülmüştür.

Fikirleri ve kişiliği
Süleyman Paşanın yaptığı araştırmalar dışındaki en büyük hizmeti Askeriye Nazırı (askeri okullar bakanı) olduğu dönemde; okul eğitim ve öğretimine getirdiği "Türkçülük Ülküsü", "Millî Türk Tarihi" anlayışıdır. Tarih alanında verdiği eserlerde, Türk tarihindeki kahramanlıkları sergilemiştir. Türk tarihi üzerinde olduğu kadar Türk dili üzerinde de çalışmalar yapmıştır. Eserlerinde ve yazdığı ders kitaplarında dil ve eğitim sahasında Türkçülüğü gerçekleştirmiştir. Türk milletinin tarihini yabancı kaynaklardan değil kendi öz kaynaklarından öğrenmesinin daha doğru olacağını savunmuştur. Nitekim tarih üzerine yazdığı eserlerin kaynağı da kendi öz kaynaklarımızdır. Bu nedenle tarihe bakış açısındaki farklılığıyla tanınmıştır. Askeri liseler için yazmış olduğu ilmihal de, Arapça ve Acemce kelimeleri kullanmaktan çekinmiş, sade bir Türkçe kullanmıştır.

Eserleri
Süleyman Paşanın en önemli eseri hiç şüphesiz "Tarihi Alem"dir. Bu eseri yazmasını Hüseyin Avni Paşa askeri okullar için istemiştir. Umumî tarih olarak yazılan eserde; Türk tarihinin sadece ilkçağ bölümü yazılmış ve dağıtılmıştır. Ortaçağ ve Yeniçağ bölümleri Süleyman Paşanın ölümü nedeni ile yazılamamıştır. II. Abdülhamit devrinde kitap yasaklanmıştır.1911'de kitap yeniden düzenlenerek basılmıştır. "Tarih-i Alem"de Süleyman Paşa Türk tarihinden saygı ile bahsederken, Türk ırkının övünülecek kahramanlıklarını yansıtmıştır. İlm-i Sar-ı Türki (Türk Dil Bilgisi) ve Meban-i İnşa (Nesrin Esasları) diğer eserlerindendir.

Son düzenleyen Efulim; 26 Ağustos 2013 20:45 Sebep: İç başlık eklendi.
Biyografi Konusu: Süleyman Hüsnü Paşa nereli hayatı kimdir.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
26 Ağustos 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Süleyman Paşa (1838 İstanbul-1892 Bağdat)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Yazar, dilci. Öğrenimini Harbiye Mektebi'nde tamamladı (1859). Bir süre Harbiye münşeat müdürlüğü yaptı.

Mirlivalığa (tuğgeneral) yükselerek Harbiye Mektebi Komutanlığı'na getirildi. Birinci Meşrutiyet'in ilân edileceği gece öğrenciyi silâhlandırarak Şehzade Murat'ın tahta çıkmasını sağladı. Karadağ isyanını bastırmakla görevlendirildi. Daha sonra Ruslar ile yapılan savaşlarda Şıpka'daki başarılı savunmasıyla ünlü komutanlar arasına girdi. Ama bir süre sonra üstün Rus ordularının Edirne'yi almalarına engel olamadı (22 Ocak 1878). Bu nedenle savaştan sonra II. Abdülhamit tarafından mahkûm ettirilerek Bağdat'a sürüldü. Orada öldü. Harbiye'de kimya, fizik, geometri öğrenimi yaptıran, Menşei Muallimin Okulu'nun (1875) açılmasında büyük rolü olan Süleyman Paşa, tarih ve dil alanlarındaki çalışmalarıyla ulusçuluk akımının öncülerinden sayıldı.

Yapıtları:
  • "Mebani-ül-İnşa (Edebî Bilgiler Kitabı, 2 cilt, 1874),
  • "Tarih-i Âlem" (I. cildi basılabildi, 1874)
  • "İlm-i-Sarf-ı Türki" (2. basımı, 1876).

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
26 Ağustos 2013       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Süleyman Hüsnü Paşa (1838, İstanbul - 8 Ağustos 1892, Bağdat)
MsXLabs.org & Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Ad:  paşa.JPG
Gösterim: 1228
Boyut:  29.7 KB
Osmanlı müşiri, eğitmen ve yazar.
Süleyman Hüsnü Paşa, 1838 yılında İstanbul'da günümüzde Fatih ilçesi sınırları içinde yer alan Molla Gürani Mahalllesi'nde doğdu. Babası Yeniçeri Ağası Mehmed Hâlet Efendi'ydi. Öğrenimini İstanbul'da yaparak 1863 yılında Mekteb-i Harbiye'den mezun oldu. Edebiyat öğretmeni, kaymakamlık, ve din bilgini ve yazarlık yaptı. 1876 yılında padişah Abdülaziz'in tahttan indirildiği hükümet darbesinde rol oynadı. Bu yüzden II. Abdülhamid ona duyduğu güvensizlikten dolayı İstanbul'dan uzaklaştırmak amacıyla Bosna-Hersek komutanlığına tayin etti.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı başladığı zaman Balkanlardaki en yüksek kıdemli komutanlardan biriydi. 2 Ekim 1877'de Tuna cephesi başkomutanlığını Mehmet Ali Paşa'dan devraldı. Komuta ettiği ordular Şıpka Geçidi Muharebeleri'nde önce Rusları yendiler. Ancak daha sonra orduları yenik düştü. Savunmada gösterdiği cesaretten dolayı Süleyman Hüsnü Paşa önce halk tarafından Şıpka Geçidi Kahramanı olarak görüldü ve büyük bir ün kazandı. Ancak sonradan esen rüzgarların yönü değişti. Yenilgiden sorumlu tutularak Taşkışla'da hapsedildi. 1 yıl süren uzun bir yargılamadan sonra idama mahkûm edildi, tüm rütbe ve madalyaları geri alındı. Sonradan cezası II. Abdülhamid tarafından sürgüne çevrildi. 14 yıl Bağdat'ta sürgün hayatı yaşayarak 8 Ağustos 1892 tarihinde orada öldü. İmam Ebu Yusuf Camii'nin bahçesine gömüldü.

Eğitimci ve Servet-i Fünun şairi Süleyman Nesib'in babasıdır.

Eserleri

Yazar olarak ürettiği eserlerinde devlet adı olarak Osmanlı, millet adı olarak ise Türk adını kullanmış Türkçü bir yazardı. Eserlerinden bazıları şunlardır:
  • İlmi Sarfı Türki.
  • Mebanil İnşa,
  • Tarihi Alem.
  • Tercümei Risale İradei Cüziyye.
  • Hissi inkılab
  • Umdetül Hakayık.
  • İlmihali Kebir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

20 Ocak 2008 / KisukE UraharA Siyaset tr
27 Eylül 2016 / Kral_Aslan Müzik tr
26 Ağustos 2013 / Efulim Siyaset tr
7 Haziran 2015 / nötrino Basın/Magazin tr