Arama

Fıtnat Hanım

Güncelleme: 31 Temmuz 2011 Gösterim: 7.525 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
FITNAT HANIM (ölümü 1780), Divan edebi­yatı alanında ürün vermiş önemli kadın şair­lerden biridir.
Asıl adı Zübeyde olan Fıtnat Hanım İstan­bul'da, müzikçiler üzerine kitap yazan aynı zamanda şair olan Şeyhülislam Esad Efendi' nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aydın bir çevrenin içinde büyüdü. Edebiyat bilgi ve sevgisini çok küçük yaşlarda edindi. Genç yaşta Rumeli kazaskerlerinden Mehmed Efendi ile evlendi. Ama bu evlilik mutluluk getirmedi. Çünkü kocası, Fıtnat Hanım'daki inceliği ve duyarlılığı anlamaktan çok uzaktı. Fıtnat Hanım, döneminin edebiyat çevreleri­ne girdi; bu çevreye nükte ve şiirleriyle renkli bir hava kattı. Erkek şairlerin şiirlerine nazi­reler yazdı ve bu şiirleriyle çok sevildi. Şiirle-rindeki dil oldukça yalındır; yumuşak ve akıcı anlatımıyla Nedim'i hatırlatan gazeller yazdı. Gazel, kaside, şarkıların yanı sıra ebced hesabıyla önemli binaların yapılışını, doğum ve ölüm olaylarını belirleyen dizeleri ve beyit­leri vardır. Fıtnat Hanım'ın Divana 1848'de yayımlanmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Ayrıca Bknz:Divan Edebiyatı
MsxLabs & Temel Britannica

Biyografi Konusu: Fıtnat Hanım nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #2
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Fıtnat Hanım

Sponsorlu Bağlantılar
Fıtnat Hanım (1723/4-1780) ünlü Türk Divan şairi.
Doğduğu yıl bilinmemektedir. Doğum yeri konusunda da ihtilaf mevcuttur, Trabzon ve Ordu bu ünlü şairi paylaşamamıştır; Bazı kaynaklara göre Trabzon'lu bazı kaynaklara göre ise Ordu'ludur. Babası Hazinedarzade Zade Vezir Abdullah Paşa'dır. Küçük yaşlarda ailesiyle beraber İstanbul'a taşındılar, Fıtnat Hanım burada iyi bir eğitim gördü. Burada genç yaşta evlendi, fakat bu evliliği kısa sürdü. Bu kısa süren ilk evliliğinden daha sonraları çok şikayet etmiştir. Özellikle bu ilk eşinin kıskançlığına dayanamıyordu. Fıtnat Hanım zekası ve güzelliği ile ün salmıştır. Gazel söylemekte de pek yetenekli olduğu söylenir. İlk eşinin kuruntuları ve kıskançlıkları yüzünden gazel söylemeyi bırakmıştır. Bu ilk evliliğinden sonra Bahriye Nezareti mektupçusu olan Mehmet Ali Efendi ile ikinci evliliğini yaptı. Şiirlerini ve yeteneğini keşfedip onu edebiyat dünyasına tanıtan Süleyman Nazif'tir. Edebi başarılarının yanı sıra hattatlığı ile de ünlüdür, kendi elleriyle yazdığı bir Kuran-ı Kerim'i Süleyman Nazif Bey'e hediye etmiştir.
Son dönem Osmanlı edebiyatının en ünlü kadın isimlerinden olan Fıtnat hanım 1780 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Edirnekapı Mezarlığı'na defnedilmiştir.
Fıtnat Hanım, bir diğer divan edebiyatı şairi Zübeyde Fıtnat ile karıştırılmamalıdır.

Eserlerinden örnekler

Gazel
Eylesin tesir-i derdin cânâne Allah aşkına
Girmesin gam hâneme bîgâne Allah aşkına

Kim bilir dert ehlinin hâlin yine yâri bilir
Kıl tarrahhum dîde-i giryâne Allah aşkına

Bezm-i cânânım uzak bi sûziş-i hasret ile
Gel seninle yanalım pervâne Allah aşkına

Bî-harâb-âbâd- ı aşkındır unutma rahm edüp
Fıtnat’ı gel eyleme dîvâne Allah aşkına


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Temmuz 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fıtnat Hanım

Doğum: 1723, İstanbul
Ölüm: 1780, İstanbul
Divan şairi.

Asıl adı Zübeyde'dir. Dönemin bilginlerinden Şeyhülislâm Mehmet Esat Efendi'nin kızıdır. Özel öğrenim görerek yetiştirildi. Sonradan kazasker olan Derviş Efendi ile evlendirilerek mutsuz bir yaşam sürdürmesine karşın, kişiliğinden bir şey yitirmedi. Basılmış divanındaki kaside, gazel, şarkı ve rubailerinde basmakalıp benzetilere ve mazmunlara fazla yer vermesine karşın, duygularındaki inceliğin şiirlerine yansımasıyla çoğu kez, belli bir düzeyi aşabildi. Bilgece söylenmiş kimi dizeleriyse, atasözleri hâlinde dilimize yerleşti.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

14 Nisan 2016 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
14 Nisan 2016 / ermiş31 Mustafa Kemal ATATÜRK
13 Nisan 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
6 Eylül 2015 / Safi Edebiyat tr
24 Temmuz 2015 / Hera Siyaset tr