Arama

Hatice Nakiye Hanım

Güncelleme: 1 Nisan 2009 Gösterim: 3.354 Cevap: 0
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Hatice Nakiye Hanım

Sponsorlu Bağlantılar
Hatice Nakiye Hanım (d. 1846 - ö. 1899) Türk kadın divan edebiyatı şairi.
1846'da ikiziyle birlikte dünyaya geldi. Müneccimbaşı Osman Saib Efendi'nin kızıdır. Annesini küçük yaşta kaybetti. Teyzesi tarafından büyütüldü.
Sıbyan mektebinde okudu. Darülmuallimat'tan mezun oldu. Yenikapı Mevlevihanesi müritleri arasına girdi. Ali Fuat Bey'in Maarif Nazırlığı döneminde Darülmuallimat'ta öğretmenliğe başladı. Farsça ve tarih öğretti.
Lügati Farısiye sözlüğünü hazırladı. Bir süre Mısır'da kaldı. Sultan Mehmet Reşat döneminde bazı şehzade ve sultanlara öğretmenlik yaptı. II. Abdülhamid tarafından Şefkat Nişanı ile ödüllendirildi. Hiç evlenmedi. 1899`da yaşamını yitirdi. Yenikapı Mevlevihanesi Çınaraltı Kabristanı'nda toprağa verildi.
40 kadar gazel, methiye, şarkı, müstezad, tahmis, terci-i bend ve kıt'a yazdı. Döneminin kadın şairlerinden Şeref hanımın yeğeni idi. Onun divanının ikinci basımını hazırladı. Dergilerde dağınık halde olan şiirleri derlenemedi. Bir bölümü Türkçe olan bu şiirlerden bazıları kardeşi Nebil Bey’in Divan`ının sonunda, bir kısmı da Ahmet Muhtar Bey tarafından yayımlandı.



Biyografi Konusu: Hatice Nakiye Hanım nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

17 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Dinler Tarihi
 Hatice
3 Temmuz 2010 / BARIŞ Müzik tr
6 Mayıs 2012 / The Unique Tiyatro tr
13 Nisan 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
23 Eylül 2008 / Kral_Aslan Siyaset tr