Arama

Neşati

Güncelleme: 15 Ekim 2013 Gösterim: 6.586 Cevap: 1
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
2 Nisan 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Neşati

Sponsorlu Bağlantılar
Neşati, (d. ? 30 Kasım 1623 Edirne - ö. 1674) Divan Edebiyatı şairi. Asıl adının ise Süleyman veya Ahmed olduğu sanılmaktadır.
Yaşamıyla ilgili bilgiler sınırlı. Gelibolu Mevlevihanesi'nde Şeyhi Ağazâde Mehmet Efendi'nin dervişi oldu. Şeyhinin ölümünden sonra bir süre Konya'da bulundu. 1670'te Edirne Mevlevihanesi'nde Osman Dede'den boşalan şeyhliğe getirildi. Dört yıl kadar bu görevde kaldı.
17'nci yüzyılın usta şairi Neşati, büyük ölçüde Nef'î ve Urfî'nin etkisinde kaldı. 20 sayfalık Şerh-î Müşkilât-ı Urfî adlı eseri hem Farsça'ya olan hakimiyetini hem de Urfî'ye hayranlığını gösterir. Sultan 4. Murat, Sultan İbrahim, 4. Mehmed gibi padişahlarla; Köprülü Mehmed Paşa, Köprülüzâde Fâzıl Ahmet Paşa gibi devlet büyüklerine kasideler yazdı. Kaside de yazmış olmakla birlikte, esas ününü gazelleriyle kazanmıştır. Kasidelerinde Nef’î’nin etkisi görülür. Divan edebiyatının Sebk-i Hindî tarzının öncülerindendir.
1674'te yaşamını yitirdi. Edirne Mevlevihanesi'nin avlusuna gömüldü. Divanı 1933'te Nüzhet Ergun tarafından yayımlandı.

Eserleri

  • Dîvân
  • Hilye
  • Edirne Şehr-engîzi
  • Şerh-i Müşkilât-ı Urfî

Biyografi Konusu: Neşati nereli hayatı kimdir.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Ekim 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Neşati
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
(?, Edirne-1674 Edirne), divan şairi.
Gelibolu Mevlevîhanesi'nde yetişti. Şeyhi Ağazade Mehmet Dede'nin ölümünden sonra Edirne Muradiye Mevlevîhanesi'ne şeyh oldu. Yaşamının sonuna kadar orada kaldı. Mazmun oyunları ve sözcüklerin kullanılışından giderek birtakım yeni hayaller yaratan (Hasibe Mazıoğlu) Neşati Ahmet Dede, sesli-sessiz harflerin uyuşmasına özen göstererek kendisinden sonraki şairleri etkiledi, onlara yeni girişimlerinde örneklik etti. Naili ve Nedim gibi divan şiirinin büyük isimleri, gazellerini tahmis ettiler, nazireler yazdılar. Sadettin Nüzhet (Ergun), yaşamı ve sanatı üzerine bir inceleme yazısıyla şiirlerinin bir bölümünü yayımladı (1933). "Hilye-i Enbiya"sı (basımı, 1894-1895) da biliniyor.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...