Arama

Yılmaz Odabaşı

Güncelleme: 1 Kasım 2015 Gösterim: 8.707 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Yılmaz Odabaşı

Sponsorlu Bağlantılar
Yaşamı:
Yılmaz Odabaşı, 1961 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlköğretimini Diyarbakır Erdil, Ankara, Kayseri ve Gaziantep’te, ortaöğretimini de Diyarbakır’da Diyarbakır Lisesi’nde tamamladı. Sonraki yıllarda önce “siyasal” nedenlerle, sonra da düşünce suçları kapsamında bir çok kez yargılandı. Tabela ressamlığı, otobüs şirketinde yazıhane katipliği, ilaç firmalarında tıbbi mümessillik ve kitapçılık yaptı. 1985-93 yılları arasında Diyarbakır’da 8 yıl gazetecilik yaptı. Bu dönemi anlatan "Güneydoğuda Gazeteci Olmak" adında bir kitabı da vardır. 1993 yılında siyasi baskılar nedeniyle Ankara’ya yerleşti. ‘81’den bugüne Yeni Olgu, Oluşum, Edebiyat 81, Yamaç, Yarın, Nitelik, Dönem Sanat Rehberi, Gökyüzü, Yugoslavya’da yayınlanan Tan ve Birlik Gazeteleri ile Çevren dergisi, Yeni Düşün, Broy, Parantez, Çağdaş Türk Dili, Temmuz, Cumhuriyet Dergi, Yazılı Günler, Yeni Yaprak, Varlık, Kedi Şiir, İnsan, Evrensel Kültür, İblis, Şairin Atölyesi, Gösteri, Edebiyat ve Eleştiri, İzlek ve Yine Hişt Gibi dergilerde şiirleri ve şiir konulu yazıları yer aldı. Bir kitabı Almanya’nın Köln şehrinde, bir kitabı da Irak’ın Dohuk kentinde yayınlandı. Bir çok şiiri değişik dillere çevrildi.


1987 yılında Temmuz dergisinin okur oylarıyla düzenlediği yarışmada birincilik ödülünü aldı ve yılın en beğenilen şairi seçildi. 1989 Tayad Şiir yarışmasında ikincilik, 1990 Cahit Sıtkı Tarancı şiir ödülü, 1992 Petrol-İş Sendikası IV. şiir yarışmasında ikincilik ödülleri aldı. Bir çok şiiri Grup Kızılırmak, Grup Yorum, Danimarka’nın ünlü müzik topluluğu Sawage Rose ve Onur Akın tarafından bestelendi ve şiirleriyle birçok kasete ad verdi.


İlk şiir kitabı 1985 yılında yayımlanan Yılmaz Odabaşı’nın Şiir Kitapları:

- Yurtsuz Şiirler (1987)

- Reşo, Talan İklimi (1987)

- Aynı Göğün Ezgisi (1988)

- Feride (1990)

- Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur (1992)

- Günlerin Çarmıhında (1994)

- Cehennem Bileti (1995)

- Aşk Bize Küstü (1997)

- Siste Kalabalıklar ( 1979-1984 şiirleri)

Şiirlerinden Bazıları:

-Akşamdır
-Bir Liseli Silueti
-Epilog
-Fire Veren Coğrafyada
-Genelleme
-Hayat Gül Kokulu Bir Sığınak Yine
-İkinin Şiiri
-Kurtulamazsın
-Neyi Anlatıyorum Ben Bir Ozan Çırağı Bile Olamazken
-Pusuda Yalnızlık
-Sivas'ı Unutma Şiiri
-Siverekli Şeho
-Var Git Artık

Son Şiir Albümü:
-İyi ki Bu Düştesin

Bestelenen Şiirleri:

Diyarbakır Hasreti, Ahmet Kaya - Diyarbakır Hasreti
Yakarım Geceleri, Ahmet Kaya - Yakarım Geceleri



Sakla Yamalarını Kalbim

Ne gül,
ne yarın!

Gül, küle karılmış günlerin tortusunda.
Yarın, vurulmuş yatıyor bugünün avlusunda.

Sakla yamalarını kalbim...

İnsanlar büyüdükçe günler kısalırlar;
günlerimiz gibi aşklarımız da
yittikleri duraklarda kalırlar.

Sakla yamalarını kalbim...

Kendini bıçak gibi ışıyan yeni güne bağışla.
Yürü, arkana bakma, ama umursa.

B a z e n a n ı l a r a e n ç o k y a k ı ş a n e l b i s e,
b i r k a ç d a m l a g ö z y a ş ı d ı r u n u t m a...


Yılmaz Odabaşı

Son düzenleyen Jumong; 1 Kasım 2015 22:53
Biyografi Konusu: Yılmaz Odabaşı nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Sana Yağmur Diyorum

Sponsorlu Bağlantılar
Gidersen hani sığınaklarım?
Eksilir, zarar kalırım…
Kalırım!
Yeni günün tenine dağılır yaralarım.

Sana yağmur diyorum…

Uzun boylu umuttun,
Tadında unutuldun.
Nerde büyük uçurumların,
Kış suların, yaz uykuların?

Sana yağmur diyorum ıslaklığım bundan.
Yağ da ıslanalım, ama uslanmayalım,
Uslanmayalım!

Gün, vursun yükünü gecenin hırkasına;
Yol, vursun sesini uzaklığın pasına,
Sesime kibrit çaksan tutuşacağım…
Sargısızım,
Çoğalırım,
Çoğaldıkça arsızım!

Sana yağmur diyorum…

En haklı aşk,
Alkışsız sürebilendir
Ve en haklı kavganın öznesi,
Ölmemek için dövüşürken de ölebilendir…

O an…
İşte o an,
Ey bizi ayrı takvimlere düşüren zaman,
Yere bir bahar dalı düşmüş gibi mi olur?
Sıradağlar mı tutuşur bağrının orta yerinde?

Yeter, kan sıçratmayın sabahın seherine;
Boğulursunuz…Boğulursunuz!


Yılmaz Odabaşı


Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
1 Kasım 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ad:  odabaşı.jpg
Gösterim: 390
Boyut:  10.8 KB

Yılmaz Odabaşı (d. 15 Ağustos 1962, Diyarbakır), Kürt kökenli Türk şair-yazar ve gazeteci.

Biyografi
Yılmaz Odabaşı, ilk öğrenimini Diyarbakır, Ankara, Kayseri ve Gaziantep illerinde, lise öğrenimini Diyarbakır'da Diyarbakır Lisesi'nde tamamladı. 1970'lerin sonunda dönemin öğrenci eylemlerinde aktif rol aldı. 1980'de İzmir Hukuk Fakültesi'nde öğrenimine başladıktan sonra 12 Eylül Darbesi ile tutuklandı ve Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde bir yıl hapis yattı. Yazko Somut gazetesinde ve Nitelik, Yamaç, Yarın, Dönem, Oluşum gibi dergilerde yazılar yazdı.1984'te İlk şiir kitabı toplatıldı. Bu esnada kısa süreli tutuklandı. Salıverilmesinin ardından Gökyüzü, Yeni Olgu, Dönem, Ortaklaşa, Oluşum, Yarın dergilerinde yazdı. 1985'te Diyarbakır'a dönen ve ilk şiir kitabını tekrar yazan şair, kitabını 1985'te yayınlattı. Aynı dönemde Diyarbakır'da Aydınlar Dilekçesi'ni imzaya açtı ve İHD'nin kuruluş çalışmalarına katıldı.
Yılmaz Odabaşı, yazdığı ilk yıllardan itibaren şiirimizde 80 kuşağının özgün, sevilen ve yaygın okunan şairlerinin başında yer aldı. Şiirleri en çok bestelenen bir şair olarak da anıldı. Ahmed Arif'in epik ve dağlı sesi ile Attila İlhan'ın kentli lirizminin bireşimi sayılabilecek yalın ama imgesel yoğunluklu şiirleri, 1980'lerden 2000'li yıllara dek genç kuşak şiir okurları üzerinde büyük bir etki oluşturdu.
Odabaşı, 1986'da Diyarbakır'da Kültür Kitabevi adlı bir kitabevi açtı ve gazeteciliğe devam etti. 1987 yılında Ortadoğu Haber Ajansı haber müdürü olarak çalıştı.1992 yılında 2000’e Doğru Dergisi'nin Diyarbakır büro şefliğini ve Turkish Daily News gazetesinin güneydoğu temsilciliğini yaptı. Adana Altın Koza Film Öyküsü Ödülü'nü, Petrol-İş Sendikası Şiir Yarışması 2.'lik ödülünü ve Cahit Sıtkı Tarancı şiir ödülünü kazandı. Ortadoğu Haber Ajansı'nda haber müdürlüğü yaptı, 1992'de bir süre Özgür Gündem ve Aydınlık Gazetesi'nde yazdı. Uba (Ulusal Basın Ajansı) Güneydoğu temsilciliği, 2000'e doğru dergisi Diyarbakır büro şefliği yaptı ve Türkish Daily News Gazetesi Diyarbakır temsilcisi olarak çalıştı. 1993 yılında Aydınlık gazetesinin Diyarbakır temsilciliği ve köşe yazarlığını yaptı. 1994 yılında Yargıtay tarafından on aylık hapis cezasının infazını Ankara Ulucanlar Cezaevi ve daha sonra aktarıldığı Ankara Haymana Kapalı Cezaevi'nde tamamladı. 1994'te Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin "Yılın Gazetecisi" ödülünü, 1995'te Sabri "Altınel Şiir Ödülü"'nü kazandı. Siyah Beyaz Gazetesi'nde köşe yazarlığı (1995) yaptı, daha sonra Cumhuriyet Gazetesi ve eklerinde (96-99), Radikal (1998) ve Radikal İki Eki'nde ve Birgün Gazetesi'nde (2004) yazdı.
Şiirleri ve şiir üzerine eleştirileri Varlık, Günümüzde Kitaplar, Yeni Düşün, Broy,Gösteri gibi çok sayıda dergide yayınlandı. Sokak, Gerçek, Birikim, Söz dergilerinde yazdı. 1998 yılında bir yazısı nedeniyle , 2000 yılında bir kitabı nedeniyle 1.5 yıl ay hapis cezasına çarptırıldı ve 1999 yılında mahkûmiyeti nedeniyle Bursa E Tipi Cezaevi'nde, 2000 yılında Tekirdağ Saray Kapalı Cezaevi'nde yattı. Cezaevi'nden çıkınca Orhan Murat Arıburnu Şiir Özel Ödülü'nü ve İsveç PEN Onur Üyeliği ile Human right Watch (New York) "Baskıya Karşı Cesaret Ödülü"'nü kazandı. 2000 yılından sonra ödüllere katılmadı. Mahkumiyetleri nedeniyle AİHM'de açtığı davayı 2005 yılında kazanarak uluslararası hukuk nezdinde de aklandı ve Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti.
2000 yılında Ey Hayat adlı şiir kitabı yayınlandı. Ey Hayat, sanatçı Onur Akın'ın albümüne de ad verdi. Bir süre Ahmet Kaya ile çalışan Odabaşı'nın kırk kadar şiirii başta Ahmet Kaya olmak üzere (Yakarım Geceleri, Diyarbakır Hasreti , Dağlarda Ölmek İsterim gibi şarkılar), Onur Akın, Edip Akbayram, Grup Yorum, İlkay Akkaya, Ferhat Tunç, Metin Yılmaz, Sevcan Orhan, Suavi, Hayko Cepkin, Cevdet Bağca gibi sanatçılar tarafından yorumlandı.
Şiirleri Farsça, İngilizçe, Almanca, Fransızca, Kürtçe gibi pek çok dile çevrildi. Şiirlerinin İngilizce çevirilerinden oluşan "Everything But You" adlı şiir kitabı, Munster Literature Centre adlı yayın kurumu tarafından (Avrupa Konseyi sponsorluğunda) yayınlandı. 2015 yılında şiirlerinden yapılmış bir seçkiden oluşan kitabı ise İran Tahran'da yayınlandı
2004 yılında "Şarkısı Beyaz" adlı ilk romanı çıktı. 2005 yılında "Sakla Yamalarını Kalbim" adlı seçilmiş şiirlerinden oluşan derleme, 50.000 bin adet basıldı. Bir süre Nazım Hikmet Vakfı yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. 2004-20012 yılları arasında yeni kitap yayınlamadı ve biten kitaplarının yeni baskılarını yapmadı. 2013 yılında ise "Hayatın Düşlere Borcu Var" adlı kitabıyla ve on iki yıl aradan sonra yayınladığı "Bana Yasak Sözler Söyle" adlı yeni şiir kitabıyla yayın ve edebiyat dünyasına geri döndü. 2015'te bütün şiirlerini "Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur" adlı kitabında topladı.
Yılmaz Odabaşı, yazarlık uğraşının yanı sıra, fotoğraf çekmekte ve resim çizmektedir.

Bibliyografi

Hikaye
  • Kül Aşklar (1991)
  • Çocuklar ve Adresler (1992)
Roman
  • Şarkısı Beyaz (2004)
Şiir
  • Siste Kalabalıklar (1979-1984 şiirleri), Ekim 1985
  • Yurtsuz Şiirler (1987)
  • Reşo, Talan İklimi (1987)
  • Aynı Göğün Ezgisi (1988)
  • Feride (1990)
  • Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur (1992)
  • Cehennem Bileti (1995)
  • Aşk Bize Küstü (1997)
  • Çalınmış Bir Mahşer İçin Ahval (1999)
  • Ey Hayat (2000)
  • Buğulu Atlas (2002)
  • Sakla Yamalarını Kalbim (derleme, 2005)
  • Aşk Şiirleri (Tematik seçki, 2010)
  • Bana Yasak Sözler Söyle, (Şiir, 2014)
  • Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur (Toplu şiirleri)
Deneme
  • Sevginin Herkesten Şikayeti Var (1996)
  • Hayatın Düşlere Borcu Var (2013)
Anı
  • Hoşça kal Diyarbakır (2013)
  • Eylül Defterleri (1991)
  • Araştırma - İnceleme: Güneydoğu’da Gazeteci Olmak (1994)
Günlük
  • Bütün Kanamalar Umuttan (1995)
Gazete yazıları
  • Düş ve Yaşam (1996)
Derlediği Antolojiler
  • 1975-200 Son Çeyrek Yüzyıl Şiir Antolojisi (2000)
  • Aşk Şiirleri Antolojisi (2000)
Ödülleri
  • 1987 Temmuz Dergisi Şiir Yarışması 1.'lik Ödülü
  • 1987 Tayad Şiir Yarışması 2'lik Ödülü
  • 1989, Tayad Hikâye Ödülü
  • 1991, Cahit Sıtkı Tarancı Şiir Ödülü
  • 1992, Petrol İş Sendikası Şiir Yarışması ikincilik ödülü, Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur şiir kitabı ile
  • 1992, Çankaya Belediyesi ilkbahar ödülü, Çocuklar ve Adresler isimli hikâye kitabı ile
  • 1992, 6. Adana Altın Koza Film Festivali film öyküsü ödülü, Kül Aşklar isimli hikâye kitabı ile
  • 1994, Çağdaş Gazeteciler Derneği Yılın Gazetecisi Ödülü, Güneydoğu'da Gazeteci Olmak isimli araştırma ve inceleme kitabıyla.
  • 1996 P.E.N. Onat Kutlar film öyküsü yarışması özel ödülü
  • 1998 Sabri Altınel şiir yarışması 1.'lik Ödülü
  • 1998 Adana Altın Koza Film Öyküsü Ödülü
  • 1999 Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü.
  • 2000 İsveç P.E.N. Onur üyeliği Ödülü

🌘 🚀

Benzer Konular

29 Temmuz 2010 / kyle Sinema tr
13 Mayıs 2011 / Jumong Tiyatro tr
25 Nisan 2011 / pesimist Sinema tr
7 Ocak 2013 / Jumong Moda tr
18 Ağustos 2015 / Safi Bilim tr