Ziyaretçi
06.08.1960 tarihinde Trabzon’da doğan Çiğdem Sezer, ilk ve orta öğrenimini Trabzon'da tamamladı. 1978’de Trabzon Sağlık Koleji’ni bitirdi ve iki yıl Yozgat'ın Yerköy ilçesinde, üç yıl Trabzon’da olmak üzere beş yıl hemşire olarak görev yaptı.
Bu yıllarda ilk şiirlerini yayımlayan Çiğdem Sezer, Ankara Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü’nde başladığı yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra 1986 yılında Sakarya Sağlık Meslek Lisesi’ne öğretmen olarak atandı.
1991’de Kanadı Atlas Kuşlar, 1993’de Çılgın Su, 1996’da Kapalı Gişe Hüzünler, 1998’de Bir Şehrin Hatıra Fotoğraflarından, 2005 yılında Dünya Tutulması adlı şiir kitapları, 2007 yılında Kalbimin Kuzey Kapısı Trabzon adlı deneme kitabı yayımlandı.
Bu arada pek çok dergide şiirleri ve şiir üzerine yazıları yayımlandı. Sağlık Meslek Liseleri için Epidemiyoloji ve Sağlık İstatiği adlı bir ders kitabı da olan Sezer; 1993 Dünya Kitap Dergisi Şiir Ödülü, 1993 Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü, 1998 Arıburnu Şiir Ödülü, 2006 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü sahibidir.
2005 İnkılâp Kitabevi Roman yarışmasında “Aşk ve Baharat” adlı romanı ödül kazandı.
Dur, Gitme
Geldiğim yol ateş ve taştan
Harcı yeryüzü bir yaşamak yalanı
Geldiğim yol, sil baştan
Al bu kızıllığı bir kuş uçuşu
Al bu kızıllığı bir dağ geçişi
Al ve sına kalbinde
Bir derenin çağıl çağıl akışı
Ben bunları kendime
Söyledim, dilimde bir kesiğin
Yıllardır kanayışı
Dur, gitme! bir tek kurşun
Sekip duruyor kalbimde
Yarım, diyorum. yaşamak diyorum
Orman ağlar mı, gördüm diyorum
Ölü bir balerin ağaçların dibinde
Sekip duruyor kalbimde
Buzlar çözülüyor ve suyun kiri
Tenimizde. kaygan, soğuk
Bir yılan süzülüyor, susuyoruz
Nicedir yanmayan bir madenci feneri
Gibi eksiliyoruz
Şimdi gece açık bir yara, ya da
Issız bir lunapark hüznünde
Ölü bir balerin süzülüyor yeryüzünün kalbine
Dur, gitme!
Çiğdem Sezer
(Varlık, Mart 2002)
Bu yıllarda ilk şiirlerini yayımlayan Çiğdem Sezer, Ankara Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü’nde başladığı yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra 1986 yılında Sakarya Sağlık Meslek Lisesi’ne öğretmen olarak atandı.
1991’de Kanadı Atlas Kuşlar, 1993’de Çılgın Su, 1996’da Kapalı Gişe Hüzünler, 1998’de Bir Şehrin Hatıra Fotoğraflarından, 2005 yılında Dünya Tutulması adlı şiir kitapları, 2007 yılında Kalbimin Kuzey Kapısı Trabzon adlı deneme kitabı yayımlandı.
Bu arada pek çok dergide şiirleri ve şiir üzerine yazıları yayımlandı. Sağlık Meslek Liseleri için Epidemiyoloji ve Sağlık İstatiği adlı bir ders kitabı da olan Sezer; 1993 Dünya Kitap Dergisi Şiir Ödülü, 1993 Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü, 1998 Arıburnu Şiir Ödülü, 2006 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü sahibidir.
2005 İnkılâp Kitabevi Roman yarışmasında “Aşk ve Baharat” adlı romanı ödül kazandı.
Kaynak: Şiir Penceresi, Karadenizli Sanatçılar
Dur, Gitme
Geldiğim yol ateş ve taştan
Harcı yeryüzü bir yaşamak yalanı
Geldiğim yol, sil baştan
Al bu kızıllığı bir kuş uçuşu
Al bu kızıllığı bir dağ geçişi
Al ve sına kalbinde
Bir derenin çağıl çağıl akışı
Ben bunları kendime
Söyledim, dilimde bir kesiğin
Yıllardır kanayışı
Sekip duruyor kalbimde
Yarım, diyorum. yaşamak diyorum
Orman ağlar mı, gördüm diyorum
Ölü bir balerin ağaçların dibinde
Sekip duruyor kalbimde
Buzlar çözülüyor ve suyun kiri
Tenimizde. kaygan, soğuk
Bir yılan süzülüyor, susuyoruz
Nicedir yanmayan bir madenci feneri
Gibi eksiliyoruz
Şimdi gece açık bir yara, ya da
Issız bir lunapark hüznünde
Ölü bir balerin süzülüyor yeryüzünün kalbine
Dur, gitme!
Çiğdem Sezer
(Varlık, Mart 2002)
Biyografi Konusu: Çiğdem Sezer nereli hayatı kimdir.