Arama

Ebubekir Kani

Güncelleme: 16 Temmuz 2012 Gösterim: 3.497 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ebubekir Kani

Sponsorlu Bağlantılar
(1712-1792)
Divan şairi. Tokat’ta doğdu. Tokat’ta okudu ve Tokat Mevlevihânesi’nde bulundu. Şiirleri ile Hekimoğlu Ali Paşa’nın dikkatini çekti. Paşa, İstanbul’a dönerken Kânî’yi de bera­berinde getirmiş ve onu Dlvân-ı Hümâyûn kalemine memur olarak yerleştirmiştir. Silistre’de de dîvan kâtipliği yaptı. 1782′de İstanbul’a geldi. Limni adasına sürgün olarak gitti. İstanbul’da öldü.

Asrının mizahî mektupları, mizahî ve satirik manzumeleri İle tanınmış şairlerindendir. Şiirlerinde’ mizah havası var­dır. Münşeatı (mektuplardan meydana gelen eseri) üslûp in­celiği ve mizahî unsurları bakımından şiirlerinden daha ba­şarılıdır. Türkçe, Arapça ve Farsça şiirleri vardır. Mektupları arasında bulunan ve bir kedinin ağzından sahibine yazılan Hırrenâme çok meşhurdur. Yeğen Mehmed Paşa’ya mek­tupları da İlgi çekicidir.

Eserleri:

1. Divan (basıldı),
2. Münşeat (120 civarında mek­tuptan meydana gelmiştir; bâzıları eski nesir antolojilerine alınmıştır).



Biyografi Konusu: Ebubekir Kani nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Ebubekir Kani
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(1712 Tokat-1791 İstanbul), divan şairi. Tokat Mevlevihanesi'nde yetişti. Kırk yaşından sonra Divanıhümayun Kalemi'nde, Silistre ve Bükreş valilerinin divan kâtipliğinde çalıştı. Divan şiirinin en parlak temsilcilerinin yaşadığı 18. yüzyılda, Divan'ındaki şiirlerin sönük kalmasına karşılık mizah havası içinde yazdığı 120 kadar mektubuyla önem kazandı. Bunlar arasında Sadrazam Yeğen Mehmet Paşa'ya yazılmış olanları, güldürü edebiyatının ilk örnekleri olarak nitelendirilir. Bir kedinin ağzından yazdığı "Hirrename" de aynı türden çalışmaların ilki olarak anılır. Divan'ı ve mektupları yayımlanmamıştır.

In science we trust.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
16 Temmuz 2012       Mesaj #3
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Ebubekir KC3A2ni 232x300

Ebubekir Kâni, türk yazar, şair (Tokat 1712 – İstanbul 1791). Öğrenimini bitirdikten sonra mevlevi tarikatına girdi. Kırk yaşına kadar Tokat mevlevihanesi’nde Abdülahat Dede’ye bağlı kaldı. Sadrazam Hekimoğlu Ali Paşa ile birlikte geldiği İstanbul’da Divan Kalem’ine girdi (1755). Silistre valisinin, sadrazam Yeğen Mehmet Paşa’nın Divan kâtipliklerinde buldu. Eflak voyvodası İskerletzade Konstantin Bey’in Bükreş’te özel katipliğini yaptı, yeğeni Eleksandri’ye Türkçe öğretmek için Benâm-ı havariyûn-ı bürûc-ı fünûn (Topkapı sarayı müzesi kütüphanesi E. H. 1158) adlı konuşma kitabını yazdı. Eflak’ta biraz fazla kalmasından ötürü Hıristiyan olduğu söylentisi çıkınca ünlü “Kırk yıllık Kâni olur mu yani?” yanıtını verdi. Yeğen Mehmet Paşa’nın çağrısı üzerine İstanbul’a döndü (1782). Paşaya yazdığı mektuplarda onunla ilgili bazı sırları açıklaması yüzünden idamına karar verildi.

Kaynak: Dinle, izle, oku, eğlen

Benzer Konular

13 Nisan 2018 / ThinkerBeLL Dinler Tarihi
16 Mart 2008 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
23 Ağustos 2009 / Daisy-BT Edebiyat tr
6 Ağustos 2015 / Kral_Aslan Edebiyat tr
30 Mart 2010 / LaSalle Basın/Magazin tr